Πρόληψη της βίας εναντίον των γυναικών. Μια πρόκληση για όλους.

Πρόληψη της βίας εναντίον των γυναικών. Μια πρόκληση για όλους.


Η ισότητα των φύλων αποτελεί βασική αρχή του ΕΚ. Η βία κατά των γυναικών είναι μία μορφή διάκρισης με βάση το φύλο και αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία στο ζήτημα της ανισότητας των φύλων. Το ΕΚ με σκοπό να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα και να βρει πιθανές λύσεις, αφιερώνει την φετινή Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

Η τελευταία έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σε αυτό τον τομέα, δείχνει ότι μία στις τρείς γυναίκες στην ΕΕ έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, που τις περισσότερες φορές έχει μακροχρόνιες σωματικές ή συναισθηματικές επιπτώσεις. Παρόλα αυτά, η πραγματική έκταση του προβλήματος παραμένει άγνωστη, καθώς οι αναφορές για γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίαιης συμπεριφοράς είναι ελλείπεις σε όλη την ΕΕ.

Το ΕΚ, λαμβάνοντας υπόψη του ότι σήμερα δεν υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη θέσπιση μέτρων για την προώθηση και την υποστήριξη της δράσης των κρατών μελών στον τομέα της πρόληψης της βίας κατά των γυναικών αλλά ούτε και ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση του φαινομένου, υποστηρίζει την έγκριση νομοθετικής πράξης.

Η εκδήλωση του ΕΚ για την Ημέρα της Γυναίκας το 2010, ήταν επίσης αφιερωμένη στη βία κατά των γυναικών. Από τότε, το ΕΚ έχει εγκρίνει αρκετές εκθέσεις πρωτοβουλίας που προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας με βάση το φύλο και τον ρατσισμό. Φέτος, στις 25 Φεβρουαρίου, το ΕΚ υιοθέτησε ψήφισμα με προτάσεις προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Comments

ΠΗΓΗeuropa.eu
Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.