Χωρίζω. πως να το πω στο παιδί μου

Χωρίζω. πως να το πω στο παιδί μου | Μαρίνα Χατζηθεολόγου | Anthia.net


Ένα διαζύγιο αποτελεί τη λήξη μιας συντροφικής ζωής . Kανένα άτομο δεν παντρεύεται επιθυμώντας να χωρίσει, έτσι τις πιο πολλές φορές το διαζύγιο βιώνεται σαν μια σημαντική απώλεια. Εκτός από το συναισθηματικό , οικονομικό και πολλές φορές κοινωνικό κόστος, οι γονείς αντιμετωπίζουν ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα : πώς να ανακοινώσουν στα παιδιά τους ότι χωρίζουν.

Το πιο σημαντικό είναι να έχετε κατασταλάξει εσείς οι ίδιοι για τον γάμο σας και η απόφαση σας να είναι οριστική. Αν αισθάνεστε ότι μέσα σας διχάζεστε και δεν είστε σίγουροι αν θέλετε να χωρίσετε ή όχι, ή αν η σχέση σας ακόμα δοκιμάζετε , τότε δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε ανακοίνωσης στα παιδιά. Πολλοί γονείς θεωρούν ότι πρέπει να είναι ειλικρινείς με τα παιδιά τους , χωρίς οι ίδιοι να είναι ειλικρινείς με τους εαυτούς τους. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να κοιτάξετε μέσα σας. Πάρτε την βοήθεια ενός ειδικού έτσι ώστε να προετοιμαστείτε για ένα πιθανό χωρισμό ή την βοήθεια ενός οικογενειακού συμβούλου για να επεξεργαστείτε θέματα που σας απασχολούν σαν ζευγάρι. Διερευνήστε τι πιθανότητες υπάρχουν να βελτιώσετε το γάμο σας ή να αποφασίστε από κοινού για οποιαδήποτε άλλη λύση ( ακόμα και διάλυση του γάμου σας).

Τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται ότι φταίνε για τν χωρισμό των γονέων τους. Κάντε τους ξεκάθαρο ότι την ευθύνη την έχουν πάντα οι μεγάλοι και είναι μια απόφαση που πάρθηκε από κοινού με τον άλλο γονέα. Πείτε τους πολλές φορές ότι για τον χωρισμό αποφασίζουν και ευθύνονται οι ενήλικες.

Τι μπορείτε να πείτε:

  • «Η μητέρα και ο πατέρας θα ζουν σε διαφορετικά σπίτια στο εξής για να αισθάνονται καλύτερα.»
  • «Αποφασίσαμε με τον πατέρα σας/ τη μητέρα σας να χωρίσουμε επειδή σταματήσαμε να επικοινωνούμε σωστά.»
  • «Αποφασίσαμε να μη ζούμε πια μαζί επειδή μας αρέσουν διαφορετικά πράγματα»

Κάντε ξεκάθαρο στο παιδί/παιδιά σας ότι παρόλο που χωρίσατε, θα συνεχίσετε να τα αγαπάτε και να νοιάζεστε για αυτά και ότι δεν θα στερηθεί τον άλλο γονέα.

Απαντήστε με ειλικρίνεια όλες τις ερωτήσεις τους. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

-Με ποιόν θα μείνω ;

-Θα έχω δύο κρεβάτια;

-Που θα μένει ο μπαμπάς/ μαμά;

-Θα συνεχίσει να με αγαπά ο μπαμπάς/ η μαμά;

-Θα βλέπω τον παππού και την γιαγιά;

-Θα αλλάξουμε σπίτι –σχολείο-γειτονιά;

-Θα βλέπω τους φίλους μου;

Εάν σας ρωτήσει κάτι το παιδί για το οποίο δεν είστε σίγουροι πείτε καλύτερα «ακόμη δεν το γνωρίζω αυτό αλλά εγώ και ο μπαμπάς/η μαμά θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για σένα».

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι έφηβοι είναι πιο εξοικειωμένοι με την έννοια του διαζυγίου. Απαντήστε, επίσης, όλες τις απορίες τους και να είστε έτοιμοι να δεχτείτε διαφορετικού είδους αντιδράσεις, όπως κλείσιμο στον εαυτό και αποστασιοποίηση.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο ο άλλος γονέας δεν συνεργάζεται ως προς την φροντίδα του παιδιού και δεν θέλει να έχει επαφές μαζί του:

-Φροντίστε έτσι ώστε το παιδί να εξωτερικεύει τα συναισθήματα απώλειας και απόρριψης που βιώνει.

-Συνεργαστείτε με ειδικό ψυχολόγο.

-Φροντίστε το παιδί να έχει επαφές, τουλάχιστον, με τους παππούδες της άλλης πλευράς ή άλλα συγγενικά πρόσωπα , εφόσον οι επαφές κρίνονται θετικές για το ίδιο το παιδί.

-Εντάξτε το σε δημιουργικές δραστηριότητες, έτσι ώστε το παιδί να μάθει να διαχειρίζεται θετικά την απώλεια που βιώνει. Η θεραπεία μέσω τέχνης, η παιγνιδιοθεραπεία , η χοροθεραπεία προτείνονται για παιδιά κάθε ηλικίας καθώς και για έφηβους.

Εάν ο άλλος γονέας μετά τον χωρισμό μεταβεί για να ζήσει στο εξωτερικό:

-Ενθαρρύνετε το παιδί να του γράφει. Αν είναι πολύ μικρό ενθαρρύνετε το να ζωγραφίσει κάτι, φτιάξετε μαζί μια κάρτα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να προτείνει το παιδί.  Βάλτε το μαζί στον φάκελο και στείλτε το. Πείτε του πόσες μέρες θα χρειαστούν μέχρι να το παραλάβει ο μπαμπάς/μαμά.

-Ενθαρρύνετε την επικοινωνία μέσω skype όπου το παιδί μπορεί να βλέπει και να ακούει τον γονέα του.

-Κάντε πρόγραμμα για το πότε το παιδί θα δει τον άλλο γονέα ( πχ Χριστούγεννα, Πάσχα , καλοκαίρι ) και υπενθυμίζετε κάθε τόσο στο παιδί ότι « Τα Χριστούγεννα θα πάς στον μπαμπά» ή «το καλοκαίρι θα σε επισκεφθεί η μαμά για δέκα μέρες». Καλό είναι να έχετε ένα ημερολόγιο με σημειωμένες τις ημερομηνίες ( πχ στο ψυγείο) έτσι το παιδί να βλέπει πόσο χρονικό διάστημα απομένει μέχρι να δει τον άλλο γονέα και για πόσο καιρό.

Τέλος, ακούστε τις ανάγκες των παιδιών σας. Αυτό θα βοηθήσει και εσάς και τα ίδια σε μια ομαλή προσαρμογή στις νέες συνθήκες με ασφάλεια. Επικεντρωθείτε στην αγάπη σας και στο ενδιαφέρον σας για αυτά. Ακούστε τα εάν έχουν να προτείνουν κάτι καινούργιο και δείξτε αμέριστη προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματα που μοιράζονται μαζί σας. Να θυμάστε πάντα ότι καλός γονέας δεν είναι αυτός που δεν κάνει λάθη. Είναι αυτός που ακόμη και αν κάνει λάθη συνεχίζει να μαθαίνει και να βελτιώνεται.

Comments

Μαρίνα Χατζηθεολόγου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική στο University of Hull στην Αγγλία. Διαβάστε Περισσότερα.