Το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς

Το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net
Το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

 
Αν το τελευταίο σας παιδί ετοιμάζεται να φύγει από το σπίτι και ανησυχείτε για το σύνδρομο της άδειας φωλιάς τότε θα πρέπει να προετοιμαστείτε ώστε να γίνει σωστή πρόληψη. Το σύνδρομο αυτό συμβαίνει όταν το τελευταίο παιδί έχει μεγαλώσει και πρόκειται να φύγει ή έχει ήδη φύγει από το σπίτι. Σε αυτή τη φάση οι γονείς μπορεί να αισθανθούν μεικτά συναισθήματα. Από την μία μπορεί να αισθάνονται χαρά και συγκίνηση που το παιδί έχει πια ενηλικιωθεί και πρόκειται να χαράξει τη δική του πορεία, από την άλλη οι γονείς μπορεί να αισθανθούν και αρνητικά συναισθήματα όπως λύπη, μελαγχολία και απώλεια. Είναι δύσκολο να δεχθούν ότι ξαφνικά τα παιδιά έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και έχουν φύγει από την πατρική στέγη. Τα παιδιά είναι ένα τεράστιο κομμάτι στη ζωές των γονιών.

Οι γονείς που επένδυσαν πολύ περισσότερο στον γονικό παρά στον οποιοδήποτε άλλο ρόλο έχουν υιοθετήσει στη ζωή τους ίσως το βρουν εξαιρετικά δύσκολο να ανταπεξέλθουν στην άδεια φωλιά. 

Σημαντικά στοιχεία για το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς

Αν και το σύνδρομο της άδειας φωλιά δεν θεωρείται ψυχιατρική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην κατάθλιψη, στις εξαρτήσεις ή ακόμη και στις προστριβές μεταξύ των συντρόφων (ειδικά όταν προβλήματα που ήδη υπήρχαν γίνονται πιο εμφανή). Υπάρχουν βέβαια και καλά μαντάτα. Στοιχεία από πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η άδεια φωλιά προσφέρει και πολλά πλεονεκτήματα. Αυτή μπορεί να είναι μια περίοδος που παρέχει καινούριες ευκαιρίες τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική σας ζωή. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για να αναζωπυρωθεί η σχέση σας με το σύντροφό σας, να επανασυνδεθείτε και να βελτιωθεί η ποιότητα του γάμου σας. Ακόμη μπορείτε ν’ ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα και νέες προκλήσεις που μπορούν να γεμίσουν το κενό που δημιουργείται από την αποχώρηση του παιδιού σας.

Το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς - Anthia.net

Αντιμετώπιση του Συνδρόμου της Άδειας Φωλιάς

  • Κρατήστε επαφή με το παιδί σας μέσω της τεχνολογίας: στην εποχή που ζούμε οι αποστάσεις δεν είναι πλέον εμπόδιο (τηλέφωνο, μηνύματα, email, βιντεοκλίσεις).
  • Αναζητήστε στήριξη: αν τα συμπτώματα μελαγχολίας συνεχιστούν για καιρό, μείνετε σ’ επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, την οικογένεια και τους φίλους. Εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας. Η κοινωνικοποίηση βοηθάει πολύ. Ζητήστε βοήθεια από ειδικό αν χρειαστεί.
  • Μείνετε θετικοί: επενδύστε και αναζωπυρώστε τη σχέση σας με το σύντροφό σας, επενδύστε στα ενδιαφέροντά σας.

Με άλλα λόγια, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του Συνδρόμου της Άδειας Φωλιάς είναι σημαντικό να κρατάμε τους εαυτούς μας σε εγρήγορση. Και κάτι ακόμα, να θυμάστε πάντα ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να σας φανούν χρήσιμες.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.