Προς όλους τους γονείς : ιδέες για παιχνίδι

Προς όλους τους γονείς : ιδέες για παιχνίδι | Μαρίνα Χατζηθεολόγου | Anthia.net


Πολλοί γονείς ζητούν ιδέες για το τι να παίξουν με τα παιδιά τους. Πιο κάτω σας προτείνουμε δημιουργικά παιχνίδια με τα παιδιά σας τα οποία δεν είναι δαπανηρά, ούτε περίπλοκα. Αντίθετα, είναι δημιουργικά και εκπαιδευτικά.  Το μόνο που χρειάζεταιι από την πλευρά σας, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, είναι αγάπη και αφοσίωση.

Ζωγραφική

Υλικά: χρώματα, μπογιές, κηρομπογιές κλπ.  Εάν επιλέξετε μαρκαδόρους προσέξτε να μην είναι τοξικοί και το χρώμα να βγαίνει με το πλύσιμο.  Για τις έξτρα αγχώδεις μαμάδες και μπαμπάδες εισηγούμαστε να απλώσουν μια εφημερίδα στην επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσει το παιδί , έτσι ώστε να μην λερωθεί ο χώρος. Να θυμάστε πάντως ότι τα πιο πάνω υλικά εύκολα καθαρίζουν με υγρό πανί , οπόταν σας συνιστούμε να χαρείτε και εσείς την διαδικασία χωρίς οποιαδήποτε αγωνία.

Χαρτί: Εάν εργάζεστε σε γραφείο φέρτε μαζί σας κόλλες από εκτυπωτή που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει και δεν χρειάζεστε. Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν στο πίσω μέρος της εκτύπωσης , στην άσπρη επιφάνεια.  Αν δεν εργάζεστε τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν σε χαρτόνια συσκευασίας τροφίμων.  Φανείτε ευρηματικοί , ενώ παράλληλα προστατεύετε το περιβάλλον !

Δώστε στα παιδιά άσπρο χαρτί και αφήστε τα να σχεδιάσουν ότι θέλουν. Μην τα καθοδηγείτε και αφήστε τα ελεύθερα να εξερευνήσουν τα χρώματα. Εάν το παιδί σας είναι μικρό μην ανησυχείτε αν δεν καταφέρετε να καταλάβετε τι έχει σχεδιάσει. Αντί αυτού ρωτήστε το τι έχει σχεδιάσει και επαινέστε το για αυτό.

Μπορείτε επίσης να δώσετε στα παιδιά σας βιβλία ζωγραφικής  έτσι ώστε στη συνέχεια να μάθουν να ελέγχουν τα υλικά και να επιλέγουν τα χρώματα. Επίσης αυτό θα τους βοηθήσει να συγκεντρώνονται.  Εάν τα παιδιά είναι σε ηλικία που ακόμη δεν γνωρίζουν τα χρώματα μπορείτε να τους τα μάθετε την ώρα που τα επιλέγουν για να ζωγραφίσουν.

Εάν τα παιδιά είναι σε στάδιο που μπορούν να σχεδιάσουν ζώα , δέντρα,  λουλούδια κλπ. μιλήστε τους  για τα χαρακτηριστικά τους( πόσα πόδια έχει το πρόβατο, τι χρώμα είναι το γουρούνι κλπ).  Εάν είστε στην εξοχή μπορείτε επίσης να μαζέψετε πχ μαργαρίτες , φύλλα και ότι άλλο αρέσει στο παιδί  και να τα κολλήσετε στο χαρτί. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά παρατηρούν πως είναι ένα αληθινό λουλούδι και μπορούν σε μεταγενέστερο στάδιο να το αποτυπώσουν στο χαρτί.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ειδικό σημείο για να κρατάτε τις πολύτιμες ζωγραφιές των παιδιών σας και με αυτό τον τρόπο να τους δείχνετε πόσο τις εκτιμάτε. Πολλοί γονείς τοποθετούν τα σχέδια των παιδιών τους στο ψυγείο, το οποίο φαντάζει μια ιδανική έκθεση του μικρού Πικασό. Μπορείτε επίσης να κρεμάσετε ένα σχοινί στο δωμάτιο του παιδιού ή όπου αλλού θεωρείται εσείς κατάλληλο σημείο και να βοηθάτε το παιδί σας  να κρεμάει τις ζωγραφιές του με μανταλάκια. Φροντίστε να αλλάζετε τακτικά τις ζωγραφιές.

Μια άλλη πρόταση, είναι να κολλήσετε σ’ ένα τοιχο με χαρτοταινία, ενα μεγάλο κομμάτι χαρτί . Το παιδί σας μπορεί να εκεί να ζωγραφίσει οτι θέλει, να κολλήσει ( υφάσματα, κορδέλες ), να αποτυπώσει ( θυμηθείτε τις πατάτες βουτηγμένες σε μπογιά με τις οποίες τυπώναμε στο νηπιαγωγείο) , να αφήσει τα ίχνη του αφού πρώτα βουτήξει τα χέρια του στην μπογιά ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί το παιδί. Αυτή θα είναι και μια ωραία τοιχογραφία για το δωμάτιο του. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τον εξωτερικό χώρο, πχ μπορείτε να κολλήσετε το χαρτί σε ένα εξωτερικό τοίχο ή φράκτη και τα παιδιά να απολαύσουν έτσι το το παιχνίδι μαζί με καθαρό αέρα.

Πόσο συχνά παίζετε με τα παιδιά σας; | Μαρίνα Χατζηθεολόγου | Anthia.netΜοντέλα με ζυμάρι

Ένα άλλο υλικό που λατρεύουν τα παιδιά είναι το ζυμάρι. Το ζυμάρι πλάθεται, κτυπιέται , κόβεται. Μα αυτό που αρέσει πιο πολύ στα παιδιά είναι να το ζουλούν. Εδώ, σας δίνω μια απλή συνταγή για να το φτιάξετε:

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • μισό φλιτζάνι αλάτι
  • 1 κουταλιά λάδι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • Σταγόνες χρώματος μαγειρικής ( προαιρετικά)

Το μίγμα αυτό διατηρείται σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο για πολλές εβδομάδες και τα παιδιά σας θα σας λατρέψουν για αυτό. Αφήστε ξανά τα παιδιά να πειραματιστούν και θα σας εκπλήξουν με το τι μπορούν να δημιουργήσουν.

Μπορείτε επίσης να κάνετε το ίδιο με ζυμάρι όταν θα φτιάχνετε κουλουράκια η οτιδήποτε άλλο φαγώσιμο. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν και φτιάξτε πλεξούδες με το ζυμάρι, σαλιγκαράκια ή ανθρωπάκια.

Παιχνίδια μνήμης

Τα παιχνίδια μνήμης βοηθούν την ανάπτυξη του παιδιού ενώ παράλληλα τονώνουν την αυτοπεποίθηση του. Όσα περισσότερα θυμάται , τόσο περισσότερο αισθάνεται ικανό ένα παιδί.

Τοποθετήστε 8-10 αντικείμενα στο τραπέζι. Πείτε στο παιδί /παιδιά  να τα κοιτάξουν καλά και στη συνέχεια κρύψτε τα με ένα ύφασμα. Ρωτήστε  να σας πουν ποια αντικείμενα θυμούνται. Μια παραλλαγή του παιχνιδιού είναι αφού κοιτάξουν τα αντικείμενα να αφαιρέσετε ένα από αυτά και να ρωτήσετε ποιο είναι. Δώστε τους μια μικρή  βοήθεια αν τα δείτε ότι δεν μπορούν να θυμηθούν.

Κουκλοθέατρο

Το κουκλοθέατρο είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να περάσετε ένα συγκεκριμένο μήνυμα στα παιδιά με το να αφηγηθείτε μια ιστορία. Επίσης, το να παίζουν τα παιδιά κουκλοθέατρο τα βοηθά να συνεργάζονται αλλά και να εκφράζουν συναισθήματα μέσα απο τις κούκλες. Μπορείτε να φτιάξετε κούκλες με χαρτοσακούλες και να τις διακοσμήσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ξύλινη κουτάλα και να κολλήσετε πάνω της μαλλιά και ρούχα. Τρίτον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάλτσες για να φτιάξετε μια ρούχινη κούκλά . Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να γίνουν δημιουργικοί με τις κούκλες τους. Τέλος, χρησιμοποιήστε ένα σεντόνι για σκηνικό και αφήστε τα να παίξουν. Χειροκροτήστε θερμά.

Όπως έχετε καταλάβει όλα όσα προτείνουμε είναι απλές ιδέες για παιχνίδι με τα παιδιά. Πολλές φορές οι γονείς ξεχνάνε οτι και οι ίδιοι κάπως έτσι μεγαλώσαν και κάπως έτσι έπαιξαν. Συχνά, παρασύρονται απο τις διαφημίσεις, την πληθώρα προσφορά παιχνιδιών σε πολυκαταστήματα, χάνοντας έτσι την ουσία του πραγματικού παιχνιδιού . Γιατί είναι αλήθεια οτι οι εταιρείες σκοπό έχουν το κέρδος.  Εσείς, απο την άλλη,  σκοπό έχετε να εκπαιδεύσετε και να είστε. Να είστε πάνω απ όλα μαζί στο παιχνίδι με τα παιδιά σας, στις αυριανές αναμνήσεις τους και σε όλη την διαδικασία εξέλιξης τους.

Comments

Μαρίνα Χατζηθεολόγου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική στο University of Hull στην Αγγλία. Διαβάστε Περισσότερα.