Πόσο συχνά παίζετε με τα παιδιά σας;

Πόσο συχνά παίζετε με τα παιδιά σας; | Μαρίνα Χατζηθεολόγου | Anthia.net


Το παιχνίδι είναι ο πιο πηγαίος τρόπος επικοινωνίας του παιδιού,

το πιο ισχυρό μέσο έκφρασης του, ακόμα και όταν μάθει να μιλάει. Οι γονείς πολύ σύντομα αντιλαμβάνονται οτι το παιχνίδι είναι η κύρια και καθημερινή ασχολία των παιδιών τους και για αυτό άλλωστε φροντίζουν να τα πηγαίνουν σε νηπιοκομικούς σταθμούς, παιδικές χαρές κ.λ.π, έτσι ώστε να παίξουν με άλλα παιδιά.

Το παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό για την καλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού όσο και το φαγητό για την ανατροφή του. Οι γονείς επιβάλλεται να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους για συμμετοχή στο παιχνίδι.  Για ποιο λόγο όμως είναι τόσο σημαντικό το παιχνίδι και ποιά τα ωφέλη του;

-Στο παιχνίδι το παιδί κάνει σχέσεις και ανακαλύπτει πως νιώθουν οι άλλοι.

-Καταλαμβαινεί πως λειτουργούν τα διάφορα αντικείμενα.

-Μαθαίνει πως να μοιράζεται και να συνεργάζεται με άλλους.

-Μαθαίνει πως να εκφράζει τις ιδέες και τα συναισθήματα του.

-Μαθαίνει να υπακούει σε κανόνες.

Παρόλαυτα τα παιδιά εκτός απο τους δασκάλους, ειδικούς παιδαγωγούς ,  γιαγιάδες και παππούδες , έχουν ανάγκη και επιζητούν το παιχνίδι με τους γονείς τους. Οι γονείς απο την άλλη, χαμένοι σε ενα κυκεώνα καθημερινών υποχρέωσεων (που συνήθως δεν τελειώνει ποτέ ) αναβάλλουν να παίξουν με τα παιδιά τους και δυστυχώς το παιχνίδι γίνεται τηλεοπτικό πρόγραμμα, παιχνίδια στα ηλεκτρονικά , παιχνίδι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή κλπ.

Το να παίζεις με το παιδί σου είναι σαν να του διαβάζεις, σαν να το ταίζεις, σαν να το επιμορφώνεις. Σημαίνει να ενδιαφέρεσαι για την υγιή συναισθηματική του ανάπτυξη. Δεν χρειάζονται ώρες παιχνιδιού για να καθίσεις με το παιδί σου και να παίξεις. Πολλές φορές ένα δεκάλεπτο είναι αρκετό για να σκορπίσει γέλια και χαρές σε κάθε χώρο του σπιτιού.

Πολλοί γονείς δεν ξέρουν πώς ή τί να παιξουν με τα παιδιά τους. Το παιχνίδι δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη γνώση ή δεξιοτεχνία. Το μόνο που χρειάζεται απο την πλευρά του γονέα είναι αγάπη και αφοσιώση σε αυτό που εκείνη την στιγμή γονείς και παιδί μοιράζονται. Βασικός στόχος είναι να είστε με τα παιδιά σας και να απολαύσετε την κάθε στιγμή μαζί τους. Αφήστε τα παιδιά να σας καθοδηγήσουν. Δεν χρειάζεται να έχετε ακριβά παιχνίδια στο σπίτι ή συγκεκριμένα παιχνίδια. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με απλά υλικά όπως μπαλόνια , χαρτοκολλητική με εφημερίδες και περιοδικά ή απλά φτιάχνοντας σχήματα με ζυμάρι!

Πόσο συχνά παίζετε με τα παιδιά σας; - Μαρίνα Χ¨ΘεολόγουΤα παιδιά ανάλογα με το στάδιο ηλικίας στο οποίο βρίσκονται στρέφονται στον γονέα για επιβεβαίωση, για να μάθουν ή για να καθησυχαστουν. Σύγχρονες έρευνες που έγιναν έδειξαν οτι όταν οι γονείς παίζουν με τα παιιδά τους με τρόπο υποστηρικτικό , τα παιδιά γίνονται περισσότερο κοινωνικά, έξυπνα , ενώ παράλληλα αποκτούν ισχυρή αυτοπεποίθηση.

Προσκαλώντας το παιδί για παιχνίδι , προσκαλείτε ταυτόχρονα τον εαυτό σας να έρθει σε επαφή με το εσσωτερικό σας παιδί. Ναι, εκείνο που έπαιζε στις λάσπες, εκείνο που ενθουσιαζόταν εύκολα, που ήταν δημιουργικό και εφευρηματικό. Εκείνο το παιδί που ήταν ξέγνοιαστο, χαρούμενο , ευτυχισμένο. Παίζοντας με τα παιδιά απελευθερώνεται ταυτόχρονα το παιδί μέσα σας, εκείνο που αναγκάστηκε να φορέσει μάσκες για να προστατευτεί στον κόσμο των μεγάλων, που ξέχασε να απολαμβάνει το εδώ και τώρα. Θεραπεύεται ταυτόχρονα την θλίψη της ημέρας, ενώ μόλις τελειώσετε από ένα χορταστικό παιχνίδι, η κούραση ως δια μαγείας εξαφανίζεται. Παίζοντας με τα παιδιά σας , φροντίζετε παράλληλα τον εαυτό σας, γαληνεύεται την ψυχή σας και αλήθεια ποσο όμορφο είναι να βλεπουν τα παιδιά και αυτή την πλευρά της προσωπικότητας σας.

Το παιχνίδι είναι το μέσο για να δεθεί η οικογένεια με ένα τρόπο χαλαρό και διασκεδαστικό, ενώ όλα τα μέλη νιώθουν ο εαυτός τους , σημαντικοί και ξεχωριστοί. Με ένα “συγκαλυμμένο” τρόπο ο γονέας , ταυτόχρονα , θέτει όρια και εναρμονίζει το παιδί με κανόνες. Το παιχνίδι, λοιπόν, ειναι ένας απο τους πιο έξυπνους και όμορφους τρόπους να είσαι γονέας. Οι ειδικοί συστήνουν : παίζετε συχνότερα με τα παιδιά σας.

Comments

Μαρίνα Χατζηθεολόγου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική στο University of Hull στην Αγγλία. Διαβάστε Περισσότερα.