Παιδική ανορεξία και…ιδιοτροπίες στο φαγητό.

Image by pvproductions on Freepik
Image by pvproductions on Freepik


Τα μικρά παιδιά συνήθως έχουν ένα περιορισμένο διατροφολόγιο και μερικά μπορεί να τρώνε πολύ λίγο, «σαν πουλάκι», με αποτέλεσμα ορισμένοι γονείς ν’ ανησυχούν ότι το παιδί τους δεν τρώει ικανοποιητικά ή ότι δεν παίρνει ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Συχνά οι γονείς πιέζουν τα παιδιά για φαγητό κι αυτό τελικά να δημιουργεί μεγαλύτερη αντίσταση και ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στο φαγητό. Έτσι εξαιτίας της υπερβολικής σημασίας που δίνεται από τον περίγυρο (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, στενοί συγγενείς και φίλοι στο οικογενειακό περιβάλλον) να παρεμποδιστεί η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και να δημιουργηθεί τελικά ένα αληθινό πρόβλημα.

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τις διατροφικές συνήθειες των μικρών παιδιών

Στην πραγματικότητα είναι σπάνιο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να τρώνε μια ποικιλία τροφίμων και γενικά μέχρι την ηλικία των δέκα χρόνων οι διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες των παιδιών δεν είναι σταθερές. Συνήθως έχουν κάποια αγαπημένα φαγητά τα οποία μπορεί να προτιμούνε για κάποιο χρονικό διάστημα προτού δεχθούν να δοκιμάσουν καινούρια. Επίσης μπορεί να έχουν καλή όρεξη και να τρώνε για αρκετές μέρες και μετά για μια ολόκληρη εβδομάδα ν΄ αρνιούνται να τελειώσουν ένα κανονικό γεύμα και απλά να τσιμπολογάνε. Ακόμη μπορεί να παρουσιάσουν αποστροφή για ένα συγκεκριμένο φαγητό που τρώγανε για πολύ καιρό κάτι που ξαφνιάζει κι απογοητεύει τους γονείς που επιμένουν να σταματήσει το παιδί τα καπρίτσια και να φάει το φαγητό κάνοντας διάφορα σχόλια που προκαλούν ακόμη περισσότερο την αντίδραση του παιδιού τους.

Προεφηβεία (Μέρος Β): Πώς προετοιμάζουμε το παιδί για την εφηβεία; | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net Προεφηβεία (Μέρος Β): Πώς προετοιμάζουμε το παιδί για την εφηβεία;

Αν το παιδί φαίνεται να μην τρέφεται σωστά για πολύ καιρό μπορούμε βέβαια να παρέμβουμε με τον σωστό τρόπο:

  • Αποφύγετε να παρουσιάζετε πολλά νέα φαγητά μαζί. Εισάγετε μια καινούρια τροφή μια φορά την εβδομάδα ή και πιο αραιά.
  • Μην πιέζετε και μην δωροδοκείτε το παιδί για να φάει περισσότερο ή για να φάει κάτι καινούριο όταν αυτό δεν θέλει.
  • Αντίθετα, ενθαρρύνετε τα παιδιά, πάντα χωρίς πίεση, να δοκιμάζουν έστω μια κουταλιά από ένα νέο φαγητό κι έστω κι αν δεν το κρατήσουν στο στόμα τους, επιβραβεύστε τα για το γεγονός ότι δοκίμασαν (μπορείτε να φτιάξετε ένα πίνακα επιβραβεύσεων και κάθε δέκα αστεράκια να εξαργυρώνονται με κάτι μικρό, π.χ., ένα δωράκι, μια βόλτα στο λούνα παρκ κλπ).
  • Προσπαθήστε να κάνετε το γεύμα φιλικό προς το παιδί (γαρνιτούρα, τρόπος παρουσίασης, συνδυασμός με κάτι που αρέσει στο παιδί κλπ).
  • Μπορείτε ακόμη να συμπεριλάβετε το παιδί στο μαγείρεμα (να σας βοηθήσει κλπ) δίνοντας του έτσι περισσότερο κίνητρο να θέλει να δοκιμάσει το φαγητό.
  • Να θυμάστε πάντα να επιβραβεύετε το παιδί για κάποια θετική διατροφική συνήθεια που υιοθέτησε.
  • Μην επιτρέπετε στο παιδί να αντικαθιστά ένα γεύμα με σνακ. Θα πρέπει πρώτα να φάει το γεύμα πριν φάει τη σοκολάτα ή το μπισκότο του κλπ.
  • Δώστε εσείς το καλό παράδειγμα. Δεν είναι δυνατό να επιμένετε να τρώνε τα παιδιά σας υγιεινά όταν εσείς οι ίδιοι δεν το τηρείτε.

Αν δοκιμάσετε τα πιο πάνω χωρίς καμία βελτίωση, κι αν ακόμη ανησυχείτε ότι το παιδί σας δεν τρώει ικανοποιητικά μιλήστε με τον παιδίατρό σας ή/και μ’ έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές.

Καλή επιτυχία!

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.