Παιδική Παχυσαρκία: Τρόποι αντιμετώπισης

Παιδική Παχυσαρκία: Τρόποι αντιμετώπισης | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Παιδική Παχυσαρκία: Τρόποι αντιμετώπισης

Τηρώντας την υπόσχεση που δώσαμε στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας «Παιδική Παχυσαρκία: Αίτια, Κίνδυνοι & Αντιμετώπιση», σ’ αυτό εδώ το άρθρο, παραθέτουμε εισηγήσεις και τρόπους αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας.

Διατροφική Παρέμβαση για την παιδική παχυσαρκία

Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία, για ΟΛΗ την οικογένεια και ταχτικά γεύματα (3 κύρια γεύματα και 3 ενδιάμεσα/σνακ). Καλύτερα να αποφεύγονται τα γεύματα και τα σνακ μπροστά στην τηλεόραση γιατί έτσι τρώμε μηχανικά καταναλώνοντας περισσότερη τροφή απ’ όση χρειαζόμαστε. Να αποφεύγεται η χρήση τροφής/σνακ ως επιβράβευση γιατί έτσι το παιδί θα μάθει να χρησιμοποιεί το φαγητό ως επιβράβευση παρά ως «καύσιμο» αλλά και ως βάλσαμο για αρνητικά συναισθήματα. Να προτιμούνται γεύματα με χαμηλότερη ενεργειακή αξία (θερμίδες), προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, ψωμί). Φρούτα και λαχανικά ημερησίως (περίπου 5 μερίδες). Ακολουθήστε την Πυραμίδα Διατροφής!

Αυξάνοντας τα φρούτα και λαχανικά

Πειραματιστείτε! Παρουσιάστε τα ως ορεκτικό όταν το παιδί είναι πεινασμένο. Μαγειρέψτε τα με τρόπο που να αρέσουν στα παιδιά. Μάθετε νέες συνταγές. Κρύψτε τα μέσα σε φαγητό που τους αρέσει (π.χ., πουρέ, μπιφτέκι, ψητά του φούρνου, μακαρόνια, κλπ), ή μέσα σε σούπα. Ζητήστε από τα παιδιά να εμπλακούν στο μαγείρεμα, κάντε το ενδιαφέρον! Μικρές μπουκιές! Επιμένετε! Επιβραβεύετε όταν συμβαίνει! Χτυπήστε φρούτα στον αποχυμωτή μαζί με γάλα (π.χ., μπανάνα, φράουλες, βατόμουρα).

Παιδική Παχυσαρκία | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.netΑντικαταστάσεις….

Μειώστε την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αντικαθιστώντας τα με αεριούχο νερό ή φρουτοχυμούς. Μάθετε στα παιδιά να πίνουν αρκετό νερό. Μην φέρνετε στο σπίτι αναψυκτικά. Γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα. Μάθετε τα παιδιά σας να πίνουν περισσότερο γάλα! Προσθέστε λίγο hemo, milo, αν χρειαστεί για να τα προσελκύσετε!

Χρησιμοποιείστε φαντασία. Για παράδειγμα, κράκερ ή ποπ κορν αντί πατατάκια. Kellogg’s Bar αντί σοκολάτα. Λεπτή αντί χόντρη πίτσα. Πατάτες τσιπς στο φούρνο αντί τηγανητές. Kellogg’s Σπέσιαλ Κ, ή τα σκέτα του κόκορα αντί Frosties και άλλων με ζάχαρη! Αποφύγετε  αντικαταστάσεις με light ή diet προϊόντα. ΚΑΝΕΝΑ φαγητό δεν θα πρέπει να αποφευχθεί αλλά να παίξουμε δημιουργικά με τις επιλογές (π.χ., μπαλάκι παγωτό πάνω σε φρουτοσαλάτα).

Άσκηση και Πλεονεκτήματα

Η άσκηση, εμποδίζει την περαιτέρω αύξηση βάρους και βοηθά στο χάσιμο βάρους. Δεν θα πρέπει όμως να ’ναι ο πρωταρχικός μας στόχος αλλά να γίνει μέρος της ζωής μας σαν υγιεινή συνήθεια. Η άσκηση αυξάνει την αυτοπεποίθηση, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και μειώνει το άγχος. Όταν τα παιδιά ασχολούνται με κάποιο άθλημα, σπορ ή με το χορό, τους μένει λιγότερος χρόνος για φαγητό.

Περιορίστε την χρήση τηλεόρασης και ηλεκτρονικού υπολογιστή και ενθαρρύνετε τη χρήση ποδηλάτου, το χορό, τα πατίνια, τη χρήση σκάλας αντί ανελκυστήρα, και το περπάτημα σε κοντινές αποστάσεις (π.χ., περίπτερο, μαθήματα, σχολείο, κλπ). Πάντα αν θυμάστε, ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Επιβραβεύουμε την αλλαγή στη συμπεριφορά και τις συνήθειες. ΟΧΙ το χάσιμο βάρους! Χρειάζεται να ξεριζώσουμε τη ρίζα του κακού που δεν είναι άλλη από τον τρόπο ζωής και τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.  Αυτό είναι εξίσου σημαντικό για να διατηρηθούν οι αλλαγές εφόρου ζωής. Το παιδί θα πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται και να αισθάνεται σαν ένα άτομο με υγιές και σταθερό βάρος έτσι ώστε να μπορέσει και να το διατηρήσει.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.