Παιδικά γενέθλια: Σημαντικότητα και οφέλη

Photo by Jill Wellington from Pexels


Τα γενέθλια είναι μια γιορτή ξεχωριστή και μοναδική για πολλούς ανθρώπους, η οποία δίνει την ευκαιρία τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους να γιορτάζουν την ημέρα που έχουν έρθει σε αυτόν τον κόσμο. Για τα παιδιά, συνήθως η μέρα αυτή είναι ακόμα πιο σημαντική, και συνήθως είναι πολύ ενθουσιώδη, μετρούν τους μήνες, τις βδομάδες, τις μέρες και τις ώρες μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή, η στιγμή τους, η οποία τους χαρίζει πολύ ευχάριστα συναισθήματα και αναμνήσεις.

Ευχάριστες συνέπειες του εορτασμού των γενεθλίων

Υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά χρειάζεται να βιώνουν την εμπειρία των γενεθλίων τους. Αρχικά, τους δίνεται η ευκαιρία να νιώσουν σημαντικά, κάτι το οποίο μπορεί να ενισχύσει και να αυξήσει την αυτοεκτίμηση αλλά και την αυτοπεποίθησή τους. Επιπρόσθετα, τους δίνεται η ευκαιρία να νιώσουν την επιβεβαίωση ότι άλλοι ανθρώποι όπως για παράδειγμα φίλοι και οικογενειακά μέλη, τους αγαπούν, τους υπολογίζουν και τους νοιάζονται, με το να τους κάνουν εορταστικές ευχές και με το να τους προσφέρουν όμορφα δώρα. Αυτό, μπορεί να βοηθήσει και στην ενίσχυση μιας ασφαλούς συναισθηματικής προσκόλλησης με σημαντικούς άλλους όπως για παράδειγμα με τους γονείς, η οποία μπορεί να επιφέρει μακροχρόνια ωφελήματα στα παιδιά, όπως την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων και στην ενήλικη ζωή τους.

Πέρα από αυτό, τα γενέθλια δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν να είναι φιλόξενα, με το να  φροντίζουν και να προσέχουν τους προσκεκλημένους τους, να είναι ευγενικά μαζί τους, να τους καλωσορίζουν και να μοιράζονται δώρα και παιχνίδια. Επιπλέον, δίνουν την ευκαιρία στους μικρούς εορτάζοντες να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες καθώς και να συνδεθούν περισσότερο με τους υφιστάμενους φίλους τους.  Όλα αυτά, μπορεί να τα βοηθήσουν στο να αναπτύξουν τις κοινωνικές, τις διαπροσωπικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.Παι(χνί)δι - Anthia.net

Επιπλέον, τα παιδικά γενέθλια, δίνουν την ευκαιρία στην οικογένεια του παιδιού που γιορτάζει να έρθει πιο κοντά, με σκοπό την ενίσχυση και ενδυνάμωση του οικογενειακού δεσμού. Πιο συγεκριμένα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα απο την συνεισφορά όλης της οικογένειας στην προετοιμασία των γενεθλίων του παιδιού, με τους γονείς, τον εορτάζοντα και τα αδέρφια του να συνεργάζονται και να μοιράζονται απόψεις και ιδέες. Επίσης, η ημέρα των γενεθλίων του παιδιού, δίνει την ευκαιρία σε όλα τα οικογενειακά μέλη συμπεριλαμβανομένων και των συγγενών να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να νιώσουν περισσότερο δεμένοι. Για τα παιδιά, το να αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα σύστημα και σύνολο, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τον ψυχισμό τους. Πέραν της ενίσχυσης του οικογενειακού δεσμού, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν τις ρίζες και την ιστορία τους, ρωτώντας και μαθαίνοντας για τις παραδόσεις και την κληρονομιά τους μέσα απο τις αφηγήσεις παππούδων, θείων και άλλων συγγενών.

Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά, να μάθουν μέσα απο τους γονείς τους να αποφεύγουν να συγκρίνουν το δικό τους πάρτυ γενεθλίων με κάποιο άλλο, με τους γονείς να τους εξηγούν ότι ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί, ανάλογα με τις δυνατότητες του και ότι σημασία δεν έχει η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά στο να αποφεύγουν να βάζουν μέτρο σύγκρισης με άλλους και στο να ξεκινήσουν να βασίζονται στις δικές τους δυνατότητες και να εκτιμούν περισσότερο την απλότητα στα πράγματα.

Τέλος, τα γενέθλια δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να δημιουργήσουν όμορφες και ευχάριστες αναμνήσεις, οι οποίες θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό τους και είναι αυτές που θα συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο, στην ανάπτυξη ενός υγιούς ψυχισμού.

Ευχόμαστε να βρήκατε τις πληροφορίες αυτού του άρθρου βοηθητικές!

Comments

Στυλιάνα Κούβαρου
Επαγγελματίας Κλινική Ψυχολόγος και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Λευκωσίας, λαμβάνοντας το πτυχίο της στην Ψυχολογία και το Μεταπτυχιακό της στην Κλινική Ψυχολογία αντίστοιχα. Διαβάστε Περισσότερα.