Οι φανταστικοί φίλοι ως μέσο …επικοινωνίας με το παιδί μας!

Οι φανταστικοί φίλοι ως μέσο …επικοινωνίας με το παιδί μας!

επικοινωνίας με το παιδί μας!

Όταν αρχίζει η δημιουργική σκέψη των παιδιών, κάτι που συμβαίνει κοντά στην ηλικία των τριών ετών, οι γονείς παρατηρούμε συνήθως και το φαινόμενο των «φανταστικών φίλων». Ένας γονέας που δεν γνωρίζει ότι η ικανότητα προσποίησης και τα διάφορα παιχνίδια ρόλων, βοηθάνε ένα μικρό παιδί να καλλιεργηθεί συναισθηματικά, μπορεί να ανησυχήσει με αυτό το φαινόμενο. Γι’ αυτό όσο περισσότερες γνώσεις αποκτήσουμε γύρω από αυτό το θέμα, τόσο πιο εύκολα θα αποφύγουμε το μπέρδεμα και τους προβληματικούς χειρισμούς που μπορεί να παρεμποδίσουν την διαδικασία της συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε σ’ αυτή την περίπτωση το ρόλο που παίζει η φαντασία. Για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας η φαντασία είναι ένα ισχυρό όπλο που τα βοηθάει ν’ αντιμετωπίζουν τους τους φόβους και τις ανησυχίες τους και να επεξεργάζονται τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να συναντούν στην αυλή του σχολείου ή στο σπίτι (ας μη ξεχνάμε ότι ο κόσμος μπορεί να είναι τρομακτικός για ένα πολύ μικρό παιδί). Μέσω της δημιουργικής προσποίησης ένα παιδί μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το άγχος του, τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις του.

Οι φανταστικοί φίλοι ως μέσο …επικοινωνίας με το παιδί μας!

Πολλές φορές ο φανταστικός φίλος αποτελεί ένα μέσο μέσα από το οποίο επικοινωνεί το παιδί τις προσωπικές του ανάγκες και να εκφράσει συναισθήματα άγχους και φόβου. Είναι για το παιδί θα λέγαμε ένα ασφαλές μέσο αφού έχοντας τον έλεγχο του φανταστικού του φίλου μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις που θεωρεί στρεσογόνες χωρίς τη δική μας παρέμβαση. Είναι καλό να ακούτε τα μηνύματα των φανταστικών φίλων γιατί στην ουσία μέσα από αυτά το παιδί μοιράζεται τις δικές του σκέψεις και συναισθήματα που δεν μπορεί εύκολα να μεταδώσει.

Οι γονείς μπορούμε κάλλιστα να απευθύνουμε και…ερωτήσεις στους φανταστικούς φίλους και να πάρουμε…απαντήσεις από αυτούς! Με άλλα λόγια μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε δημιουργικά και παραγωγικά για να επικοινωνήσουμε με το παιδί μας.

Καλή επικοινωνία!

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.