Κατοικίδια και διάθεση

Κατοικίδια και διάθεση | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Κατοικίδια και διάθεση: Ένα φυσικό ψυχοφάρμακο

Μπορεί το γουργούρισμα της γάτας μας ή το ζωηρό κούνημα της ουράς του σκύλου μας να μας σώσει από την κατάθλιψη; Κι όμως μπορεί. Έρευνες δείχνουν ότι τα αγαπημένα μας κατοικίδια μπορούν να μειώσουν την ένταση του στρες και να βελτιώσουν τη διάθεση. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Τα κατοικίδια μας παρέχουν την αγάπη άνευ όρων, κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας αδυνατούν να προσφέρουν. Τα ευρήματα των ερευνών αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους με ήπιας έως μέτριας μορφής κατάθλιψης να αισθανθούν καλύτερα. Αν είσαι στα πρόθυρα κατάθλιψης σκέψου σοβαρά να αποκτήσεις ένα γάτο ή σκύλο. Πιο κάτω ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους τα κατοικίδια μπορούν να μας βελτιώσουν την διάθεση.

Το γουργούρισμα της γάτας αλλά και το χάιδεμα της γούνας της φαίνεται να έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες. Αν αφουγκραστείτε για μερικά λεπτά το γουργούρισμα της γάτας μπορεί να υπνωτιστείτε ελαφρά. Γενικά υπάρχει κάτι το καταπραϋντικό στην επαφή που νιώθουμε με το κατοικίδιό μας όταν αυτό βρίσκεται κουλουριάζεται στα γόνατά μας.

Η βόλτα του σκύλου μας αναγκάζει να βγούμε από το σπίτι ακόμη κι όταν είμαστε στις μαύρες μας. Το γοργό βάδισμα μαζί με το σκύλο μας μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και πνευματική μας υγεία.

Τα κατοικίδια μας προσφέρουν συντροφικότητα χωρίς να ζητούν πολλά. Είναι πάντα εκεί, πρόθυμα να μας κάνουν παρέα, χωρίς απαιτήσεις και χωρίς τις συνηθισμένες ανθρώπινες συγκρούσεις. 

Κατοικίδια και διάθεση

Οι επίσημες έρευνες δείχνουν: 

  • Η ιδιοκτησία ενός σκύλου μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος, να μειώσει τις ορμόνες του στρες και να ενισχύσει στον εγκέφαλο τα επίπεδα των χημικών που ευθύνονται για την καλή διάθεση.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παρουσιάζουν μειωμένο ρίσκο για κατάθλιψη απ’ όσους δεν έχουν ένα κατοικίδιο.
  • Το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης που είναι υπεύθυνες για ηρεμία και τη χαλάρωσή μας.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα γλυκεριδίων και χοληστερόλης (αποτελούν ενδείξεις για καρδιακές παθήσεις) από όσους δεν έχουν ένα κατοικίδιο.
  • Οι ασθενείς καρδιοπαθειών επιβιώνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με όσους δεν έχουν κατοικίδιο.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων άνω των 65 κάνουν κατά 30% λιγότερες επισκέψεις στους γιατρούς σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν κατοικίδιο.

Επίλογος 

Ενώ οι ανθρώπινοι φίλοι μπορεί να παρέχουν άφθονη κοινωνική στήριξη συχνά κατά τις συναναστροφές μαζί τους θα υπάρχουν εντάσεις, συγκρούσεις, και παρεξηγήσεις εξαιτίας της ανθρώπινης νοημοσύνης και της λεκτικής επικοινωνία της. Κι ενώ «Η γλώσσα τσακίζει κόκκαλα» όπως λέει το ρητό, τα ζώα δεν έχουν λαλιά κι εμείς δεν τρέφουμε γι’ αυτά τις προσδοκίες που τρέφουμε για τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας. Γι’ αυτό και τα κατοικίδια μας δεν θα μπορούσαν ποτέ να μας απογοητεύσουν ή να μας πληγώσουν με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι. Αυτός είναι ένας λόγος που πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκουν παρηγοριά στην συντροφιά των αγαπημένων τους κατοικίδιων. Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα των ερευνών που υποστηρίζουν ότι αφιερώνοντας χρόνο στο σκύλο ή στη γάτα μας είναι δυνατόν να προλάβουμε την κακή διάθεση, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα για τον καθένα μας να σκεφτεί σοβαρά την ιδέα απόκτησης ενός κατοικίδιου. Μπορούμε εύκολα κι ανώδυνα να βρίσκουμε βάλσαμο και γαλήνη στην αγάπη άνευ όρων που μας προσφέρουν οι τετράποδοι φίλοι μας χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε πιο ακραίες λύσεις. Κι αν για οποιοδήποτε πρακτικό λόγο κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, σύμφωνα πάντα με τις έρευνες, ακόμη κι ένα μικρό ενυδρείο μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας ανακουφίσει από την ένταση της απαιτητικής καθημερινότητας.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.