Η μαγεία των Χριστουγέννων … χωρίς τις παρενέργειες!

Η μαγεία των Χριστουγέννων … χωρίς τις παρενέργειες! | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Η μαγεία των Χριστουγέννων

Διαφημίσεις με παιχνίδια για όλα τα γούστα και για την ικανοποίηση κάθε παιδικής φαντασίωσης κατακλύζουν την οθόνη της τηλεόρασης. Δώρα σε όμορφα πακέτα με πολύχρωμα περιτυλίγματα κι όμορφα τραγούδια των οποίων τους στοίχους μικροί και μεγάλοι ξέρουμε να τραγουδάμε. Δέντρα στολισμένα, τραπέζια με συγγενείς και φίλους, λαχταριστές λιχουδιές. Λίστες με δώρα και γράμματα στον Αϊ Βασίλη. Καμιά άλλη γιορτή δεν είναι τόσο μαγευτική για τα παιδιά όσο αυτή των Χριστουγέννων !

Τα παιδιά έχουν άκρατο αυθορμητισμό, δημιουργικότητα, φαντασία κι αθωότητα.  Γι’ αυτό και τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που την απολαμβάνει κανείς περισσότερο στην παιδική ηλικία. Εμείς οι γονείς ως ενήλικες, μπορούμε να δημιουργήσουμε στα παιδιά μας όσο το δυνατόν περισσότερες ζωντανές αναμνήσεις. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να εμπλέξουμε τα παιδιά στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Αν κι οι ρυθμοί της ζωής γίνονται ολοένα και πιο έντονοι κι ο χρόνος είναι πολύ λίγος, εντούτοις αυτό που χρειάζονται τα παιδιά δεν είναι πολλές ώρες μαζί μας αλλά τουλάχιστον ο χρόνος που περνάμε μ’ αυτά να ’ναι ποιοτικός και δημιουργικός. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να τ’ αφήσουμε να μας βοηθήσουν στη ζαχαροπλαστική των παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων γλυκών, στην καθαριότητα και στο στόλισμα του σπιτιού. Ακόμη μπορούμε να παρακολουθήσουμε με τα παιδιά μας τις αγαπημένες τους Χριστουγεννιάτικες ταινίες και να τα καληνυχτίσουμε το βράδυ με Χριστουγεννιάτικα ιστορίες και παραμύθια.

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αγάπης και προσφοράς. Μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να προσφέρουν τα δικά τους δώρα στους αγαπημένους συγγενείς και φίλους τους. Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά χρήματα για κάτι τέτοιο αφού σε αυτή την περίπτωση αυτό που μετράει είναι η σκέψη κι όχι η χρηματική αξία του δώρου. Μια δημιουργική κι οικονομική εναλλακτική λύση είναι τα παιδιά να προσφέρουν ως δώρα τις δικές τους χειροποίητες ευχετήριες κάρτες ή χειροποίητα στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να φτιάξουν πακέτα με τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που μαζί ετοιμάσαμε. Μια ακόμη πολύ όμορφη ιδέα είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να γράψουν ή να εξιστορήσουν δικές τους Χριστουγεννιάτικες ιστορίες με ζωγραφιές που θα φτιάξουν εκείνα.

Η μαγεία των Χριστουγέννων … χωρίς τις παρενέργειες!

Η μαγεία των Χριστουγέννων βέβαια επιφυλάσσει κι ορισμένες παρενέργειες. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο η υπερκατανάλωση είναι στο ζενίθ. Είναι δυνατόν να υπάρξουν καταχρήσεις κατά την αγορά παιχνιδιών και δώρων, αλλά και στην κατανάλωση γλυκών κι άλλων εδεσμάτων. Οι γονείς όμως μπορούμε να αποφύγουμε αυτούς τους πειρασμούς εάν φροντίσουμε έγκαιρα να οριοθετήσουμε τα παιδιά μας.

Τα σωστά όρια λειτουργούν με τρόπο ειδικό ώστε να προλαβαίνουν καταστάσεις. Αυτό θα πει ότι οι κανόνες θα πρέπει να εκφράζονται προτού εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα ή πριν προχωρήσει και χειροτερέψει κάποια κατάσταση. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η βόλτα με τα παιδιά στο κατάστημα παιχνιδιών. Θα πρέπει πριν φθάσουμε εκεί να κάνουμε συμφωνία με το παιδί μας για το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται. Να πούμε δηλαδή στο παιδί εκ τον προτέρων, «Όταν θα πάμε στο κατάστημα παιχνιδιών μπορείς να διαλέξεις ΕΝΑ παιχνίδι της αρεσκείας σου». Σε θέματα που αφορούν τη διατροφή θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά σωστούς κανόνες διατροφής. Για παράδειγμα να εξηγήσουμε στα παιδιά, «όταν πάμε στο σπίτι μπορείς να φας το γλυκό σου αφού ΠΡΩΤΑ φας το φαγητό σου», ή να βάλουμε όρια στην ποσότητα των γλυκών (π.χ., πόσα μπισκότα, σοκολατάκια, κουραμπιέδες, μπορούν να φάνε και ποιες οι συνέπειες της υπερβολής για την υγεία του σώματος). Είναι εξίσου σημαντικό να επιβραβεύουμε το παιδί λεκτικά κάθε φορά υπακούει στα όρια και τους κανόνες μας ώστε να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο τη θετική συμπεριφορά που επιθυμούμε να έχει τα παιδί.

Σημαντικό είναι επίσης να βοηθήσουμε το παιδί μας να μάθει να συνεισφέρει και να αποκτήσει φιλανθρωπικά συναισθήματα. Κάτι τέτοιο μπορούμε να το καλλιεργήσουμε ζητώντας από το παιδί να μας βοηθήσει να μαζέψουμε ρούχα και παιχνίδια που δεν χρειάζεται και είναι σε καλή κατάσταση για να τα προσφέρουμε σε παιδιά που δεν βρίσκονται σε τόσο πλεονεκτική θέση. Μ’ αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει επίσης να εκτιμά τα δικά του αγαθά και τις συνθήκες ζωής του.

Βέβαια θα ήταν προτιμότερο τα περισσότερα από τα πιο πάνω να τα τηρούσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ώστε να διατηρηθεί η μαγεία των Χριστουγέννων όλες τις μέρες του χρόνου…

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.