Γονείς: Πως πρέπει να ετοιμάζετε το παιδί σας για το σχολείο στο σπίτι

Γονείς: Πως πρέπει να ετοιμάζετε το παιδί σας για το σχολείο στο σπίτι | Κωνσταντίνα Ευέλθοντος | Anthia.net


Για να επιτύχει το παιδί σας στο σχολείο, είναι σημαντικό οι γονείς να δουλεύετε μαζί με τον εκπαιδευτικό. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη συνεργασία με το σχολείο, την συχνή επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό αλλά και την εμπλοκή σας ως γονείς στο εκπαιδευτικό πλαίσιο του σχολείου όπως π.χ. σε γιορτές ή φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Σημαντικό όμως για την ακαδημαϊκή επιτυχία του παιδιού είναι και η ετοιμότητά του για το σχολείο που ξεκινάει από το σπίτι. Είναι δηλαδή ο γονιός υπεύθυνος να στέλνει το παιδί του στο σχολείο έτοιμο για να μάθει.  Εκτός από το να έχει το παιδί μια σταθερή ώρα για διάβασμα αλλά και το δικό του γραφείο σε κάποιο μέρος του σπιτιού, κάποιοι άλλοι τρόποι για να το πετύχετε είναι να επικεντρωθείτε στην καλλιέργεια της φυσικής και πνευματικής του ετοιμότητα.

Φυσική ετοιμότητα αφορά στο να είμαστε ξεκούραστοι και να έχουμε αρκετή ενέργεια ώστε να ακολουθήσουμε τη ρουτίνα της μέρας.

  • Το παιδί πρέπει να είναι ξεκούραστο. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να γνωρίζουν από πριν την ώρα που πρέπει να πάνε για ύπνο και που πρέπει να ξυπνήσουν. Με την εγκαθίδρυση αυτής της ρουτίνας το παιδί συνηθίζει να κοιμάται και να ξυπνάει στην ώρα του αλλά και να είναι ξεκούραστο στο σχολείο.
  • Επίσης μην αφήνετε τα παιδιά πολλή ώρα στον υπολογιστή, στο κινητό τηλέφωνο ή στην τηλεόραση λίγο πριν κοιμηθούν.  Είναι καλό να εμπλέκονται σε πιο ήρεμες δραστηριότητες όπως το να διαβάσουν ένα βιβλίο.
  • Τα παιδιά πρέπει να έχουν φάει καλά πριν πάνε στο σχολείο αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας. Αν το παιδί πεινά ή νιώθει αδύναμο λόγο της έλλειψης φαγητού δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στην τάξη.
  • Αποφεύγετε τα λαδερά και τηγανιτά φαγητά και εντάξετε στη διατροφή του παιδιού υγιεινές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, βρώμη. Μικρότερα παιδιά είναι σημαντικό να καταναλώνουν αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της μέρας.
Δύσκολες αυτές οι απορίες για το σεξ, αλλά…για να δούμε… - Anthia.net

Πνευματική ετοιμότητα αφορά στην καλή διάθεση του παιδιού, στο να νιώθει ήρεμο, να έχει κίνητρα και να συμπεριφέρεται με σωστό τρόπο.

  • Το παιδί νιώθει χαρούμενο και ήρεμο όταν στο σπίτι επικρατεί σταθερότητα και υπάρχει ένα ζεστό περιβάλλον. Μερικές φορές όμως συμβαίνουν κάποιες καταστάσεις οι οποίες μπορεί να διαταράξουν αυτή την ηρεμία και να προκαλέσουν στα μέλη της οικογένειας άγχος και ένταση. Όσον αφορά το σχολείο, όταν το παιδί βιώνει άγχος, επηρεάζεται η θέληση του για μάθηση, η ικανότητα του για διατήρηση της προσοχής αλλά και η μνήμη του.
  • Για να βοηθήσετε το παιδί σε τέτοιες καταστάσεις, σημαντικό ρόλο έχει η επικοινωνία. Περάστε ώρα μαζί του, μιλήστε του, μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, βρείτε δημιουργικούς τρόπους να εκφράσει το θυμό ή τη λύπη του, και διαβεβαιώστε το ότι είστε δίπλα του και ότι δεν θα του συμβεί τίποτα κακό. Με το χρόνο το παιδί θα νιώσει ξανά την ασφάλεια του σπιτιού του.
  • Για να αποκτήσει το παιδί σας κίνητρα ως προς τη μάθηση και το σχολείο πρέπει να νιώσει ότι και εσείς θεωρείτε την ακαδημαϊκή του πορεία σημαντική. Δείξτε ενδιαφέρον για το τι έκανε στο σχολείο, για τα διαγωνίσματά του και τη συμμετοχή του στην τάξη.
  • Επικοινωνήστε στο παιδί σας τι περιμένετε από αυτό όσον αφορά τις επιδόσεις του στο σχολείο. Δεν θέλετε να πιέσετε το παιδί σας για να έχει τους καλύτερους βαθμούς στην τάξη αλλά να βάλει τα δυνατά του να καταφέρει αυτό που μπορεί. Τα παιδιά συνήθως καταφέρνουν τους στόχους τους όταν οι γονείς τους πιστεύουν σε αυτά.
  • Όσον αφορά στη σωστή συμπεριφορά, τα παιδιά συνήθως ακολουθούν το μοντέλο συμπεριφοράς των γονιών τους. Για το λόγο αυτό, εάν είστε εσείς υπεύθυνοι και αξιόπιστοι , τότε το παιδί σας θα φέρει αυτές τις αρχές και στο σχολείο.
  • Όπως και στο σχολείο έτσι και στο σπίτι πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες αλλά και συνέπειες για ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν συμπεριφέρεται σωστά και εφαρμόστε μια αρνητική συνέπεια όταν δεν συμπεριφέρεται με τον επιθυμητό τρόπο (για εισηγήσεις διαβάστε το άρθρο «Αποτελεσματική Πειθάρχηση μέσω του Time Out» ή δείτε το σχετικό βίντεο της συνεργάτιδας Άνθιας Χρ. θεοφίλου).

Η κύρια «δουλειά» των παιδιών είναι η μάθηση. Με αυτές τις εύκολες συμβουλές το παιδί θα πηγαίνει στο σχολείο έτοιμο να απορροφήσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί.

Comments

Κωνσταντίνα Ευέλθοντος
Ολοκληρώσει τις σπουδές της ως Ψυχολόγος στο University of Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο ίδιο πανεπιστήμιο έχει ολοκληρώσει και το μεταπτυχιακό MSc Developmental Psychopathology το οποίο αφορά στην ανάπτυξη του ανθρώπου από την νηπιακή έως και την τρίτη ηλικία. Διαβάστε Περισσότερα.