Επιλέγοντας το κατάλληλο για το παιδί μου νηπιαγωγείο

Επιλέγοντας το κατάλληλο για το παιδί μου νηπιαγωγείο | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

Τους περισσότερους γονείς, όταν έρθει η στιγμή να ασχοληθούμε με την επιλογή του νηπιαγωγείου,

μας απασχολεί κατά πόσο έχουμε πάρει τη σωστή απόφαση. Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα εφ’ όσων η εμπειρία του νηπιαγωγείου μαθαίνει στα παιδία πολλές δεξιότητες: την καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων τους, όπως επίσης και τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την καλύτερη αντιμετώπιση των σχέσεων πράγματα χρήσιμα για την μετέπειτα εξελικτική πορεία των παιδιών.

Ποια πράγματα θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο για το παιδί μας νηπιαγωγείο; Καταρχήν θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν την ιδιοσυγκρασία του παιδιού μας, το χαρακτήρα, τα δυνατά κι αδύνατά του σημεία. Διαφορετικές είναι οι ανάγκες ενός ντροπαλού και ήσυχου παιδιού από ένα κοινωνικό και ζωηρό παιδί. Το πρώτο θα χρειάζεται ένα πρόγραμμα πιο ευέλικτο και λιγότερο οργανωμένο ενώ το αντίθετο ισχύει για το δεύτερο. Με άλλα λόγια είναι σημαντικό το σχολείο που θα στείλουμε το παιδί να είναι συμβατό με τις δικές του ανάγκες.

Για να σα βοηθήσουμε ετοιμάσαμε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να δείτε πριν κάνετε την επιλογή για το νηπιαγωγείο όπου θα στείλετε το παιδί σας:

  1. Μαζέψτε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για τη διεύθυνση του νηπιαγωγείου και για τους δασκάλους. Είναι σημαντικό αυτοί να είναι πτυχιούχοι παιδαγωγικών σχολών και να έχουν αρκετή εμπειρία στη διδασκαλία.
  1. Αν είναι δυνατόν ζητήστε να μιλήσετε στους νηπιαγωγούς έτσι ώστε να τους γνωρίστε από κοντά. Εμπιστευτείτε την κρίση και τη διαίσθησή σας.
  1. Πολύ σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τάξη. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός προκαλεί διάφορα προβλήματα καθώς το παιδί δεν θα πάρει την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή που χρειάζεται, είναι επικίνδυνο για ατυχήματα μέσα στην τάξη κι επίσης εξαιτίας της φασαρίας ένα μικρό ευαίσθητο παιδί μπορεί να παραπονιέται για ψυχοσωματικές ενοχλήσεις (πονοκεφάλους, στομαχόπονους κλπ).
  1. Κατά πόσο υπάρχουν αρκετά παιχνίδια για όλα τα παιδιά και ποικιλία σε αυτά (π.χ., είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας, παζλ, βιβλία, πάνινα και πλαστικά παιχνίδια, κούκλες για κουκλοθέατρο, δαχτυλόκουκλες, εκπαιδευτικά παιχνίδια και αυλή με παιχνίδια εξωτερικού χώρου.
  1. Ενθαρρύνει το νηπιαγωγείο τη συμμετοχή των γονέων στο σχολείο και τους παρέχει την κατάλληλη στήριξη; Πρέπει να μπορεί να υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών μιας και είναι και οι δύο εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη του παιδιού και τη ζωή του γενικότερα. Θα πρέπει οι γονείς να ενημερώνονται με σχετικά φυλλάδια για τις διάφορες δραστηριότητες του σχολείου, να υπάρχουν οργανωμένα ωράρια επισκέψεων γονέων όπου οι γονείς θα μπορούν να ρωτούν για την πρόοδο του παιδιού τους και να προτείνουν λύσεις.
  1. Ποιες είναι οι μέθοδοι διαπαιδαγώγησης και πειθαρχίας του νηπιαγωγείου; Θα πρέπει οι γονείς να συμφωνούν με αυτές και να υπάρχει συμβατότητα μεταξύ της πολιτικής του νηπιαγωγείου και αυτής του σπιτιού. Τα παιδιά υπακούν καλύτερα όταν υπάρχει σταθερότητα στους κανόνες.

Επιλέγοντας το κατάλληλο για το παιδί μου νηπιαγωγείο - Anthia.net

Αν ένα παιδί ξεκινήσει το νηπιαγωγείο και δεν φαίνεται χαρούμενο η δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες του σχολείου και δεν συμμετέχει σ’ αυτές θα πρέπει αυτό να το ψάξουμε οπωσδήποτε. Εκεί θα φανεί και η αντιμετώπιση από το σχολείο, κατά πόσον υπάρχουν απαντήσεις στις απορίες μας και προθυμία για συνεργασία. Προσωπικά ως ειδικός καταλαβαίνω πόσο καλό είναι το νηπιαγωγείο όταν αντιληφθώ την προθυμία να συνεργαστεί μαζί μου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί που παρακολουθώ ιδιωτικά καθώς επίσης και από τις πληροφορίες που λαμβάνω ή δεν λαμβάνω από τους νηπιαγωγούς. Οι γονείς επίσης μπορείτε με την παρατήρηση να κρίνετε αν η συμπεριφορά των νηπιαγωγών απέναντι στο παιδί σας είναι κατάλληλη, αν μιλούν κι επικοινωνούν με το παιδί κατεβαίνοντας στο επίπεδό του, αν δείχνουν την απαραίτητη προσοχή, φροντίδα και ενθουσιασμό στο παιδί.

Ακόμη, μπορείτε να μάθετε από την εμπειρία φίλων και συγγενών. Ρωτήστε για ένα συγκεκριμένο νηπιαγωγείο γονείς που έχουν ήδη στείλει τα παιδιά τους εκεί, ή ρωτήστε γενικά τους πιο έμπειρους από σας γονείς για την εμπειρία τους.

Τέλος, είναι σημαντικό να μην πάμε στα άκρα. Όπως έχουμε ήδη πει η επιλογή ενός κατάλληλου νηπιαγωγείου είναι πολύ σημαντική αλλά μην περιμένετε να βρείτε το τέλειο σχολείο γιατί κάτι τέτοιο ισχύει μόνο στις χολιγουντιανές ταινίες. Βρείτε τουλάχιστον ένα νηπιαγωγείο που στη γενική του εικόνα φαίνεται να συμπεριλαμβάνει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πριν. Να θυμάστε πάντα ότι στη ζωή του παιδιού σας θα έρθουν άλλα πράγματα ακόμη πιο σημαντικά που θα διαμορφώσουν κι αυτά το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.