Δύσκολες αυτές οι απορίες για το σεξ, αλλά…για να δούμε…

Δύσκολες αυτές οι απορίες για το σεξ, αλλά…για να δούμε… | Δένα Λοΐζου | Anthia.net


Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για το σεξ.

«Τι είναι το σεξ»,  «Γιατί οι άνθρωποι κάνουν σεξ;», «εσύ με τον μπαμπά κάνετε;»

Η μητέρα νιώθει πολύ αμήχανη:  «Είναι η κατάλληλη στιγμή να του μιλήσω; Και τι να του πω; Θα καταλάβει αυτό που θα του πω; Πρέπει να τα ξέρει αυτά από τώρα;»

Οδηγός για το τι θα του πείτε είναι οι ερωτήσεις του ίδιου. Θα απαντήσετε μόνο σε αυτά που σας ρωτάει. Τα παιδιά χρειάζονται λίγα και απλά λόγια. Αργότερα και αφού έχουν επεξεργαστεί αυτά που είπατε, μπορεί να ρωτήσουν κάτι ακόμα…

Το ενδιαφέρον του παιδιού για το σώμα του αρχίζει από πολύ νωρίς. Στον πρώτο χρόνο ζωής το βρέφος απλώς αισθάνεται το σώμα του. Από το δεύτερο έτος της ζωής του προχωράει σε συγκεκριμένες εξερευνήσεις κατά τις οποίες τα μέλη του σώματος αρχίζουν να σχηματίζουν μια εικόνα μέσα του και αποκτούν ονόματα. Τότε αρχίζουν και οι ερωτήσεις για το σώμα, που οδηγούν σε ερωτήσεις για τα γεννητικά του όργανα. Από αυτή τη μικρή ηλικία οι γονείς θέτουν τις βάσεις για το πώς τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν το σώμα τους, χωρίς αμηχανία και ενοχές αλλά με φυσικότητα και με αγάπη και φροντίδα γι’ αυτό καθώς και για τις λειτουργίες του και τις αισθήσεις του.

Δύσκολες αυτές οι απορίες για το σεξ, αλλά…για να δούμε… - Anthia.netΤα παιδιά προσχολικής ηλικίας δείχνουν ενδιαφέρον για τα μέρη του σώματος (οπίσθια, στήθος, γεννητικά όργανα). Οι ερωτήσεις τους σχετίζονται με την ανατομία του σώματος και τις διαφορές των γεννητικών οργάνων ανδρών και γυναικών. «Γιατί τα κορίτσια δεν έχουν πουλάκι; Γιατί το πουλάκι του μπαμπά είναι πιο μεγάλο από το δικό μου;» Οι γονείς θα πρέπει να απαντούν με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις, ονοματίζοντας τα μέρη του σώματος με απλούς όρους και εξηγώντας τη λειτουργία τους, χωρίς να επινοούν λέξεις.

Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας ρωτούν περισσότερο για την τεκνοποίηση: «Από πού γεννιούνται τα μωρά; Πως μπαίνουν στην κοιλιά της μαμάς;». Ως εκ τούτου είναι καλό να αποφεύγονται οι εξηγήσεις του τύπου « Τα παιδιά τα φέρνουν οι πελαργοί’». Οι γονείς μπορούν να πουν ότι  «ένας άνδρας και μια γυναίκα ερωτεύονται, αγαπιούνται και μερικές φορές αποφασίζουν να ζήσουν μαζί ή να παντρευτούν. Συχνά θέλουν να κάνουν και παιδιά. Για να γίνει αυτό πρέπει να κάνουν έρωτα/ σεξ».

Γενικά και ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού οι γονείς είναι σκόπιμο να λένε πάντα την αλήθεια, χωρίς να δημιουργούν λανθασμένες αντιλήψεις και ενοχές που θα συνοδεύουν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. Να μην θυμώνουν, όταν τα παιδιά υποβάλλουν ερωτήσεις γύρω από το θέμα της σεξουαλικότητας. Οι ερωτήσεις του ίδιου του παιδιού είναι ο καλύτερος οδηγός για το πόσα θα πούμε. Να προχωράνε σταδιακά: όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο απλές πρέπει να είναι οι απαντήσεις.

Τα πιο σημαντικά όμως πράγματα με τα παιδιά λέγονται, όταν αυτά νιώσουν πραγματικά άνετα να μιλήσουν και ν’ ακούσουν, με ρυθμό που οι ίδιες τους οι ερωτήσεις υπαγορεύουν και σε ατμόσφαιρα χαλαρή και φιλική.

Comments

Δένα Λοΐζου
Είναι Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία (BSc Psychology, MA Counselling) και έχει επίσης πάρει το επαγγελματικό της δίπλωμα στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία από το Czech Medical Institute. Διαβάστε Περισσότερα.