Να το κάνω ή να μην το κάνω: Ιδού εφηβική απορία…

Να το κάνω ή να μην το κάνω: Ιδού εφηβική απορία… | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Ιδού εφηβική απορία…

Αν ακόμη διερωτάσαι τότε πάει να πει ότι δεν είσαι σίγουρη μικρή μου έφηβη. Ορίστε λοιπόν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις προτού πάρεις την απόφαση:

 • Το σεξ είναι για άτομα ώριμα σωματικά αλλά και ψυχικά.
 • Αν το κάνεις για να μην σε εγκαταλείψει κάποιος με τον οποίο είσαι σε σχέση κι όχι γιατί το θέλεις πραγματικά τότε θα πρέπει να σκεφτείς ότι αν σε θέλει μόνο για το σεξ πάει να Ρομαντικές σχέσεις: Μήπως διαλέγεις τους λάθος άντρες; | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.netπει ότι δεν νοιάζεται πραγματικά για σένα. Αν πάλι αισθάνεσαι ότι είσαι έτοιμη να έχεις μια πρώτη σεξουαλική εμπειρία τότε θα ήταν προτιμότερο να γνωρίζεις καλά το άτομο με το οποίο θα ολοκληρώσεις και να σκεφτείς κατά πόσο υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, στοργή κι εμπιστοσύνη.
 • Αν θα το κάνεις γιατί άλλες φίλες σου το έχουν κάνει, αυτό θα πει ότι δεν το θέλεις εσύ πραγματικά κι ίσως θα πρέπει να γνωρίσεις πρώτα περισσότερο τον εαυτό σου και τις ανάγκες του και να αρχίσεις να εμπιστεύεσαι περισσότερο τη δική σου διαίσθηση και τις δικές σου αποφάσεις.
 • Μπορεί να είσαι έτοιμη σωματικά για να έρθεις σε σεξουαλική επαφή αλλά αν δεν είσαι έτοιμη συναισθηματικά τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθείς αντιμέτωπη με πολλούς κινδύνους γι’ αυτό κι είναι απαραίτητο να γνωρίζεις ποια ακριβώς είναι τα ρίσκα. Για παράδειγμα, η πιθανότητα να πληγωθείς, ή να το μετανιώσεις κι αν δεν πάρεις τις σωστές προφυλάξεις μπορεί ακόμη να υπάρξουν κι οι τραγικές επιπτώσεις μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή ακόμη να μολυνθείς από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ., AIDS, ηπατίτιδα Β, χλαμύδια, έρπης) από την πρώτη κιόλας σεξουαλική επαφή.
 • Αν επιθυμείς να είσαι σεξουαλικά ενεργή τότε οφείλεις να προφυλάξεις τον εαυτό σου με τη χρήση προφυλακτικού. Το αντισυλληπτικό χάπι σε προστατεύει μόνο από την εγκυμοσύνη, όχι από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα! Σίγουρα, η μόνη επιλογή που μπορεί να σε προστατέψει 100% και από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και από τα διάφορα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω του σεξ είναι η αποχή από το σεξ.
 • Αν θα είσαι σεξουαλικά ενεργή τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθείσαι από γυναικολόγο για την ασφάλεια της υγείας σου.
 • Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος από τον στοματικό ή πρωκτικό έρωτα, παρόλα αυτά μπορείς να μολυνθείς με τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες όπως ανάφερα πιο πάνω.
 • Αν κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής πράξης έχεις δεύτερες σκέψεις, ΣΤΑΜΑΤΑ αμέσως, μέχρι να σιγουρευτείς εντελώς ότι είναι αυτό που θέλεις.
 • Αν πραγματικά δεν θέλεις να έχεις σεξουαλικές σχέσεις έχεις κάθε δικαίωμα να απέχεις.
 • Ο έρωτας, το σεξ κι η απόκτηση οικογένειας είναι από τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή αλλά μόνο όταν είσαι ώριμη συναισθηματικά για να τα δεχθείς. Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεσαι.
 • Θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθείς με τα θέματα γύρω από το σεξ, τις διάφορες σεξουαλικές πράξεις και όρους. Αν δεν μπορείς να ακούσεις ή να προφέρεις τις λέξεις «πέος», «κόλπος», «προφυλακτικό», «σεξ», χωρίς να γελάς αμήχανα τότε πιθανόν δεν είσαι έτοιμη για να έχεις μια πρώτη σεξουαλική εμπειρία.

Το σεξ δεν είναι, «κακό», «βρώμικο», ή «λάθος», είναι όμως ένα μεγάλο βήμα. Αν δεν είσαι αρκετά ώριμη για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τα ρίσκα, τότε μην το κάνεις. Γνώρισε πρώτα τους δικούς σου λόγους για τους οποίους θα ήθελες να έχεις την πρώτη σου σεξουαλική επαφή και νιώσε πάνω από όλα ΕΣΥ έτοιμη. Είμαι βέβαιη ότι θα κάνεις τη σωστή επιλογή!

 

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.