Εξάρτηση: Μύθοι και Πραγματικότητες

Εξάρτηση: Μύθοι και Πραγματικότητες | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Μια μάστιγα που δυστυχώς ολοένα και μεγαλώνει τώρα και στην Κύπρο είναι η χρήση και κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών. Όλοι έτυχε να ακούσουμε για κάποιο άτομο που έχασε τη ζωή του λόγω κατάχρησης και τις περισσότερες φορές από άγνοια για το τι είναι αυτή η συνήθεια που επέλεξε να έχει. Συνήθως υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι γύρω από τις εξαρτησιογόνες ουσίες και την εξάρτηση. Τα νεαρά άτομα είναι πιο ευάλωτα, λιγότερο ενήμερα και δυστυχώς τα πρώτα που πειραματίζονται με τις εξαρτησιογόνες ουσίες δίχως να έχουν πλήρη επίγνωση των συνεπειών που μπορεί να επιφέρουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αφυπνιστούν και να γνωρίσουν αλήθειες γύρω από το καυτό αυτό θέμα. Πιο κάτω θα δίνουμε απαντήσεις στις συνιθέστερες  ερωτήσεις και απορίες γύρω από το θέμα των εξαρτήσεων. Ας ενημερωθούμε λοιπόν σωστά και ας κατανοήσουμε διάφορους μύθους και πραγματικότητες ώστε να κάνουμε σωστές επιλογές.

Το πρόβλημα της χρήσης παράνομων ουσιών εξάρτησης είναι μεγάλο στην Κύπρο; ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Υπάρχει όντως πρόβλημα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο και το ζούμε καθημερινά. Μήπως υπάρχει κανείς που δεν άκουσε για κάποια περίπτωση χρήσης ουσιών; Παρόλο που το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι στατιστικές έρευνες δείχνουν οτι αυξάνεται.

Εξάρτηση: Μύθοι και Πραγματικότητες - Anthia.net

Τα εξαρτημένα άτομα εύκολα μπορούν να απελευθερωθούν από την εξάρτηση τους; ΜΥΘΟΣ!

Η εξάρτηση θεωρείται ασθένεια. Τα άτομα που είναι εξαρτημένα δεν μπορούν να σταματήσουν τη χρήση μιας ουσίας ακόμη κι αν τους προκαλεί σοβαρό πρόβλημα.

Επίσης δεν μπορούν να ελέξουν τη χρήση η οποία προκαλεί προβλήματα με την οικογένεια, τους φίλους, την εργασία, το σχολείο, τα οικονομικά, την υγεία, το νόμο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται θεραπεία για να αναρρώσουν από την εξάρτηση.

Όλες οι εξαρτησιογόνες ουσίες δημιουργούν σωματική εξάρτηση; ΜΥΘΟΣ

Όλες προκαλούν ψυχολογική εξάρτηση, αλλά μόνο μερικές σωματική.

Σωματική εξάρτηση προκαλούν το αλκοόλ, η ηρωίνη και η νικοτίνη.

Η πιο δύσκολη εξάρτηση είναι η σωματική; ΜΥΘΟΣ

Η σωματική εξάρτηση δεν είναι η πιο δύσκολη. Τα στερητικά συμπτώματα (π.χ., τρέμουλο, πυρετός, αναγούλες, νευρικότητα, αϋπνία, πόνος στους μυς κλπ) δεν διαρκούν περισσότερο από 10-14 μέρες και έτσι ο οργανισμός μπορεί να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία του χωρίς την ουσία.

Η πιο δύσκολη είναι η ψυχολογική εξάρτηση; ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ψυχολογική εξάρτηση είναι η πιο δύσκολη να ξεπεραστεί. Τα συναισθήματα που βιώνει το άτομο είναι τόσο έντονα που δημιουργείται μια ακαταμάχητη επιθυμία και ανάγκη να τα ξανανιώσει. Εδώ υπάρχει κίνδυνος γιατί με την πάροδο του χρόνου το άτομο αναπτύσσει την ανάγκη για χρήση όχι για να βιώσει τα έντονα συναισθήματα αλλά για να μη νιώσει τον πόνο από τη στέρηση της ουσίας. Αυτού του είδους η εξάρτηση χρειάζεται χρόνο να ξεπεραστεί (μήνες ή και χρόνια καμιά φορά) γι’ αυτό θεωρείται η πιο δύσκολη στην αντιμετώπιση.

Η μαριχουάνα είναι πιο επικίνδυνη ή πιο ακίνδυνη από το κανονικό τσιγάρο;

Η ιδέα που θέλει την μαριχουάνα  «φυσική και ακίνδυνη» είναι τελικά μυθος!

Η μαριχουάνα περιέχει τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που αποθηκέυνται στα λιπίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι χρήστες  μαριχουάνας αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τους καπνιστές νικοτίνης: βρογχίτιδα, εμφύσημα, υπέρταση, απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Άλλες επιδράσεις είναι: ταχυπαλμία, στέγνωμα στο στόμα, κοκκίνισμα των ματιών, μείωση της επιδεξιότητας των κινήσεων, μείωση της συγκέντρωσης και της προσοχής. Επίσης η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αναπνευστικό και στο παραγωγικό σύστημα καθώς και στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η μαριχουάνα ανήκει στην κατηγορία παραισθησιογόνων ουσιών και μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, φαντασιώσεις ακόμη και ψύχωση.

Μια καλή συμβουλή σε σας τους νέους είναι να ενημερώνεστε για τις ουσίες όσο περισσότερο μπορείτε και να προφυλάγεστε από αυτές! Ασχοληθείτε με δημιουργικές, εποικοδομητικές και υγιεινές δραστηριότητες (π.χ., αθλητισμός, τέχνες, διάβασμα) που αυξάνουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σας και αντισταθέιτε στο μεγάλο κίνδυνο της χρήσης των ουσιών εξάρτησης.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.