Ρομαντικές σχέσεις : Ποιο το ασυνείδητο μυστικό που τις κάνει λειτουργικές;

Ρομαντικές σχέσεις : Ποιο το ασυνείδητο μυστικό που τις κάνει λειτουργικές; | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

Ρομαντικές σχέσεις

Ίσως να έχετε παρατηρήσει εδώ και καιρό πολλούς υπέροχους άνδρες να είναι παντρεμένοι με γυναίκες που τους κακομεταχειρίζονται αλλά και πολλές γλυκύτατες κι αξιολάτρευτες γυναίκες να έχουν απαιτητικούς και καταδυναστευτικούς συζύγους. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές σχέσεις. Ο λόγος πίσω από τις επιλογές μας έχει να κάνει με βαθύτερες ασυνείδητες διαδικασίες. Αρχικά η επιλογή μας για σύντροφο βασίζεται στην έλξη που αισθανόμαστε για ένα συγκεκριμένο άτομο. Μπορεί στα μάτια μας να φαίνονται υπέροχοι κι ότι είναι ακριβώς αυτό που ψάχναμε μια ζωή. Πέρα όμως από αυτό, σύμφωνα με την Ρόντα Ντεγκόστ, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο επιλέγουμε κάποιον για σύντροφο ή για φίλο μας και παρόλο που αυτό το κάνουμε εν αγνοία μας (δηλαδή ασυνείδητα) ο λόγος αυτός δεν παύει να είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Ποιον γονιό αντιπροσωπεύεις;

Καθώς μεγαλώνουμε, κι ιδιαίτερα κατά τες ηλικίες των 7 με 14 χρόνων μαθαίνουμε να μιμούμαστε τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας κι έτσι αρχίζουμε να δημιουργούμε τον εαυτό μας, δηλαδή το ποιοι είμαστε. Τα μικρά κορίτσια μιμούνται συνήθως τη μαμά και τα μικρά αγόρια τον μπαμπά. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Ορισμένες φορές μπορεί να μιμούμαστε μερικά χαρακτηριστικά και των δύο γονέων. Κι ακόμη μπορεί να μιμηθούμε χαρακτηριστικά των αγαπημένων μας δασκάλων, των σημαντικών συνομήλικων φίλων μας, και των σταρ που θαυμάζαμε. Κυρίως όμως μιμούμαστε ένα από τους γονείς μας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο στον κόσμο.

Ποιον γονιό μιμήθηκες περισσότερο;

Σίγουρα όλοι έχουμε τη δική μας ξεχωριστή προσωπικότητα. Ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα φανερά γνωρίσματα στον καθένα μας που μοιάζουν περισσότερο στον ένα από τους δύο γονείς μας. Γνωρίσματα όπως η ευγένεια, η καλοσύνη, η ευαισθησία, η αγανάκτηση, η ντροπαλότητα, η υπομονή, η φιλανθρωπία και πολλά άλλα που μπορείτε να φανταστείτε.

Έρωτας καταστροφικός για την υγεία | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.netΠοιον γονιό παντρεύτηκες;

Ποιον γονιό προσέλκυσες στη ζωή σου ως σύζυγο, σύντροφο, συγκάτοικο, ή φίλο; Ποιος από τους δύο γονείς σου μοιάζει περισσότερο στο χαρακτήρα του/της συντρόφου ή του/της κολλητού/ής σου; Συχνά, ο σύντροφος που επέλεξες είναι ο γονιός που δεν έγινες! Με άλλα λόγια, παντρευόμαστε τον ένα γονιό και γινόμαστε ο άλλος…

Γιατί παντρευόμαστε τον ένα γονιό και γινόμαστε ο άλλος;

Ένας ευνόητος λόγος γι’ αυτό το φαινόμενο είναι η οικειότητα. Επιλέγουμε δηλαδή αυτό που αισθανόμαστε οικείο. Άλλος ένας λόγος που επιλέγουμε συγκεκριμένα άτομα για συντρόφους είναι στην ουσία για να θεραπευθούμε από πληγές του παρελθόντος και για να εξελιχθούμε ως άτομα. Ναι, είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να έχετε επιλέξει το σύντροφό σας για να φέρει στην επιφάνεια όλες τις πληγές και τις ανασφάλειες που αναπτύξατε κατά την παιδική ηλικία ώστε να θεραπευθείτε από αυτές τις προβληματικές καταστάσεις και να γίνετε το άτομο που προορίζεσθε να είστε. Οπωσδήποτε μια καθαρά ασυνείδητη διαδικασία αλλά αν είσαστε αρκετό χρόνο στη σχέση σας μπορεί να έχετε αντιληφθεί ήδη ότι ο σύντροφός σας πυροδοτεί συγκεκριμένα συναισθήματα που σας στέλνουν πίσω σε συναισθηματικές καταστάσεις που βιώσατε ως παιδιά. Για τον λόγο αυτό, πολλές φορές η αλλαγή συντρόφου δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Όπως είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, οι άνθρωποι έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν στη ζωή τους τες ίδιες συμπεριφορές, επιλογές και συνήθειες μέχρι να μάθουν να θεραπεύονται από τις αιτίες που οδηγούν σε συγκεκριμένα συναισθήματα και συμπεριφορές.

Για να θεραπευθούμε λοιπόν από τις ανασφάλειες και την αρνητική μας αυτοεικόνα και για να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, θα πρέπει να βασιστούμε περισσότερο στις δικές μας εσωτερικές δυνάμεις ώστε να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τις ανθυγιεινές σχέσεις σε σχέσεις υγιείς, ευτυχισμένες και προπάντων λειτουργικές.

Οι πληροφορίες για το πιο πάνω άρθρο πάρθηκαν από το πρωτότυπο άρθρο“Relationships: What makes them work? By Ronda Degaust”.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.