Ο καρπός της σχέσης, ως το 3ο πρόσωπο

Ο καρπός της σχέσης, ως το 3ο πρόσωπο | Κούλλα Κυριζή | Anthia.net


Στην αρχή  της γνωριμίας όλα φαίνονται όμορφα, ενδιαφέροντα, καινούρια και γεμάτα εκπλήξεις. Ο καθένας υπάρχει για να καλύπτει τις δικές του προσωπικές ανάγκες αλλά και τις ανάγκες της σχέσης. Οι σύντροφοι, αφιερώνουν τον χρόνο τους ο ένας στον άλλο, προγραμματίζουν εξόδους, διακοπές, συναντήσεις με φίλους. Άλλοτε επιλέγουν να είναι μόνοι στο σπίτι, να απολαμβάνουν την ηρεμία τους και άλλοτε να βγουν να διασκεδάσουν. Μετά από μια τέτοια περίοδο επιλέγουν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα: το γάμο και τη δημιουργία μιας οικογένειας.

Για πολλά ζευγάρια ο ερχομός ενός παιδιού είναι η απόλυτη ευτυχία, η δημιουργία της δικής τους οικογένειας. Από δύο γίνονται τρείς και από σύντροφοι γίνονται γονείς.  Αυτό σημαίνει ότι το ζευγάρι θα πρέπει να κάνει διάφορες αλλαγές για να μπορέσει να συμπεριλάβει στη ζωή του το νέο μέλος. Κάποιοι νέοι γονείς είναι πιο έτοιμοι να προσαρμοστούν στο νέο τους ρόλο ενώ κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται να βρουν καινούριες ικανοποιητικές ισορροπίες. Αυτή η ίδια μαγική στιγμή της γέννησης μπορεί και να είναι και η πιο μεγάλη πρόκληση για μια σχέση.

Συνήθως το παιδί μονοπωλεί το ενδιαφέρον της μητέρας και η ζωή περιστρέφεται γύρω του. Οι κυριότερες συζητήσεις έχουν να κάνουν με το παιδί (πότε έφαγε, πόσες φορές του άλλαξαν τη πάνα, πότε πρέπει να ξαναφάει), το δωμάτιο ή και το κρεβάτι έχει καταληφθεί από το παιδί και ο ελεύθερος χρόνος είναι αφιερωμένος σ’ αυτό. Η κούραση, το άγχος, οι ορμόνες και η έλλειψη ύπνου επιφέρει εντάσεις, και συγκρούσεις ανάμεσα στο ζευγάρι. Η γυναίκα μέσα από τους πολλούς ρόλους (γονέας, σύζυγος, εργαζόμενη) που καλείται να φέρει εις πέρας, συχνά έχει την αίσθηση ότι αναλαμβάνει πολλές ευθύνες και ότι ο σύζυγος δεν την καταλαβαίνει, δεν την στηρίζει και δεν ασχολείται μαζί της. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή και συντροφικότητα.

Από την πλευρά του ο σύζυγος νοιώθει ότι προσπαθεί να βοηθήσει και να φροντίσει το παιδί με το δικό του τρόπο που σπάνια αναγνωρίζεται από τη σύζυγο. Κάθε προσπάθεια για να έρθει πιο κοντά με τη γυναίκα του δεν βρίσκει ανταπόκριση. Έτσι νοιώθει απομονωμένος, βιώνει την εγκατάλειψη και απομακρύνεται ακόμα πιο πολύ από τη μητέρα και το παιδί.

Αυτός ο φαύλος κύκλος οδηγεί κάποια ζευγάρια στην απομάκρυνση, στην αποξένωση και ίσως στην δημιουργία εξωσυζυγικών σχέσεων για να καλυφθούν οι ανικανοποίητες ανάγκες. 

Τι μας διδάσκει η ζωή - Anthia.netΠως μπορείτε να ξαναβρείτε την ισορροπία σας μετά τον ερχομό ενός παιδιού: 

Επικοινωνία: Κύριο λόγο έχει η επικοινωνία μεταξύ των δυο γονιών. Καλό θα ήταν να βρεθεί ο χρόνος για συζήτηση των προβλημάτων/ δυσκολιών που προκύπτουν μέσα στην καθημερινότητα

Χρόνος για το ζευγάρι: οι νέοι γονείς καλούνται να κατανοήσουν ότι εκτός από γονείς είναι και  ζευγάρι, θα πρέπει να καλλιεργήσουν την συντροφική τους σχέση αφιερώνοντας χρόνο ο ένας στον άλλο και να έρθουν πιο κοντά ερωτικά.

Μοιραστείτε λοιπόν τις ευθύνες και συνεργαστείτε για τις υποχρεώσεις που έχετε ως  γονείς χωρίς ανταγωνισμό.

Κοινός χρόνος με το παιδί: κάντε πράγματα όλοι μαζί ως οικογένεια.

Έτσι, εναπόκειται στους δύο γονείς αν ο ερχομός ενός παιδιού θα δημιουργήσει απόσταση στη συντροφική σχέση ή αν θα ενδυναμώσει και θα ενισχύσει τους δεσμούς της νέας οικογένειας.

Comments

Κούλλα Κυριζή
Η Κούλλα Κυριζή είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε Ψυχολογία στο University of Nottingham στην Αγγλία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο London South Bank University στη Συμβουλευτική και Ψυχολογία των Εξαρτήσεων. Διαβάστε Περισσότερα.