“Κουράστηκα να κρύβομαι…. Μαμά είμαι ομοφυλόφιλος”

“Κουράστηκα να κρύβομαι…. Μαμά είμαι ομοφυλόφιλος” | Κούλλα Κυριζή | Anthia.net


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «Ο ομοφυλοφιλικός προσανατολισμός δείχνει ότι ένα άτομο ωθείται ψυχολογικά πιο πολύ να αναπτύξει μια σωματική και συναισθηματική σχέση με ένα άτομο του ίδιου φύλου παρά με ένα άτομο του αντίθετου φύλου.

Η ψυχολογική έλξη συνήθως ,αλλά όχι αναγκαστικά περιλαμβάνει και σωματική έκφραση». Επίσης κατά τον ψυχίατρο και ερευνητή David Hawkins «Η παρουσία της ομοφυλοφιλίας δεν φαίνεται να είναι θέμα επιλογής. Η έκφραση της αποτελεί θέμα επιλογής.».

Συχνά πολλοί γονείς φοβούνται και ανησυχούν μήπως και το παιδί τους γίνει ομοφυλόφιλο και έτσι σπεύδουν να «ξεκαθαρίσουν» τα πράγματα από την αρχή. Πόσες φόρες δεν έχουμε ακούσει να λένε σε ένα αγόρι  «Σταμάτα να κλαις. Μόνο τα κοριτσάκια κλαίνε» ή «Άσε κάτω την κούκλα της αδερφής σου και πήγαινε να παίξεις με την μπάλα σου» ή σε ένα κορίτσι «Βάλε μια κορδέλα πάνω στα μαλλιά σου, σαν αγοροκόριτσο είσαι».

Όταν σε μια ηλικία αρχίσουν να υποψιάζονται ότι η σεξουαλικότητα του παιδιού τους διαφέρει από την συνηθισμένη έχουν ποικίλες αντιδράσεις οι οποίες συνήθως έχουν πολλαπλές επιδράσεις τόσο στους ιδίους όσο και στο παιδί. Οι πιο συνηθισμένες  γονικές  αντιδράσεις είναι φόβος, ντροπή, πανικός, επιπλήξεις, τιμωρίες, ακόμη και χλευασμός, στην προσπάθεια, όχι να αποδεχθούν το παιδί αλλά να το αλλάξουν και να το φέρουν στο «σωστό» δρόμο, που δεν είναι άλλος από την ετεροφυλοφιλία.

Αυτά τα συνεχή αρνητικά μηνύματα που λαμβάνει το παιδί για τη σεξουαλικότητα του είτε μέσω από την οικογένεια είτε από την ευρύτερη κοινωνία μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη ένταση σε ένα έφηβο/η που γνωρίζει ή νομίζει ότι είναι ομοφυλόφιλος/η. Αυτή η διαφορετικότητα συχνά δημιουργεί ένα κλίμα όπου οι ομοφυλόφιλοι έφηβοι/ες περνούν τα διάφορα στάδια της εφηβείας απομονωμένοι, με ελάχιστη ή καθόλου υποστήριξη και ενθάρρυνση. Επίσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αρνητικά πιστεύω για τον εαυτό , εξωτερικευμένη ομοφοβία, εξωτερικευμένο ετεροσεξουαλισμό και καθυστέρηση στην ανάπτυξη θετικής ατομικής ταυτότητας. Διάφοροι στρεσογόνοι παράγοντες έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη γενικότερη συναισθηματική ανάπτυξη και στις ικανότητες των ατόμων με ομοφυλόφιλο προσανατολισμό και συχνά η προσοχή, η συγκέντρωση και οι κοινωνικές δεξιότητες επηρεάζονται.

“Κουράστηκα να κρύβομαι…. Μαμά είμαι ομοφυλόφιλος” - Anthia.netΓια το ομοφυλόφιλο άτομο η αποδοχή της σεξουαλικής του ταυτότητας δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Σύμφωνα με τον Cass (1979) είναι μια διαδικασία 6 σταδίων που αποτελούν ένα μοντέλο διαμόρφωσης της ομοφυλοφιλικής σεξουαλικής ταυτότητας, το οποίο δεν είναι υποχρεωτικά γραμμικό . Τα άτομα μπορεί να βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ανάλογα με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τη διαχείρισή αυτών. 

 1. Σύγχυση ταυτότητας

Στα αρχικά στάδια της διαπίστωσης ότι κάποιος έλκεται από το ίδιο φύλο, το άτομο μπορεί να μην αποδέχεται την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα να αισθάνεται μπερδεμένο και να ψάχνει παντού επιβεβαίωση ότι είναι ετεροφυλόφιλο. 

 1. Σύγκριση ταυτότητας

Σε αυτό το στάδιο, τα άτομα αρχίζουν να αποδέχονται την πιθανότητα της ομοφυλοφιλίας τους. Ίσως να προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση σε αυτό που τους συμβαίνει ή να προσπαθούν να αρνηθούν ότι η ομοφυλοφιλία αποτελεί την κεντρική τους ταυτότητα. Άλλοι ίσως να αποδέχονται την ταυτότητα τους αυτή αλλά να προσπαθούν να κοντρολάρουν την έκφραση της με το να παντρεύονται ,για παράδειγμα ,κάποιο άτομο του αντίθετου φύλου. Τέλος κάποιοι, μπορεί να προσπαθούν να πιέσουν τους εαυτούς τους να αποκτήσουν μια ετεροφυλόφιλη ταυτότητα λόγω συναισθημάτων ενοχής ή ντροπής που βιώνουν.

 1. Ανοχή ταυτότητας.

Το άτομο αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που νιώθουν έτσι. Αρχίζει να γίνεται πιο δεκτικό σε μια ομοφυλόφιλη ταυτότητα και να σπάει την απομόνωσή του προσεγγίζοντας άλλους ομοφυλόφιλους. 

 1. Αποδοχή ταυτότητας.

Η ομοφυλόφιλη ταυτότητα βιώνεται από το άτομο ως κάτι θετικό παρά ως κάτι το οποίο πρέπει να ανεχτεί.  Η συναναστροφή με την ομοφυλόφιλη κοινότητα αυξάνεται και γίνεται επιλεκτική γνωστοποίηση στον περίγυρο.  

 1. Υπερηφάνεια ταυτότητας

Το άτομο αισθάνεται ότι ο περίγυρος του πρέπει να μάθει «ποιός πραγματικά είναι».  Αγκαλιάζει την «gay κουλτούρα». 

 1. Σύνθεση/συγχώνευση ταυτότητας

Το άτομο συγχωνεύει τη σεξουαλική του ταυτότητα με άλλες πτυχές του εαυτού του. Ο διαχωρισμός «εμείς» και «αυτοί» καταλύεται.

 

Προς το άτομο που σκέφτεται να αποκαλύψει το σεξουαλικό του προσανατολισμό:
Προετοιμάσου:

 • δώσε χρόνο στον εαυτό σου ώστε να αποδεχτείςεσύ πρώτος/η από όλους την σεξουαλική σου ταυτότητα.
 • Προσπάθησε να επιλέξεις την κατάλληλη χρονική στιγμή.
 • Προετοίμασε τον εαυτό σου για κάθε αντίδραση.

Για την οικογένεια αποδέκτη του μηνύματος είναι καλό να έχει υπόψη ότι:

 • Δεν είναι μια φάση και θα περάσει. Από τη στιγμή που το έφηβο παιδί πήρε απόφαση να σας μιλήσει είναι κάτι με το οποίο το ίδιο πάλεψε πολύ για να ξεπεράσει και πήρε την απόφαση να σας μιλήσει όταν πλέον το είχε αποδεχτεί.
 • Οι ομοφυλόφιλοι που αποδέχονται την ταυτότητα τους έχουν πολύ πιο ευτυχισμένες ζωές από αυτούς που προσπαθούν να την καταπιέσουν.
 • Συναισθήματα βαθιάς θλίψης για αυτό που σας αποκαλύφθηκε όπως σα να είχατε βιώσει μια απώλεια είναι απόλυτα κατανοητά.
 • Η διαδικασία της αποδοχής αυτής της νέας πραγματικότητας είναι δύσκολη γιατί εμπεριέχει συναισθήματα όπως το σοκ, την απογοήτευση ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν όπως τα είχατε φανταστεί καθώς και την ανησυχία για το μέλλον του παιδιού σας.
 • Το παιδί σας έχει ανάγκη στήριξη, αποδοχή, ασφάλεια και σεβασμό στην ατομικότητα και την διαφορετικότητα του.
 • Αν μέχρι χθες μπορούσατε να εμπιστευτείτε το παιδί σας και να αναγνωρίσετε τις δεξιότητες και τα χαρίσματα του να θυμάστε ότι ακόμα έχετε τον ίδιο άνθρωπο απέναντί σας.

 

 

Comments

Κούλλα Κυριζή
Η Κούλλα Κυριζή είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε Ψυχολογία στο University of Nottingham στην Αγγλία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο London South Bank University στη Συμβουλευτική και Ψυχολογία των Εξαρτήσεων. Διαβάστε Περισσότερα.