
«Η χειρότερη δειλία σ’ έναν άντρα είναι να ξυπνήσει την αγάπη μιας γυναίκας χωρίς ο ίδιος να έχει την πρόθεση να την αγαπήσει»
Μποπ Μάρλει
Όταν τον γνώρισες είχε όλο το πακέτο. Εκτός από γοητευτικός και σέξι, ήταν ρομαντικός, στοργικός, ένας καθώς πρέπει κύριος. Πίστεψες πως βρήκες τον πρίγκιπα του παραμυθιού. Σε ανέβαζε στα ουράνια. Μπορεί ακόμη να σε έπαιρνε σε ρομαντικά δείπνα, να σε γέμιζε με δώρα. Σ’ έκανε ν’ αισθάνεσαι ότι είσαι η καλύτερη, η πιο ξεχωριστή γυναίκα που έχει γνωρίσει ποτέ. Με μια λέξη, μοναδική. Μαζί του βίωσες τον απόλυτο έρωτα. Θερμός στις αγκαλιές, στα χάδια και στα φιλιά. Καυτός στο κρεβάτι. Εξάλλου μικρή άκουγες όλα τα παραμύθια κεραυνοβόλου έρωτα, που τέλειωναν πάντα με το γνωστό «κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Γιατί να μην φαινόσουνα κι εσύ τυχερή να το ζήσεις; Κι έτσι έμεινες για λίγο στα σύννεφα…
Μέχρι που μπήκατε για καλά στη σχέση και τ’ όλο πράμα άρχισε να μπάζει νερά. Τον τσάκωνες να σου λέει ψέματα κι άρχισε να συμπεριφέρεται με τρόπο αποκρουστικό. Ο ευαίσθητος στοργικός άντρας που γνώρισες άρχισε να δείχνει μια σκοτεινή πλευρά, να γίνεται ένας αναίσθητος κόπανος. Παιχνίδια μυαλού, εκβιαστική συμπεριφορά, προσβολές, απειλές, προκλητικό φλερτ με άλλες γυναίκες μπροστά στα μάτια σου, ένας εφιάλτης! Κι ακόμη χειρότερα, κάποια στιγμή συνειδητοποίησες ότι όλες οι εκδηλώσεις αγάπης και στοργής ήταν ψεύτικες. Και το παθιασμένο σεξ, από ρομαντικό καταλήγει να γίνεται μηχανικό κι απρόσωπο. Αισθάνθηκες ότι είσαι απλά ένα αντικείμενο.
Έπεσες από τα σύννεφα. Κι ίσως έπεσες σε κατάθλιψη. Φοβάσαι ότι έχασες ακόμη και την πίστη στον εαυτό σου κι έπεσε η αυτοεκτίμησή σου. Πως είναι δυνατόν να έπεσες θύμα μιας τόσο μεγάλης απάτης; Πώς και δεν το αντιλήφθηκες; Πώς και δεν το μυρίστηκες πιο νωρίς; Αν το πιο πάνω σενάριο σου φαίνεται γνώριμο, τότε μην τα βάζεις με τον εαυτό σου. Πιθανόν να έμπλεξες με κοινωνικοπαθή. Οι πιο κάτω λεπτομέρειες ίσως σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι σου συνέβη.
Χαρακτηριστικά του κοινωνικοπαθή
Πιο κάτω ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να αναγνωρίσετε σε κάποιο κοινωνικοπαθή. Προσοχή! Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζουν ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας σε κάποιο βαθμό. Για να πούμε όμως ότι κάποιος μπορεί να είναι κοινωνικοπαθής θα πρέπει να τα έχει σε υπερβολικό βαθμό και να είναι σταθερά κομμάτι της προσωπικότητάς του. Σίγουρα μόνο ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί με ασφάλεια να κρίνει αν κάποιος έχει όντως αυτή τη διαταραχή προσωπικότητας.
Επιφανειακή γοητεία
Οι κοινωνικοπαθείς παρουσιάζονται εξαιρετικά γοητευτικοί και χαρισματικοί. Οι προσωπικότητες τους είναι «μαγνητικές», αφού ελκύουν τους άλλους όπως το μαγνήτη. Συνήθως ένας κοινονικοπαθής είναι εξαιρετικός στα λόγια. Χρησιμοποιεί ποιητικές εκφράσεις και κάνει μακριούς μονόλογους που υπνωτίζουν κι αιχμαλωτίζουν την προσοχή των γύρω του. Εκφράζει την αγάπη του πολύ νωρίς μέσα στη σχέση ακριβώς επειδή αυτό είναι κάτι που αρέσει στις γυναίκες ν’ ακούνε.
Όταν ένας κοινωνικοπαθής σου δίνει διαρκώς προσοχή και σε κατακλύζει με στοργή δεν είναι γιατί αυθόρμητα εκδηλώνει την άφθονη αγάπη που έχει μέσα στην καρδιά του για σένα. Είναι γιατί ξέρει πολύ καλά να χειρίζεται τις γυναίκες κι εφαρμόζει προμελετημένες τακτικές σαγήνης, ειδικά σχεδιασμένες για να επιτύχει τους στόχους του. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από την άσκηση εξουσίας κι ελέγχου.
Αστείρευτη σεξουαλική ενέργεια
Ειδικά οι κοινονικοπαθείς που είναι εθισμένοι στο σεξ, μπορεί να έχουν περίεργα φετίχ. Θα πουν και θα κάνουν οτιδήποτε ώστε να χρησιμοποιήσουν μια γυναίκα για το σεξ, θα της ζητήσουν να κάνει οτιδήποτε αυτοί επιθυμούν, μέχρι να χάσουν τον ενδιαφέρον τους και να προχωρήσουν σε κάποια άλλη γυναίκα που έβαλαν στόχο.
Πολλές φορές μάλιστα το παίζουν σε πάμπολλα ταμπλό, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος ώστε να έχουν πολλές επιλογές. Δηλαδή μπορεί να έχει επικοινωνία με δύο τρεις ή και περισσότερες γυναίκες ταυτόχρονα, με κάποιες απ’ αυτές να έχει ήδη ολοκληρωμένες σχέσεις και με κάποιες άλλες να είναι ακόμη στα αρχικά στάδια του φλερτ. Μπορεί να στραφεί και σε παλαιότερες γνωριμίες όταν βαρεθεί αυτές που ήδη έχει στο πιάτο. Όταν μια περίπτωση καταντήσει γι’ αυτόν βραχνάς ή παρουσιάσει άλλες δυσκολίες θα βρει αμέσως τρόπο να «την κάνει μ’ ελαφρά πηδηματάκια».
Αυταπάτες μεγαλείου
Οι κοινωνικοπαθείς συνήθως πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι και πιο σημαντικοί απ’ ότι είναι και συχνά αισθάνονται ότι έχουν υπερβολικά δικαιώματα σε ορισμένες θέσεις, σε ανθρώπους και σε πράγματα. Μπορεί ακόμη να απαιτούν από τους άλλους τυφλή υποταγή στις δικές τους πεποιθήσεις κι απόψεις, κι αγνοούν τις απόψεις και τα δικαιώματα των άλλων.
Αδίστακτοι
Δεν αισθάνονται τύψεις ή ενοχές για όσα κάνουν. Ως αποτέλεσμα είναι απειλητικοί και επικίνδυνοι για τους γύρω τους που τείνουν να αισθάνονται προδομένοι και πληγωμένοι. Σπάνια δείχνουν ντροπαλότητα ή ανασφάλεια. Τα μόνα συναισθήματα που δύσκολα καταστέλλουν είναι ο θυμός, η οργή κι η ανυπομονησία. Επιτίθενται στους άλλους με το παραμικρό. Μπορεί ακόμη εύκολα να γίνονται βίαιοι και να πιάνονται στα χέρια.
Μπορεί να παρουσιάζουν παράξενη κι εξαιρετικά τολμηρή κι επικίνδυνη συμπεριφορά. Δρουν και αντιδρούν έξω από τα φυσιολογικά κι αποδεκτά κοινωνικά πλαίσια και πρότυπα. Ασχολούνται μ’ εξωφρενικές δραστηριότητες και πράξεις. Πολλοί απατεώνες, στυγεροί εγκληματίες και δολοφόνοι παρουσιάζουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Βέβαια δεν είναι όλοι οι κοινωνικοπαθείς απαραίτητα εγκληματίες. Πολλοί απ’ αυτούς είναι ανάμεσα σ’ επαγγέλματα κοινωνικά αποδεκτά (π.χ., οικονομικοί αναλυτές, πωλητές, αστυνομικοί, δικηγόροι, πολιτικοί κλπ).
Επειδή οι κοινωνικοπαθείς είναι εξαιρετικοί στα λόγια και μαζί με την διεκδικητικότητα και την αυτοπεποίθηση που τους χαρακτηρίζει, μπορεί να πούνε τα πιο πιστευτά ψέματα και να πουλήσουν τα μεγαλύτερα παραμύθια για αληθινά. Έτσι με τη χειριστική συμπεριφορά τους θα καταφέρουν να πετύχουν οτιδήποτε, επηρεάζοντας κι εξουσιάζοντας τους άλλους. Για αυτό και συχνά επιδιώκουν θέσεις κι επαγγέλματα εξουσίας.
Η επιστροφή από την κόλαση
Πολλές κοπέλες που ήταν σε σχέση με κάποιον κοινωνικοπαθή γίνονται ράκος. Αισθάνονται ποδοπατημένες, διαλυμένες, κακοποιημένες. Πολύ συχνά είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Πολλές μάλιστα νιώθουν τόσο πληγωμένες και προδομένες που πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να εμπιστευτούν ξανά κάποιο άντρα.
Αν όλα τα πιο πάνω σας φαίνονται οικεία ίσως πέσατε θύμα απάτης ενός
κοινωνικοπαθή. Το σημαντικότερο είναι να πάψετε να τα βάζετε με τον εαυτό σας και να επιχειρήσετε ν’ αναστηθείτε. Η σχέση με έναν κοινωνικοπαθή είναι ένα ταξίδι στην κόλαση. Δεν φταίτε εσείς. Οι κοινωνικοπαθείς είναι μάλλον ανίκανοι να αγαπήσουν. Ζητήστε καλύτερα τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχολόγου/ψυχοθεραπευτή για καλύτερη αντιμετώπιση.