Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου: Μια ημέρα γιορτής ή μήπως όχι;

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου: Μια ημέρα γιορτής ή μήπως όχι; | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει κι ενώ πολλοί ονειρεύονται σοκολατάκια, λουλούδια, κάρτες με ερωτικά στιχάκια και προσκλήσεις σε ρομαντικές εξορμήσεις, δεν είναι και λίγοι όσοι προσδοκούν την ημερομηνία της 14ης Φλεβάρη με τρόμο και ανησυχία. Τελευταία, στη θεραπευτική διαδικασία συναντώ όλο και περισσότερους ανθρώπους που βιώνουν πολύ αρνητικά συναισθήματα για τη γιορτή αυτή. Αρχικά έσπευδα να αντικρούσω τις αρνητικές σκέψεις τους με λογικά επιχειρήματα. Για παράδειγμα, συνήθως εξηγούσα ότι αυτή είναι άλλη μια ημέρα του μήνα καθαρά εμπορευματοποιημένη για κερδοσκοπικούς σκοπούς, ότι μας γίνεται πλύση εγκεφάλου να τη γιορτάζουμε με συγκεκριμένα τελετουργικά, πράγματα που δεν ζήτα η αγάπη μόνο μια ημέρα το χρόνο. Όμως στη συνέχεια υπενθύμισα στον εαυτό μου ότι η πραγματικότητα του καθενός είναι διαφορετική.

Προσωπικά είμαι παντρεμένη εδώ και αρκετά χρόνια. Καθότι η επέτειος του γάμου μου είναι ακριβώς μια βδομάδα πριν την 14η Φλεβάρη, ο εορτασμός της επετείου μας επισκιάζει την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Κάποτε κι εγώ ως νεαρό ανήσυχο πνεύμα μπορεί να καιγόμουνα για την ανεπίσημη αυτή γιορτή. Τώρα βέβαια, με έναν σύζυγο, δύο παιδιά στην εφηβεία, δύο γατιά κι ένα σκύλο και καθώς πλησιάζω τα σαράντα (αν το τελευταίο σας λέει κάτι), η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου για εμένα δεν έχει πια και τόση σημασία. Θεωρώ ότι την αγάπη την εκδηλώνουμε με κάθε ευκαιρία.

Μετά από αρκετή ενεργητική ακρόαση σε συζητήσεις και καταφέρνοντας να αφήσω στην άκρη τη δική μου πραγματικότητα, εξέτασα προσεκτικά τους βασικούς λόγους που αρκετοί άνθρωποι βιώνουν την ημέρα αυτή σαν εφιάλτη με τα βέλη του έρωτα να κεντρίζουν την καρδιά τους με απογοήτευση και πίκρα. Αποφάσισα να σας τους παραθέσω σε αυτό το άρθρο.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να απογοητεύσει τις προσδοκίες

Για ορισμένα ζευγάρια αυτή η γιορτή μπορεί να πληγώσει περισσότερο από ότι μπορεί να ωφελήσει. Επειδή συνήθως υπάρχει μια απόσταση μεταξύ της προσδοκίας και της πραγματικότητας, η γιορτή αυτή μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση σε πολλά ζευγάρια. Όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους αναμένει κάποιο δώρο εξαιτίας της γιορτής και ο άλλος γυρίζει σπίτι κουρασμένος από τη δουλειά με άδεια χέρια θέλοντας να βυθιστεί στο καναπέ τότε ο άλλος ματαιώνεται.

Υπάρχουν ζευγάρια που δεν συμβαδίζουν με τα τυπικά φυλετικά στερεότυπα σε ότι αφορά τις προσδοκίες αλλά όπως κι αν έχει τέτοιες ματαιωμένες προσμονές μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.

Οι συγκρίσεις

Τείνουμε να συγκρίνουμε τις ζωές μας με τις ζωές των άλλων. Και να μην είχαμε την πρόθεση να γνωρίζουμε πως έχουν περάσει την ημέρα οι φίλοι και οι γνωστοί μας, προλαβαίνουν να μας διαφωτίσουν οι αναρτήσεις στο facebook και Instagram κι αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε πικρία και τελικά σε θλίψη.

Για τους ελεύθερους η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να προκαλεί στρες ιδιαίτερα για όσους προσδοκούσαν να μην την περάσουν άλλη μια φορά μόνοι ή/και ζηλεύοντας όσους φίλους τους «συνοδεύονται» και διασκεδάζουν την ημέρα αυτή στην αγκαλιά ενός συντρόφου. Για αρκετούς είναι και το συναίσθημα της ντροπής για το πως φαίνονται στα μάτια των άλλων και σύμφωνα με τη δική τους αρνητική αντίληψη οι άλλοι τους βλέπουν μόνους και αξιοθρήνητους.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι σκληρή …

… κι ακόμη τραυματική για ορισμένους κυρίως για τα νεαρά παιδιά αφού ακόμη κι αυτά μπορεί να στεναχωρηθούν αυτή την ημέρα. Για παράδειγμα χρειάστηκε να διαθέσουμε το χρόνο μιας ολόκληρης συνεδρίας για να επεξεργαστεί ένα κορίτσι την απογοήτευσή του γιατί δεν έλαβε ούτε μια κάρτα ή μια παραμικρή χειρονομία ενδιαφέροντος από κάποιο αγόρι. Είναι γεγονός πως η ημέρα αυτή μπορεί να μας κεράσει μια γερή δόση πικρίας μεγάλους αλλά και μικρούς μιας και τα παιδιά πια αναγκάζονται να μεγαλώσουν νωρίτερα εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, της επιρροής των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των αμέτρητων ψυχοκοινωνικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν.

Φλερτ: Γιατί δεν κάνει βήμα; | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

Η απογοήτευση της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου και τρόποι αντιμετώπισης

Ίσως γίνεται πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε την ημέρα αυτή και τις προκλήσεις της αναλογιστούμε πρώτα πόσο σημαντική είναι για εμάς και που θα θέλαμε τελικά να την τοποθετήσουμε σε σχέση με τις δικές μας επιθυμίες. Ίσως αν θυμηθούμε ότι από τον καιρό που ήμασταν μικρά παιδιά ακόμη στην αυλή του νηπιαγωγείου, ερχόμασταν αντιμέτωποι με τις διαφημίσεις, τα αρκουδάκια, τις καρδιές, τα λουλούδια και τις υπερμεγέθεις κάρτες στις βιτρίνες των καταστημάτων και των ανθοπωλείων στο δρόμο για το σχολείο. Δεν είναι γεγονός ότι οι διαφημιστές καλλιέργησαν την στάση μας σχετικά με αυτή την ημέρα; Δεν έχει κατακλυστεί η αντίληψή μας με το θεό του έρωτα, ρομαντικά δείπνα, τριαντάφυλλα, δώρα που έχουν σε μεγάλο βαθμό θρέψει και προσδοκίες σχετικά με το πως πρέπει να βιώνουμε αυτή την ημέρα; Δεν είναι αυτό μια ακόμη εμπορική φόρμουλα που εδώ και χρόνια αποδίδει; Μήπως τότε θα πρέπει να κάνουμε μια στάση και να αναλογιστούμε τι σημαίνει για εμάς αυτή η ημέρα και να αναθεωρήσουμε αποδίδοντας το δικό μας νόημα καθώς και τον τρόπο που θέλουμε ή δεν θέλουμε να τη γιορτάζουμε;

Για τους χρόνια δεσμευμένους

Μετριάστε τις προσδοκίες έχοντας στο μυαλό όχι τι είναι αλλά τι δεν είναι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σίγουρα δεν είναι ένα τεστ, μια αξιολόγηση για την αγάπη του συντρόφου σας, ούτε ένα τεστ για το πόσο καλά μπορεί να μαντέψει αν θα σας χαροποιούσε ένα μπουκέτο λουλούδια ή ένα κουτί σοκολατάκια. Στο κάτω κάτω αν αυτή η ιδέα σας αρέσει τόσο πολύ μπορείτε κιόλας να την επικοινωνήσετε ειλικρινά με το σύντροφό σας. Με άλλα λόγια χρησιμοποιήστε την ημέρα αυτή σαν μια καλή ευκαιρία να ενισχύσετε το δεσμό σας. Μπορείτε επίσης να αναθεωρήσετε τη σχέση σας για τη χρονιά που πέρασε και να συζητήσετε τρόπους να επανασυνδεθείτε με τον άνθρωπό σας (πού και πού κάτι τέτοιο χρειάζεται). Γράψτε στο σύντροφό σας ένα μήνυμα για το τι τον κάνει για σας ιδιαίτερο. Μην περιμένετε μόνο από εκείνον. Ξεκινώντας εσείς δίνεται ένα όμορφο παράδειγμα προς μίμηση.

Αν είστε ελεύθεροι

Αυτή την ημέρα έχετε την επιλογή είτε να εστιάσετε την προσοχή σας στον εαυτό σας μηρυκάζοντας αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα για το τι λείπει από τη ζωή σας (αρνητική προσοχή) ή να σκεφτείτε πόσα έχετε ήδη καταφέρει και για ποια πράγματα αισθάνεστε ευγνωμοσύνη (θετική προσοχή). Μπορείτε επίσης να προσανατολίσετε την προσοχή σας στους άλλους επενδύοντας στις υφιστάμενες σχέσεις σας κάνοντας θετικές πράξεις. Στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι όταν κάνουμε κάτι καλό για τους άλλους, ελκύουμε περισσότερο την ευτυχία και αισθανόμαστε περισσότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή μας από ότι αν κάναμε κάτι καλό για εμάς.

Δοκιμάστε να δώσετε στους φίλους και αγαπημένους συγγενείς σας κάρτες με προσωπικές ευχές. Χαρίστε τους μια φράση για το τι τους κάνει ξεχωριστούς ή για το τι θαυμάζετε σε αυτούς. Αν σας ενοχλεί να μείνετε μόνοι τη μέρα αυτή, οργανώστε μια συνάντηση με φίλους που θεωρείτε θετικούς και αισιόδοξους. Να θυμάστε ότι το να είναι κανείς αδέσμευτος έχει και τα καλά του, άλλωστε σκεφτείτε πόσοι δεσμευμένοι φίλοι σας ίσως και να ζηλεύουν κάπου κάπου την ελευθερία σας. Για αυτό διασκεδάστε την όσο την έχετε ακόμη. Οπότε, βάλτε μια δόση χιούμορ στην μέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να σας ευθυμήσει!

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.