Φλερτ: Γιατί δεν κάνει βήμα;

Φλερτ: Γιατί δεν κάνει βήμα; | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Δείχνει να ενδιαφέρεται. Μόλις σ’ αντικρίζει κοκκινίζει. Σε κοιτάει συνεχώς. Επιδιώκει την επαφή αλλά μέχρι εκεί. Αφού δείχνει να του αρέσεις, γιατί δεν κάνει βήμα; Μπορεί η γυναίκα να θεωρείται το «ασθενές φύλο» αλλά κι ό άντρας έχει ευαισθησίες κι ανασφάλειες. Πρέπει όμως να φαίνεται σκληρός και δυνατός επειδή «οι άντρες δεν κλαίνε» κι έτσι δεν πρέπει κανείς να καταλάβει τι συμβαίνει κάτω απ’ την ατσάλινη επιφάνεια.

Ποια τα κυριότερα ψυχολογικά εμπόδια των ανδρών στο φλερτ ;

1. Είναι τρομοκρατημένος.

Γυναίκα = Συναίσθημα. Οι γυναίκες μιλούν με ευκολία για συναισθήματα. Είναι η ίδια η προσωποποίηση των συναισθημάτων. Γυναίκα είναι λουλούδια, αρώματα, σαπουνόπερες, δάκρυα, γέλιο, φλυαρία και… συναίσθημα!

Αντιθέτως οι άντρες είναι όλο:  αυτοκίνητα, ταχύτητα, δουλειά, υδραυλικά, ηλεκτρονικά, ποδόσφαιρο, μπύρες, ξηροί καρποί, φίλοι, πολιτική και… λογική.

Ένας άντρας δεν μπορεί να μιλήσει για συναισθήματα με την ίδια ευκολία που εσύ το κάνεις όντας γυναίκα. Ο άντρας είναι ένα λογικό και πρακτικό ον. 1 + 1 = 2. Το χιόνι είναι άσπρο κι όχι κρεμ. Και μια γυναίκα όταν δεν ανταποκριθεί στις ματιές του πάει να πει ότι δεν ενδιαφέρεται. Για τον άντρα τα συναισθήματα δεν έχουν ξεκάθαρους κανόνες. Δεν έρχονται με οδηγό χρήσης ούτε διδάσκονται σε κλιπάκια στο YouTube. Ένας σημαντικός κανόνας είναι να μη ρωτήσεις ποτέ έναν άντρα για τα συναισθήματά του. Άσε τον να νιώσει την ασφάλεια να μιλήσει μόνος του για αυτά. Αν πρέπει κάτι να τον ρωτήσεις ρώτησέ τον καλύτερα τι σκέφτεται παρά τι αισθάνεται.

2. Περιμένει από σένα να κάνεις το πρώτο βήμα

Η αρχαιότερη κοινωνική πεποίθηση στο φλερτ είναι ότι ο άντρας πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Έλα όμως κορίτσι μου που οι εποχές αλλάζουν!  Ο άντρας δεν είναι πια ο προϊστορικός άνθρωπος της σπηλιάς που έφερνε το θήραμα στο (πέτρινο) τραπέζι. Με κουστούμι και γραβάτα, με στολή ή με τα πολιτικά του, ο άντρας του σήμερα είναι ένας στρεσαρισμένος επαγγελματίας που έχει να αντιμετωπίσει επίσης δυναμικές, εργαζόμενες κι εκθαμβωτικές γυναίκες. Δεν πάει να είναι ίδιος ο Μπαντέρας, να ’χει τη χροιά του Σον Κόνερι ή το αθλητικό κορμί του Μπέκαμ έχει ήδη φάει χυλόπιτα κι όχι μία αλλά πολλές! Προτού λοιπόν σχηματίσει τον αριθμό σου στο κινητό του ή σου ζητήσει να βγείτε θέλει να είναι 1000% σίγουρος ότι διάβασε σωστά τα δικά σου μηνύματα. Γι’ αυτό μην τον δυσκολεύεις. Αν το ενδιαφέρον σου είναι πραγματικό κάνε κι εσύ ένα βήμα. Δεν αρκεί να αναδεικνύεις το πλούσιο μπούστο ή το σμιλεμένο κορμί σου με τα ανάλογα ρούχα και να βάφεις τα σαρκώδη χείλη σου με έντονα κραγιόν. Για παράδειγμα, ρώτησέ τον για την ομάδα του ή για τα ενδιαφέροντά του και για τυχόν χόμπι με τα οποία ασχολείται μετά τη δουλειά.

3. Τον φοβίζει η τελειότητα

Μπορεί εμείς οι γυναίκες να θάβουμε κυριολεκτικά τους εαυτούς μας για τα δυο τρία περιττά κιλά, την κυτταρίτιδα στο σημείο κάτω από τους γλουτούς μας και για τις μικρές ρυτιδούλες γύρω απ’ τα μάτια μας. Ο άντρας μπορεί να φαντασιώνεται τη Σκάρλετ Γιόχανσον και την Αντζελίνα Τζολί αλλά στην ουσία θα βάλει μιαν αληθινή γυναίκα στην αγκαλιά και στο κρεβάτι του. Σίγουρα οι άντρες τρελαίνονται στην ιδέα του σεξ με μια καυτή γυναίκα αλλά είναι όλοι τους άνθρωποι και θέλουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν από μια γυναίκα που θα τους κάνει να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά. Για την ακρίβεια αν είσαι τόσο τέλεια σε όλα μπορεί να τον τρομάζεις. Θα πρέπει λοιπόν να κάνεις τον κόπο να γίνεις πιο προσεγγίσιμη. Ίσως να δώσεις το μήνυμα ότι είσαι φιλική και συζητήσιμη.

4. Οι άντρες παίρνουν τα πράγματα στην κυριολεξία

Μπορεί να τόλμησες ήδη να κάνεις το πρώτο βήμα ρωτώντας τον τι θα κάνει το σαββατοκύριακο και να πιστεύεις ότι έτσι έκανες νύξη για να βρεθείτε. Μπορεί να έλαβες μια απάντηση κάπως έτσι «Θα βοηθήσω την αδελφή μου στη μετακόμιση» και να απογοητεύτηκες και να ένιωσες μπερδεμένη (πώς είναι δυνατόν να κοιτάει τόση ώρα τις γάμπες σου και μόλις τον ρωτάς ποια τα σχέδια του για το σαββατοκύριακο να σε σκαρτάρει για χάρη της αδελφής του;) Ε, λοιπόν μάθε ότι όταν τον ρώτησες αυτός το πήρε στην κυριολεξία και σου απάντησε ακριβώς αυτό που είχε προγραμματίσει. Είναι προτιμότερο λοιπόν να γίνεσαι πιο ξεκάθαρη. Ρώτησε καλύτερα «Τι λες κάποια στιγμή το σαββατοκύριακο να πάμε για καφέ;»

5. Είναι μπερδεμένος όσον αφορά το σεξ και την αγάπη.

Τα κοινωνικά στερεότυπα θέλουν τους άντρες πολυγαμικούς και να σκέπτονται κυρίως με το… «κάτω κεφάλι». Σκέψου την πίεση που αισθάνονται οι άντρες για να μην απογοητεύουν τις προσδοκίες…

Όπως και να ’χει άντρες και γυναίκες απ’ το ίδιο υλικό είμαστε όλοι φτιαγμένοι. Άνθρωποι όλοι χωρίς βασικές διαφορές στον έρωτα και στην αγάπη… Γι’ αυτό λοιπόν μην απογοητεύεσαι. Με υπομονή και με σωστό χειρισμό ο άντρας που σ’ ενδιαφέρει θα ξεπεράσει τα ψυχολογικά του εμπόδια και θα κάνει το βήμα.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.