Ένας 2ος γάμος, μετά το διαζύγιο (παιδιά)

Ένας 2ος γάμος, μετά το διαζύγιο (παιδιά) | Κούλλα Κυριζή | Anthia.net


Τα τελευταία χρόνια στο δυτικό κόσμο ο αριθμός των διαζυγίων έχει αυξηθεί πολύ. Το ίδιο και ο αριθμός των ατόμων που αποφασίζουν να ξαναπαντρευτούν και να προσπαθήσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους με ένα νέο σύντροφο. Τα πράγματα είναι συνήθως κάπως δυσκολότερα για τα άτομα που έχουν ήδη παιδιά από τον πρώτο τους γάμο.

Πότε να γνωρίσω στα παιδιά μου το νέο μου σύντροφο;

Δώστε αρκετό χρόνο έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι με το νέο άτομο θα προχωρήσετε σε γάμο και δεν είναι μια απλή σχέση. Μην γνωρίζετε στα παιδιά σας κάθε νέο σύντροφο με τον οποίο δημιουργείτε σχέση γιατί τα παιδιά βιώνουν μια ανασφάλεια και μια αβεβαιότητα για το μέλλον.

Όταν αποφασίσετε να συμβιώσετε δώστε χρόνο στα παιδιά να εξοικειωθούν με την ιδέα. Μιλήστε τους ξεκάθαρα για τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν και ακούστε τους φόβους και τις ανησυχίες τους και καθησυχάστε τα.

Είναι πολύ σημαντικό να μην προσπαθήσετε να πάρετε την έγκριση των παιδιών σας για το αν σας επιτρέπουν να παντρευτείτε ή όχι. Τι θα συμβεί αν δεν σας την δώσουν; Θα αποφασίσετε να μην προχωρήσετε με το γάμο ή θα πέσετε άθελα σας σε συναισθηματικούς εκβιασμούς όπως «Δεν θέλεις τη μαμά να είναι χαρούμενη;»

Όταν ένας χωρισμένος γονιός δημιουργήσει μια σχέση με ένα νέο σύντροφο χωρίς παιδιά ή με κάποιον χωρισμένο γονιό προκύπτουν οι ανασυσταμένες ή μικτές οικογένειες.

Ένας 2ος γάμος, μετά το διαζύγιο (παιδιά) - Anthia.netΤι μπορείτε να κάνετε για μια ομαλή μετάβαση

1. Δώστε χώρο και χρόνο

Μην έχετε υπερβολικές προσδοκίες για να λειτουργήσετε σαν μια βιολογική οικογένεια. Τα παιδιά συνήθως θέλουν διαφορετικό χρόνο για να προσαρμοστούν στις αλλαγές και στη νέα δομή της οικογένειας. Για παράδειγμα ένα παιδί που μπορεί να ήταν μοναχοπαίδι τώρα βρίσκεται με ακόμα ένα παιδί στο σπίτι. Μην πιέσετε τις καταστάσεις γιατί είναι πιθανόν να δημιουργηθούν αντιδράσεις.

2. Όρια στην ανασυσταμένη οικογένεια

Σπάνια δύο ξεχωριστές οικογένειες έχουν τις ίδιες αρχές, όρια και συνήθειες. Σε μια ανασυσταμένη οικογένεια είναι σημαντικό να ισχύουν κοινοί κανόνες και τρόποι πειθαρχίας οι οποίοι πρέπει να συμφωνηθούν από το νέο ζευγάρι. Επίσης πρέπει να συμφωνηθεί πως θα αντιμετωπίζονται τα σημαντικά ζητήματα και να υπάρχει η ίδια προσέγγιση ανάμεσα στα θετά και βιολογικά παιδιά.

3. Ισορροπία ανάμεσα σε βιολογικό και θετό γονιό 

Δεν ενθαρρύνουμε το θετό γονιό να αντικαταστήσει τον βιολογικό γονιό. Τα παιδιά έχουν βιολογικούς γονείς. Επίσης δεν πιέζουμε τα παιδιά να αποκαλούν το νέο σύντροφο μπαμπά ή μαμά.  Είναι καθήκον του βιολογικού γονιού να εμπλέκεται σε αποφάσεις που αφορούν το σχολείο των παιδιών ή άλλες σημαντικές αποφάσεις. Αν όμως αποφεύγει αυτές τις ευθύνες δεν μπορείτε να τον υποχρεώσετε. Ο θετός γονιός είναι πιο λειτουργικό να έχει ένα πιο βοηθητικό ρόλο όταν του ζητηθεί: «Αφού το είπε η μαμά, ας το κάνουμε».

4. Ισορροπία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Συχνά ο θετός γονιός σε μια προσπάθεια του να πάρει μια ευνοϊκή θέση μέσα στην οικογένεια ή γιατί αισθάνεται ενοχές για τη διάλυση της οικογένειας απασχολείται έντονα με τα παιδιά και ίσως να τα παραχαϊδεύει. Αυτό όμως δημιουργεί το κίνδυνο τα παιδιά να γίνουν χειριστικά και να δυσκολεύονται να υπακούσουν σε κανόνες.

5. Κρατήστε κάποιες από τις παλιές συνήθειες.

Είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο με τα βιολογικά παιδιά σας ξεχωριστά κάνοντας διάφορες δραστηριότητες μόνο με εσάς και τα παιδιά σας. Με αυτό το τρόπο φροντίζετε τη σχέση σας μαζί τους και τους δίνετε το μήνυμα ότι είναι ξεχωριστά και δεν τα έχετε αντικαταστήσει.

6. Δημιουργήστε νέες συνήθειες.

Συζητήστε όλοι μαζί και βρείτε κοινά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες μεταξύ των μελών της μεικτής οικογένειας και ενθαρρύνετε τα μέλη να περνούν χρόνο όλοι μαζί.

7. Φροντίστε τη σχέση σας

Υπάρχει ο κίνδυνος να δώσετε πολλή έμφαση στο να λειτουργήσει η νέα οικογένεια και να παραμελήσετε τη σχέση σας με το/τη σύντροφο σας. Παρ’ όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν βρείτε χρόνο να περάσετε μαζί, έτσι ώστε να κρατήσετε τη σχέση σας ζωντανή.

8. Παραμείνετε ήρεμοι

Όσο δύσκολο και να φαίνεται κάποιες στιγμές είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι ακόμα και όταν τα παιδιά του/της συντρόφου σας προσπαθήσουν να σας πληγώσουν λέγοντας σας ότι δεν είστε ο πραγματικός του γονιός. Ίσως να είναι βοηθητικό να συμφωνήσετε μαζί τους ότι δεν είστε ο πραγματικός γονιός τους αλλά ότι δεν επιτρέπεται να μην ακολουθούνται οι κανόνες του σπιτιού που τέθηκαν και από τους δυο ενήλικες.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες καταστάσεις και ότι αν δεν εξαναγκάσετε τη σχέση να λειτουργήσει άμεσα είναι πιθανόν να ευδοκιμήσει μετά από κάποιο διάστημα.

Comments

Κούλλα Κυριζή
Η Κούλλα Κυριζή είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε Ψυχολογία στο University of Nottingham στην Αγγλία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο London South Bank University στη Συμβουλευτική και Ψυχολογία των Εξαρτήσεων. Διαβάστε Περισσότερα.