Οι εξωσυζυγικές σχέσεις των αντρών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις των αντρών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Περίπου ένα τρίτο των παντρεμένων γυναικών καλείται ν’ αντιμετωπίσει κάποια στιγμή τις συνέπειες μιας εξωσυζυγικής σχέσης του συζύγου. Πιο κάτω ακολουθούν σημαντικές πληροφορίες που ίσως δώσουν απαντήσεις στις απορίες της απατημένης συζύγου.

Οι κυριότεροι μύθοι γύρω από τις εξωσυζυγικές σχέσεις:

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις συμβαίνουν σε δυστυχισμένους γάμους ή σε γάμους όπου δεν υπάρχει αγάπη.

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις μπορούν να συμβούν και σε ευτυχισμένους γάμους. Τέτοιες σχέσεις δεν έχουν να κάνουν τόσο με την έλλειψη της αγάπης. Σε αυτή την περίπτωση η εξωσυζυγική σχέση μπορεί να ικανοποιεί άλλες ανάγκες οι οποίες δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλύπτονται με τη φθορά του χρόνου. Όπως για παράδειγμα την ανάγκη να βιώσει κανείς τον ενθουσιασμό του να ερωτεύεται ξανά από την αρχή. Σε αυτή την περίπτωση το άλλο άτομο γίνεται συνήθως αντικείμενο πόθου, με το σκοπό να ικανοποιήσει την ανάγκη κάποιου να αισθάνεται διαρκώς «ερωτευμένος» και τις περισσότερες φορές δεν έχει καθόλου να κάνει με το ποιο είναι στην πραγματικότητα.

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις προκύπτουν εξαιτίας σεξουαλικών ελλείψεων στο γάμο.

Δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει αυτό και τις περισσότερες φορές μπορεί ακόμη και το σεξ με τη νόμιμη σύντροφο να είναι καλύτερο απ’ ότι με την παράνομη σύντροφο. Πολλές φορές η εξωσυζυγική σχέση δίνει απλά την ευκαιρία να βιώσει κανείς νέες εμπειρίες κι ευκαιρίες ν’ ανακαλύψει και να αναπτύξει άλλες πτυχές του εαυτού του και να υιοθετήσει νέους ρόλους.

Ένα άτομο που έχει εξωσυζυγική σχέση θα χάσει το ενδιαφέρον του για σεξ στο σπίτι του.

Αντιθέτως ο δελεασμός μιας εξωσυζυγικής σχέσης μπορεί να αυξήσει το πάθος και να κάνει το σεξ στο σπίτι πιο ενδιαφέρον.

Ο σύζυγος που απατά αφήνει πάντα στοιχεία, ώστε η σύζυγος πρέπει να είναι παντελώς αφελής ή να κάνει «τα στραβά μάτια».

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από τους παράνομους δεσμούς δεν ανακαλύπτονται ποτέ. Πολλές φορές ο άπιστος μπορεί να καταφέρνει να συνδυάζει τις παράλληλες ζωές του με μεγάλη επιτυχία  ή να είναι ένας εξαιρετικός ψεύτης ώστε η σύζυγος να μην μπορέσει ποτέ ν’ αντιληφθεί την κρυφή ζωή του.

Ο άπιστος σύζυγος δεν παίρνει αρκετά στο σπίτι.

Η αλήθεια είναι ότι ο άπιστος σύζυγος μπορεί να μην δίνει αρκετά. Στην ουσία αυτός που δίνει λιγότερα στη νόμιμη σχέση του είναι σε μεγαλύτερο ρίσκο να βρεθεί αντιμέτωπος μ’ ένα παράνομο δεσμό απ’ αυτόν που δίνει περισσότερα εξαιτίας του ότι επενδύει λιγότερο στο γάμο του.

Απιστία: Οιωνός αλλαγών | Μαρίνα Χατζηθεολόγου | Anthia.netΟ άπιστος σύζυγος θα βρίσκει λάθος σε ότι κάνετε και θα τα βάζει διαρκώς μαζί σας.

Αυτό δεν ισχύει πάντα. Αρκετές φορές ο άπιστος γίνεται ο κύριος Τέλειος για να αποφύγει  να ξεσκεπαστεί.

Η άλλη γυναίκα πρέπει να είναι πολύ καλύτερή μου.

Λοιπόν μην εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η άλλη γυναίκα δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να είναι η λαμπερή, σέξι, εκθαμβωτική παρουσία που μια σύζυγος περιμένει να δει. Μπορεί ακόμη να είναι μεγαλύτερη σε ηλικία, λιγότερο ελκυστική ή να μην έχει καν τη μόρφωση της συζύγου. Όπως ανέφερα πιο πριν τις περισσότερες φορές ο σκοπός είναι να εξάπτει τη φαντασία και να καλύπτει ορισμένες ανάγκες κι όχι για να πάρει τη θέση της νόμιμης συζύγου.

Εφόσον  οι εξωσυζυγικές σχέσεις πληγώνουν και φέρουν το ρίσκο της διάλυσης οικογενειών τότε γιατί εξακολουθούν να συμβαίνουν;

Είναι  τέτοια η τοξικότητα που προκαλεί η εξωσυζυγική σχέση που τα μέρη που εμπλέκονται δεν μπορούν να σκεφτούν λογικά. Οι εξωσυζυγικές σχέσεις προκαλούν τόση εξάρτηση όσο και το αλκοόλ και τα ναρκωτικά εξαιτίας του ότι προκαλούν στον άπιστο όμορφα συναισθήματα.  Έτσι είναι πιθανόν αυτός να παραμείνει στην εξωσυζυγική σχέση μέχρι αυτή να εκτεθεί στην πραγματικότητα και στη φθορά της καθημερινής ζωής.

Υπάρχει αληθινή αγάπη στην εξωσυζυγική σχέση;

Στις πλείστες των περιπτώσεων η άλλη σχέση δεν υφίσταται γι’ αυτό που η πληγωμένη σύζυγος μπορεί να πιστεύει «ότι ο σύζυγός τους αγάπησε μια άλλη γυναίκα». Κι αυτό γιατί ο ενθουσιασμός δεν είναι αληθινή αγάπη.  Η εξωσυζυγική σχέση είναι στην ουσία σχέση στη φαντασία αφού συμβαίνει κυρίως μέσα στο μυαλό αυτών που εμπλέκονται παρά στην πράξη (τις περισσότερες ώρες ζούνε χώρια). Η εξωσυζυγική σχέση διατηρείται εφ’ όσον δεν έχει εκτεθεί στις στρεσογόνες συνθήκες της καθημερινότητας. Αν όντως ο σύζυγος ήθελε να ζήσει τη ζωή του με την άλλη γυναίκα δεν θα ήταν η ερωμένη του.

Όπως ανέφερα πιο πάνω, η απιστία δεν είναι απαραίτητα σημάδι ενός προβληματικού γάμου. Οι περισσότεροι άντρες που έχουν εξωσυζυγικές περιπέτειες δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τη γυναίκα τους. Μπορεί να αισθάνονται ασφάλεια, αγάπη και στήριξη στο γάμο τους αλλά που και που να θέλουν να «γευθούν» και κάποιο άλλο «πιάτο» παρόλο που ως επί το πλείστον τους αρέσει η «κουζίνα της γυναίκας τους».

Η σύζυγος ως νόμιμη σύντροφος έχει το προνόμιο του επιθέτου του συζύγου, των παιδιών του, των γενεθλίων, των καλοκαιρινών και Χριστουγεννιάτικων διακοπών, της κοινωνικής ζωής και άλλων εορταστικών γεγονότων. Η άλλη γυναίκα, θα πρέπει να συμβιβαστεί με τις μοναχικές νύχτες, το άγχος, τη μυστικοπάθεια, τις ενοχές και να δεχτεί τη ρετσινιά και τις προσβολές όταν η παράνομη σχέση αποκαλυφθεί .  Σίγουρα θα είναι φορτωμένη ενοχές και δυσαρέσκεια για τη μερική αφοσίωση του εραστή της. Σίγουρα την κυριεύει ο φόβος της απώλειας του εραστή της και πολλές φορές Θα αισθάνεται μοναξιά.

Τις περισσότερες φορές όταν ο ενθουσιασμός της εξωσυζυγικής σχέσης αρχίσει να εξασθενεί, ο σύζυγος θα επιστρέψει πίσω στη γυναίκα και στην οικογένεια του, εκεί όπου ανήκει, επειδή θα δυσκολευτεί να αντεπεξέλθει στο άγχος και στις συναισθηματικές και πρακτικές δυσκολίες μιας διπλής ζωής.

Όταν η παράνομη σχέση γίνεται τρόπος ζωής

Πιο πάνω εξήγησα ότι οι εξωσυζυγικές σχέσεις δεν συμβαίνουν απαραίτητα σε αποτυχημένους γάμους. Μπορεί να συμβούν σε αρμονικού κι ευτυχισμένους γάμους όπου υπάρχει αγάπη. Από την άλλη οι μακροχρόνιες εξωσυζυγικές σχέσεις είναι σημάδι ενός προβληματικού γάμου. Σε περίπτωση που το ζευγάρι αποφασίσει να κρατήσει το γάμο μετά από την αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης τότε θα πρέπει να εξετάσουν αναλυτικά τι πάει στραβά κι ακόμη να συμβουλευθούν κάποιο ειδικό για να γεφυρώσουν τις διαφορές και να καλύψουν τα κενά. Γι’ αυτό αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στη δική σας περίπτωση μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Επίλογος

Η αντίληψη ότι η αγάπη είναι συναίσθημα που έρχεται από μόνο του χωρίς κόπο και χωρίς προσπάθεια για συντήρησή του είναι εντελώς λανθασμένη. Οι ενδείξεις μέσα από τις έρευνες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που παραμένουν ευτυχισμένα για χρόνια συνήθως παλεύουν ασταμάτητα για τη σχέση τους και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.