Απιστία: Οιωνός αλλαγών

Απιστία: Οιωνός αλλαγών | Μαρίνα Χατζηθεολόγου | Anthia.net


Αν φανταστούμε την σχέση σαν μια γραμμή η οποία άλλες φορές είναι ευθυτενής, άλλες κάνει σβούρες κουβαλώντας βελάκια στην πλάτη της, η απιστία είναι ένα από αυτά τα βέλη. Είναι δηλαδή μία καθοριστική στιγμή για το ζευγάρι, όπως η γέννηση ενός μωρού, μία μετακόμιση ή μία ασθένεια στην οικογένεια.

Κανένας δεν περιμένει να απατηθεί. Η διαπίστωση του/της απατημένου συζύγου ότι απατήθηκε είναι αναμφισβήτητα ένα τραυματικό γεγονός. Είναι μια στιγμή κατά την οποία αισθάνεται ότι η ζωή του έχει αλλάξει για πάντα και οποιαδήποτε προηγούμενη νοηματοδότηση για την σχέση παύει να ισχύει. Από την στιγμή της αποκάλυψης, το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφο που απατά. Τόσο ο απατημένος, όσο και αυτός που απάτησε βιώνουν μια βαθύτατη κρίση στον γάμο τους και αναγκάζονται να επαναπροσδιοριστούν τόσο σαν άτομα, αλλά και σαν ζευγάρι.

Η σημασία της εξωσυζυγικής σχέσης πολλές φορές δεν είναι φανερή στα άτομα. Ενώ οι πρώτες σκέψεις που κάνει ο απατημένος σύντροφος είναι «δεν είμαι αρκετά καλός/καλή για τον/την σύντροφο μου», «δεν τον/την ικανοποιώ σεξουαλικά» κλπ., εντούτοις, οι αιτίες πολλές φορές μπορεί να είναι άλλες και η σημασία μιας εξωσυζυγικής σχέσης να είναι μια οπτική γωνία που μόνο του το άτομο να μην είναι σε θέσει ν’ αντιληφθεί. Πχ, μια εξωσυζυγική σχέση είναι επανάληψη ενός σχήματος που επικρατούσε στην πατρική οικογένεια, άρα αυτός που απατά είναι «πιστός» σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο του παρελθόντος.

Συζυγική απιστία - Anthia.netΣτρεφόμενοι προς το μέλλον, οι δύο σύντροφοι έρχονται να αναρωτηθούν εάν μπορούν να συνεχίσουν να συμπορεύονται και υπό ποιές συνθήκες. Εφόσον συζητήσουν με ειλικρίνεια το γεγονός της απιστίας και τα αρνητικά συναισθήματα που βίωσαν τότε καλούνται να αναρωτηθούν: Ποιές δυνατότητες, πολλές φορές αναξιοποίητες, υπάρχουν στη συζυγική σχέση ή ποιες πλευρές της προσωπικότητας τους δεν έχουν ακόμη καλλιεργήσει ο κάθε ένας ξεχωριστά σαν σύντροφοι.

Πολλές φορές η απιστία μπορεί  να αντιμετωπιστεί σαν ένα γόνιμο έδαφος για αλλαγή, εφόσον η διατάραξη της σχέσης επιδρά σαν οιωνός διαφοροποιήσεων. Άλλοτε πάλι οι σύντροφοι μπορεί να ανακαλύψουν ότι δεν μπορεί να βρεθεί ένα καινούργιο σχήμα που να εξυπηρετεί και τους δύο και οι ανάγκες τους να μην καλύπτονται πια μαζί.

Το θέμα της απιστίας δεν είναι ούτε άσπρο, ούτε μαύρο. Τα άτομα που έχουν απατήσει ή απατηθεί, συχνά,  χρειάζονται την βοήθεια ενός ειδικού για να μπορέσουν να επεξεργαστούν τα συναισθήματα τους και να επαναπροσδιορίσουν την σχέση τους σε ασφαλές πλαίσιο μακριά από τα επικριτικά κοινωνικά σχόλια.

Comments

Μαρίνα Χατζηθεολόγου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική στο University of Hull στην Αγγλία. Διαβάστε Περισσότερα.