Εκπαιδευτικό διήμερο, γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου

Εκπαιδευτικό διήμερο, γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου

Εκπαιδευτικό διήμερο, γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016.

Βιωματικό εργαστήρι με θέμα, «Τέσσερις Βασικές Αρχές Διαπαιδαγώγησης»:

1) Αποδοχή διαφορετικότητας (μέσα από τους στόχους  σχολικής χρονιάς 2015-2016).

2) Αυτοεκτίμηση

3) Οριοθέτηση

4) Επικοινωνία

Μέσα στα πλαίσια του διημέρου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, έχει διεξαχθεί στο σχολείο μας βιωματικό  εργαστήρι με κύριο συντονιστή  την κ. Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου,  Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια. Βασικός στόχος του εργαστηρίου υπήρξε η ερμηνεία και κατανόηση  των πιο πάνω αρχών διαπαιδαγώγησης και πως αυτές μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η έναρξη του εργαστηρίου έγινε με την τοποθέτηση 15 μπλε καρεκλών σε κύκλο.

Η συντονίστρια της ομάδας, η κ. Άνθια, με ένα παιγνιώδη τρόπο, το ρίξιμο ενός κόκκινου κουβαριού, προσπάθησε να εμπλέξει όλα τα μέλη της ομάδας μέσα στο εργαστήρι και να καταφέρει να οδηγήσει τους συναδέλφους μέσω της διαλεκτικής μεθόδου.

Στην ανάλυση των αρχών με αυτόν τον τρόπο κατανόησαν το βασικό ρόλο που καλούνται να παίξουν στην διαμόρφωση  του χαρακτήρα και προσωπικότητας των μαθητών.

Μέσα σε αυτά τα 75 λεπτά μιλήσαμε αλλά και ακούσαμε γνώμες και σκέψεις αναφορικά με το πολύπλευρο ρόλο  του καθηγητή/παιδαγωγού/σωφρονιστή/υπάλληλου/ανθρώπου που καλείται συχνά στο εδώλιο  ως κατηγορούμενος εάν δεν ανταποκρίνεται σε όλους τους ρόλους καλά!

Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου αφήσαμε τα νήματα του κόκκινου κουβαριού κάτω. Παρατηρώντας το κάποιοι είδαν ιστό  αράχνης και άλλοι αφηρημένο έργο τέχνης.

Αργά-αργά, μέλος της ομάδας άρχισε να το τυλίγει ενώ παράλληλα εμείς οι υπόλοιποι γράφαμε σε χάρτινη βεντάλια μια λέξη, μια φράση, κάτι που αποκομίσαμε μέσα από το κυκλικό γεμάτο χρώμα και απόψεις εργαστήρι.

Η αποκόμιση για τον κάθε ένα διαφορετική… Όπως και ο χαρακτήρας μας… Οι  γνώσεις και οι εμπειρίες όμως πάντα ανατροφοδοτούν και προβληματίζουν το σύγχρονο γεμάτο προκλήσεις ρόλο του εκπαιδευτικού.

Σούλη Χρίστου

Εκπαιδευτικός

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.