“ Δάσος Λύκων ” της Άνθιας Χριστοδούλου-Θεοφίλου

“ Δάσος Λύκων ” της Άνθιας Χριστοδούλου-Θεοφίλου | Anthia.net


Γνωρίστε την συγγραφέα και ταξιδέψτε μαζί με το νέο της βιβλίο

Μια γυναίκα, χωρίς ίχνος μητρικού ένστικτου, απεχθάνεται το παιδί που γέννησε. Ένας μανιοκαταθλιπτικός νεαρός δεν αποδέχεται την ψυχική του διαταραχή. Μια γυναίκα-κοκκινοσκουφίτσα κάνει έναν ονειρικό περίπατο κι ανακαλύπτει το χαμένο εαυτό της. Μια άλλη γυναίκα, αντιμέτωπη με μία ακόμα αδιέξοδη σχέση λέει, παρά τη θέλησή της, “όχι” στον έρωτα. Ένας ταλαίπωρος μεσήλικας σκοτώνει κάποιον κατά λάθος και ζει το δράμα του πίσω απ’ τα σίδερα της φυλακής.

Η Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου μας χαρίζει 34 φρέσκα, διεισδυτικά δραματικά, κωμικά, και κάποτε κωμικοτραγικά, διηγήματα,  που συνθέτουν έναν μικρόκοσμοπου αντιπροσωπεύει τη σκληρή καθημερινότητα της μοναξιάς, των αδιεξόδων και της ατυχίας στην οποία ζούμε. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε για να ταξιδέψετε μαζί σου!

« Δάσος Λύκων » είναι ο τίτλος του πρώτου προσωπικού σου βιβλίου. Πώς νιώθεις για αυτό; Είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε;

Είναι μεγάλη η συγκίνηση, λες κι έχω αποκτήσει ένα τρίτο παιδί από μια εγκυμοσύνη που κράτησε τριάντα έξι ολόκληρους μήνες. Τόσο πήρε περίπου για να ολοκληρωθεί η δουλειά του βιβλίου απ’ την μέρα συγγραφής του πρώτου διηγήματος μέχρι τη μέρα της εκτύπωσης του βιβλίου.

 Σε ποιο αναγνωστικό κοινό απευθύνετε το βιβλίο σου; 

Το βιβλίο απευθύνεται στον κάθε αναγνώστη. Προσπάθησα να φτιάξω ιστορίες που να μιλούν στον καθένα μας. Οι ήρωες είναι άνθρωποι της καθημερινότητας που ζουν τις περιπέτειες  και τα δράματά τους. Όπως περιγράφεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου είναι ένας μικρόκοσμος αντιπροσωπευτικός της σκληρής καθημερινότητας στην οποία ζούμε. Στόχος μου είναι να μπορέσει ο αναγνώστης να ταυτιστεί με κάποιους από τους ήρωες του βιβλίου και ίσως να οδηγηθεί μαζί μ’ αυτούς στην δική του κάθαρση.

 Οι ήρωες περνάνε μέσα από πολλές περιπέτειες. Πόσο ταυτίστηκες με τους ήρωες για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα ή πόσο αποστασιοποιημένη μπόρεσες να μείνεις σε αυτές τις ιστορίες;

Ως επαγγελματίας ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, δουλεύω καθημερινά με το ανθρώπινο μυαλό. Κάνοντας «βουτιές» στο σκοτεινό βυθό του, γνωρίζω ήδη πολύ καλά πως λειτουργεί. Ομολογώ πως για την κάθε ιστορία ξεχωριστά, πέρα από την ψυχανάλυση που έκανα στον καθένα από τους ήρωες πλάθοντάς τους, αναγκάστηκα να κάνω  «βουτιές» και στο δικό μου ασυνείδητο, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη αυτογνωσία, από την οποία προέκυψαν και οι χαρακτήρες των πρωταγωνιστών μου. Για να μπορέσω όμως να αποδώσω σωστά την έκβαση κάθε διηγήματος χρειαζόταν να παρακολουθώ τους ήρωες από μια απόσταση ασφάλειας αλλιώς κινδύνευα να συγχωνευτώ και να παρασυρθώ μαζί τους. Όφειλα να κρατηθώ ανεπηρέαστη από τα προσωπικά τους δράματα για να καταφέρω να τους οδηγήσω στην απαραίτητη κάθαρση. Εξάλλου, με τον ίδιο τρόπο, ως επαγγελματίας ψυχοθεραπεύτρια, για να μπορέσω να συντροφεύσω επιτυχώς έναν άνθρωπο στον προσωπικό του ψυχοθεραπευτικό περίπατο οφείλω να δείξω ενσυναίσθηση χωρίς να αφήσω να καταρρακωθεί η δική μου ακεραιότητα από τους «λύκους» που συναντούμε στο δρόμο. Πως αλλιώς θα καταφέρουμε να τους τρομάξουμε μαζί;

“Δάσος Λύκων” της Άνθιας Χριστοδούλου-Θεοφίλου

 

Μέσα από το βιβλίο σου, « Δάσος Λύκων », περνάς κάποια μηνύματα; 

Με τα διηγήματα που εμπεριέχονται στο « Δάσος Λύκων », θέλησα να προσφέρω στους αναγνώστες δυνατές συγκινήσεις και ευκαιρίες για διάφορες συναισθηματικές και ιδεολογικές αναζητήσεις.  Υπάρχει φιλοσοφικό υπόβαθρο πίσω από την κάθε ιστορία. Δεν θα ήθελα ν’ αποκαλύψω κάτι. Είναι στο χέρι του κάθε αναγνώστη να τ’ αναζητήσει…

 Να περιμένουμε και άλλα βιβλία από εσένα; Ετοιμάζεις κάτι καινούριο;

Αυτή τη στιγμή δουλεύω πάνω σε μεγάλη φόρμα. Εννοώ ότι επιχειρώ να γράψω κάτι μεγαλύτερης έκτασης, ένα μυθιστόρημα. Δεν βιάζομαι όμως. Το πάω ένα βήμα τη φορά, αργά και σταθερά.

Ακούς καθημερινά λόγω της δουλειάς σου διάφορες ιστορίες. Φοβήθηκες μήπως οι επικριτές σε κατηγορήσουν πως «δανείστηκες» προσωπικές ιστορίες από τους πελάτες σου; 

Στο « Δάσος Λύκων », οι ιστορίες είναι κυρίως μυθοπλαστικές. Αν και εμπεριέχουν ρεαλιστικά στοιχεία και γεγονότα, αυτό γίνεται αποσπασματικά και υπό το πρίσμα της διαστρέβλωσης. Η τέχνη είναι στην ουσία παραμόρφωση της πραγματικότητας.  Το να εμπνευστεί κανείς από την ιστορία κάποιου δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα πει την ιστορία του άλλου αυτούσια, όπως επακριβώς  συνέβη. Δεν θα υπήρχε καμία αξία ούτε και λόγος να θελήσει κανείς να τη διαβάσει. Επομένως άλλο το «δανείζομαι» κι άλλο το «εμπνέομαι».  Ούτως ή άλλως, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Τα πάντα έχουν συμβεί μύριες φορές. Κι έχουν επίσης ειπωθεί στη λογοτεχνία άλλες τόσες. Εφ’ όσον η λογοτεχνία είναι κυρίως μυθοπλασία, ή η υποκειμενική αναπαράσταση της πραγματικότητας με τρόπο δημιουργικό, ένας συγγραφέας περισσότερο εκθέτει τον εαυτό του παρά οποιονδήποτε άλλο αφού τις δικές του σκέψεις παραθέτει στις σελίδες του βιβλίου του. Στις μόνες δύο αληθινές ιστορίες του βιβλίου επέλεξα να εκθέσω περισσότερο τον εαυτό μου παρά οποιονδήποτε άλλο. Μπορεί κανείς εύκολα να αναγνωρίσει ποιες είναι αυτές διαβάζοντας το βιβλίο.

(Aπό την παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα)

(Aπό την παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα)

 

Εκτός από την συγγραφική σου ιδιότητα, είσαι ψυχολόγος, διευθύνεις το δικό σου ψυχοθεραπευτικό κέντρο, είσαι σύζυγος και μητέρα. Πόσο εύκολο ήταν το να γράψεις ένα δικό σου βιβλίο; 

Όταν κάποιος θέλει να κάνει κάτι τότε θα φροντίσει να δεσμεύσει το σύμπαν σε μια συμμαχία προς όφελός  του.  Βέβαια για το κάθε τι πάντα υπάρχει τίμημα.  Για να μπορέσω να ολοκληρώσω αυτή τη δουλειά χρειάστηκε να στερηθώ ώρες απ’ τον ύπνο μου, απ’ την ξεκούρασή κι απ’ τη διασκέδασή μου, αν και για μένα το να γράφω είναι ένα είδος διασκέδασης που απαιτεί όμως να ακολουθεί κανείς συγκεκριμένους κανόνες.

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου σου στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει παρουσίαση και στην Κύπρο; 

Οπωσδήποτε. Σας περιμένω όλους στη Λεμεσό, να τρομάξουμε μαζί τους λύκους του δάσους, στις 31 Οκτωβρίου, στις 7.30μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης.

Το βιβλίο “ Δάσος Λύκων ” θα το βρείτε στα βιβλιοπωλείο “Κυριάκος” και “Μαυρομάτης”.

Της Ζώης Αυγουστή 

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.