Λιστιρίωση, τοξοπλάσμωση, σαλμονέλα 

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα έχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών από την επιμόλυνση τροφίμων από παθογόνους μικροοργανισμούς, λόγω του ότι αυξάνονται τα επίπεδα ανοσοκατασταλτικών ορμονών στο πλάσμα, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του 3ου τρίμηνου της κύησης. Οι μικροοργανισμοί στους οποίους είναι πιο επιρρεπής μια εγκυμονούσα είναι: σταφυλόκοκκος, σαλμονέλα, listeria monocytogenes, κλωστρήδιο (clostridium botulinum/clostridium perfigens), ελικοβακτήριδιο (E.Coli 0157: H7). Πιο κάτω δίνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή λιστιρίωσης, σαλμονέλας και τοξοπλασμώσης.

Ποια φαγητά  πρέπει να αποφεύγετε και ποια να προτιμάτε (εγκυμοσύνη )

Αποφύγετε

Προτιμήστε

Συκώτι: Να αποφεύγεται το πατέ συκωτιού ή το συκώτι  άλλου κρέατος. Η κατανάλωση συκωτιού καλύτερα να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη λογω της ψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Α που μπορεί να είναι τοξική σε μεγάλες ποσότητες και επομένως να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο. Αποφύγευται το πατέ οποιουδήποτε άλλου κρέατος.Να προτιμάτε οποιοδήποτε άλλο κρέας.
Nα αποφεύγονται τα ημι-μαλακά τυριάπ.χ. Brie, Camembert, ροκφόρΚαι όσα έχουν πράσινες γραμμές και είναι μουχλιασμένου τύπου π.χ . Stilton, Danish Blue.Να προτιμούνται τα σκληρά τυριά π.χ. cottage cheese, μοτσαρέλλα, fromage frais, παστεριωμένα επεξεργασμένα τυριά σε φέτες ή τυρί που αλείφεται.
Να αποφεύγεται το μη παστεριωμένο γάλα ή τα προϊόντα του.Να καταναλώνονται τα παστεριωμένα γάλατα και τα προϊόντα του.
Να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών ή μη καλά ψημένων κρεάτων, αυγών (π.χ. μαρέγκα, σπιτίσιο παγωτό, μαγιονέζα ή οποιοδήποτε άλλο κέικ).Καλό ξεπάγωμα κρέατος (όταν ξεπαγώσει το κρέας πότε να μην ξαναμπεί στην κατάψυξη)/απόψυξη κρεάτων/πουλερικών. Ικανοποιητικό ψήσιμο (κυρίως των αυγών, του κρέατος και των πουλερικών).
Αποφεύγετε λαχανικά ή φρούτα σε μέρη που δεν είστε σίγουροι αν έχουν πλυθεί πολύ καλά. Να  αποφεύγονται εντελώς φρούτα και λαχανικά έρχονται σε επαφή με τρίχωμα του γάτου.Να πλένετε πολύ προσεκτικά φρούτα και λαχανικά.
Να αποφεύγονται τα προπαρασκευασμένα ή έτοιμα φαγητά (ιδιαίτερα όσα περιέχουν πουλερικά – κοτόπουλο) εκτός αν διατηρούνται σε πολύ ψηλή θερμοκρασίαΤο ψημένο φαγητό ή τυχόν περισσεύον προ-μαγειρεμενο φαγητό να καταναλώνεται εντός μικρής χρονικής περιόδου ή να ξανά-θερμαίνεται σε ψηλή θερμοκρασία (όχι πάνω από μια φορά).
Προσοχή από επιμόλυνση – αν ακουμπήσετε ωμό κρέας πλυθείτε καλά πριν ακουμπήσετε κάποιο άλλο τρόφιμο που πρόκειται να καταναλώσετε ωμό π.χ. σαλάτα.Ατομική υγιεινή χεριών( να πλένονται καλά τα χέρια).

Comments