Οι τροφικές αλλεργίες και οι τροφικές δυσανεξίες μπορούν να είναι δυσάρεστες και να περιπλέκουν τη ζωή. Στις χειρότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν ακόμα και θανατηφόρες. Εντούτοις, το να έχετε μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία δεν χρειάζεται να καταστρέψει τη ζωή σας. Οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες μπορούν να ελεγχθούν.

Τι είναι οι τροφικές αλλεργίες ;

Πρόκειται για μια λανθασμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες οι οποίες φυσιολογικά δεν είναι επικίνδυνες. Οι πρωτεΐνες αυτές κρίνονται απειλητικές για το σώμα και το σώμα τους επιτίθεται. Αυτές οι πρωτεΐνες ονομάζονται αλλεργιογόνα.

Το πόσο σοβαρή θα είναι η αντίδραση σε κάποιο αλλεργιογόνο φαγητό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Επίσης σε κάθε άτομο η σοβαρότητα δεν είναι πάντα η ίδια. Η σοβαρότητα της αντίδρασης εξαρτάτει από την ύπαρξη άλλων ασθενειών, το στρες και την άσκηση. Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών εκδηλώνονται άμεσα – σε διάστημα μερικών δευτερολέπτων, λεπτών ή μερικών ωρών από την κατανάλωση ή την επαφή με το τρόφιμο / συστατικό.

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες. Είναι τεράστιας σημασίας η έγκαιρη και σωστή διάγνωση, η πλήρης αποφυγή των αλλεργιογόνων στην διατροφή και ο σωστός χειρισμός της αλλεργίας εφόρου ζωής.

Ποιά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών;
Φαγούρα, κόκκινα μάτια που τρέχουν, κλειστή μύτη ή ρινική καταρροή, φτάρνισμα και εξανθήματα στο δέρμα. Πιο σπάνια εκδηλώνεται οίδημα (φούσκωμα) στα χείλη ή τη γλώσσα,δύσπνοια,συμπτώματα άσθματος και αναφυλακτικό σοκ.

Τροφικές αλλεργίες - Anthia.net

Κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα 

Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα είναι το γάλα, τα αυγά, τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, το ψάρι, τα μαλάκια και άλλα θαλασσινά, τα φυστίκια και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί, η σόγια, το σινάτι (μουστάρδα) και το συντηρητικό διοξείδιο του θείου (Ε220) που βρίσκεται στο κρασί και σε πολλά άλλα τρόφιμα.

Πως αντιμετωπίζουμε τις διατροφικές αλλεργίες;  

Είναι σημαντικό μετά τη διάγνωση να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που να αποκλείει τα αλλεργιογόνα τρόφιμα. Μερικές φορές αποκλείονται σημαντικές τροφές από το διαιτολόγιο και χρειάζεται προσοχή για να μην στερείται το σώμα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Συχνά τα αλλεργιογόνα τρόφιμα είναι κρυμμένα σε διάφορες τροφές και είναι δύσκολο να εντοπιστούν, έτσι είναι χρήσιμη η παρέμβαση και καθοδήγηση κλινικού διαιτολόγου. Για παράδειγμα η σόγια μπορεί να βρίσκεται σε κονσερβοποιημένο τόνο, σε κράκερ και σε επεξεργασμένα κρεατικά. Επίσης μπορεί να είναι συστατικό μερικών τροφίμων και στη λίστα των συστατικών να ονομάζεται texture vegetable protein. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αλλεργία ψαριού. Μερικές φορές τα ψάρια είναι κρυμμένα εκεί που δεν τα υπολογίζουμε, όπως οι αντζούγιες που βρίσκονται στο Caesar salad dressing και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Συμβουλές για τα ψώνια σας

Όταν πηγαίνετε για ψώνια πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων για τη λίστα με τα συστατικά. Πολύ συχνά οι κατασκευαστές ενός τροφίμου αλλάζουν τη συνταγή του έτσι ακόμα και αν στο παρελθόν είσασταν σίγουρος ότι δεν περιείχε κάποιο συστατικό πρέπει να το επιβεβαιώνετε  πάντα με προσεκτικό διάβασμα της ετικέτας. Σε τρόφιμα που πωλούνται ελεύθερα είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τον κίνδυνο να έχει επιλολυνθεί κατά λάθος ένα τρόφιμο που μπορεί να αποθηκεύεται στις ίδιες αποθήκες, να επεξεργάζεται στους ίδιους πάγκους ή να σερβίρεται με τα ίδια εργαλεία.

Συμβουλές για τα γεύματα σε εστιατόρια  

Πριν πάτε για γεύμα σε ένα εστιατόριο επικοινωνήστε μαζί τους και ζητήστε να μιλήσετε με τον σεφ. Ρωτήστε αν μπορούν να σας παρέχουν ένα γεύμα βάση των αλλεργιών σας. Όταν φτάσετε εκεί εξηγήστε στο σερβιτόρο για την αλλεργία σας και ρωτήστε για τα υλικά που μπαίνουν στο φαγητό που σκέφτεστε να παραγγείλετε. Αν δεν είναι βέβαιοι το προσωπικό καλύτερα να παραγγείλετε κάτι άλλο ή να φάτε κάπου αλλού.

Comments