Ρόδια – σύμβολα γονιμότητας γεμάτα οφέλη για την υγεία μας

Στις μέρες μας τα ρόδια έχουν μια από τις πρώτες θέσεις στις λίστες με τις «σούπερ-τροφές». Τα ρόδια πρωτοεμφανίστηκαν κατά την αρχαιότητα στην περιοχή της Περσίας (το σημερινό Ιράν) και από εκεί εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Σε μύθους και στην τέχνη τα ρόδια συμβολίζουν τη γονιμότητα.

Στις Μεσογειακές χώρες έχουμε ρόδια από τον Σεπτέμβρη μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Ρόδια - γεμάτα οφέλη για την υγεία μας - Anthia.netΘρεπτική Αξία

Τα 100 γρ. καθαρισμένου ροδιού (= ½ φλ.) δίνουν 83 θερμίδες. Αυτή η ποσότητα ροδιού μας δίνει το 12% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη C και το 10% των ημερήσιων αναγκών σε φολικό οξύ. Είναι επίσης καλή πηγή καλίου και παντοθενικού οξέος. Όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλή πηγή φυτικών ινών (3.5 γρ. ανά ½ φλ.).

Ο χυμός του ροδιού (αλλά και το ίδιο το ρόδι) έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες. Συγκεκριμένα μειώνουν την οξείδωση της κακής LDL χοληστερόλης και βοηθούν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης το ρόδι έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα ρόδια βρίσκονται ανάμεσα στα φρούτα με την πιο πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά έχουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού – καταπολεμούν και εξουδετερώνουν τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την μόλυνση του περιβάλλοντος, το στρες κλπ.

Στην λίστα του Αμερικανικού Υπουργείου με την αντιοξειδωτική ποσότητα και ικανότητα των τροφών, ο χυμός ροδιού έρχεται πέμπτος από όλα τα τρόφιμα που μελετήθηκαν.  Τα αντιοξειδωτικά σχετίζονται ανάμεσα σε άλλα και με προστασία κατά του καρκίνου. Έρευνες έδειξαν συσχέτιση μεταξύ μειωμένης πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου στον μαστό, προστάτη, πνεύμονα, παχέος εντέρου και δέρματος με την συχνή κατανάλωση ροδιού ή / και χυμού ροδιού.

Comments