Στην προσπάθεια μας να μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε οι πλείστοι σκεφτόμαστε ως καλύτερη επιλογή τη σαλάτα. Πότε όμως η σαλάτα κρύβει περισσότερες θερμίδες από όσες υπολογίζουμε;

Οι θερμίδες μιας ατομικής σαλάτας (τα λαχανικά μόνο) είναι περίπου 50-60 kcal. Το ελαιόλαδο από μόνο του και τα πλείστα salad dressings σε εστιατόρια έχουν περίπου 100-120 kcal η κάθε κουταλιά σούπας. Έτσι μια πράσινη σαλάτα με 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο μας δίνουν περίπου 300 kcal.

Πολλά από τα πιο συνηθισμένα συμπληρώματα μιας σαλάτας κρύβουν πολλές θερμίδες. Για παράδειγμα το αβοκάτο παρόλο που είναι πολύ ωφέλιμο και προστατευτικό για τις αρτηρίες και την καρδία είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες. ½ αβοκάτο έχει περίπου 180 θερμίδες. Άλλα θρεπτικά συστατικά με πολλές θερμίδες είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι π.χ. καρύδια, πινόλια, κολοκυθόσποροι  (180 θερμίδες στα 25 γρ.).

Τα τυριά κρύβουν επίσης πολύ λιπαρά και έχουν και αυτά πολλές θερμίδες. Η φέτα για παράδειγμα έχει 320 θερμίδες στα 100 γρ. Ακόμα και 60-70 γρ. φέτας αν έχει μια σαλάτα αμέσως μας δίνει περίπου 200 θερμίδες. Η mozzarella που μπαίνει συχνά στις σαλάτες σε εστιατόρια κυμαίνεται από 250 – 300 θερμίδες.

Έτσι βλέπουμε πως αν μια σαλάτα έχει αβοκάτο και mozzarella τότε οι θερμίδες της ανεβαίνουν στις  700-730. Αν την συνδιάσει κανείς και με κρουτόνς ή 1 φέτα σλάις ψωμί τότε οι θερμίδες πλησιάζουν τις 750 – 800 όσες περίπου έχει μια ολόκληρη πίτα με σουβλάκια!

Προσοχή στις θερμίδες της σαλάτας σας | Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου | Anthia.netΚαλές επιλογές για μια σαλάτα με χαμηλές θερμίδες είναι:
– οι γαρίδες και άλλα θαλασσινά (80-100 θερμίδες στα 100 γρ.),
– άλλες πηγές πρωτείνης χαμηλές σε λιπαρά (λούντζα, γαλοπούλα, κοτόπουλο ή αυγό),
– οι ελιές (50 θερμίδες στις 10 ελιές),
– τα μανιτάρια (20 θερμίδες τα 5 μέτρια μανιτάρια),
– διάφορα φρούτα όπως ρόδι, παστά φρούτα, φράουλες (περίπου 60 θερμίδες ανά μερίδα) και
– διάφορα ξυδάτα.

Καλή επιλογή για dressing είναι το Βαλσαμικό ξύδι, το μέλι (30 θερμίδες ανά 1 κ/κι γλυκού) και η μουστάρδα.

Comments