Παιδικό μενού

Πριν από μερικά χρόνια τα παιδιά έτρωγαν ότι έτρωγαν και οι γονείς τους. Τα παιδικά γεύματα σήμαιναν απλά μικρότερες ποσότητες από τις τροφές των ενηλίκων.

Σήμερα, σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια που επισκέπτονται οικογένειες με παιδιά, βρίσκουμε στα μενού ειδικές επιλογές αφιερωμένες στα παιδιά. Επανειλημμένα τα εστιατόρια μας πουλάνε την ιδέα ότι τα παιδιά μας χρειάζονται «τη δική τους» κουζίνα και μας παρασύρουν στο να ταΐζουμε τα παιδιά μας μια διατροφή που αποτελείται αποκλειστικά σχεδόν από πίτσα ή μακαρόνια, από τηγανιτές κοτομπουκιές, τηγανιτό καλαμάρι ή χάμπουρκερ με φυσικά πολλές πολλές πατάτες τηγανιτές και πολύ λίγα λαχανικά.

Παιδικό μενού ή παγίδα;

Αυτό που χαρακτηρίζει όλες αυτές τις επιλογές είναι οι πολύ επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα κακά «τρανς» λιπαρά και η μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, με σχεδόν πάντα ελάχιστα ή καθόλου λαχανικά – άρα ελάχιστες φυτικές ίνες και βιταμίνες. Αυτά τα γεύματα εκτός από ανθυγιεινά αυξάνουν την πιθανότητα να αυξηθεί το βάρος των παιδιών αν καταναλώνονται συχνά.

Ο τρόπος παρουσίασης αυτών των φαγητών στα μενού τα κάνουν πολύ δημοφιλή ανάμεσα στα παιδιά. Παρόλα αυτά, οι γονείς είναι καλύτερα να κοιτάξουν όλες τις άλλες επιλογές των μενού και σίγουρα μαζί με τα παιδιά τους μπορούν να βρουν πιο ισορροπημένες και υγιεινές επιλογές. Μερικές καλές ιδέες είναι ψάρι και άλλα θαλασσινά σχάρας με ρύζι και λαχανικά, μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, κοτόπουλο φιλέτο με πατάτα οφτή και σαλάτα, σάντουιτς ή wrap με τυρί και λαχανικά και πολλά άλλα.

Comments