Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα  είναι ένα είδος αρθρίτιδας που  συνδέεται με την παρουσία κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις και προκαλείται αρχικά από την συσσώρευση μεγάλης ποσότητας ουρικού οξέος στο αίμα. Η ουρική αρθρίτιδα (η αλλιώς Gout) είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού του ουρικού οξέος στο σώμα που προσβάλλει τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα εκείνη του μεγάλου δακτύλου του ποδιού γι’ αυτό λέγεται και ποδάγρα

Κατά τη διάρκεια μιας οξείας κρίσης, η ουρική αρθρίτιδα είναι η πιο οδυνηρή αρθρίτιδα καθώς παρουσιάζετε με συμπτώματα όπως ξαφνικό και έντονο πόνο στις αρθρώσεις μαζί με πρήξιμο, ξεφλούδισμα και φαγούρα που μπορεί να διαρκέσει από 3 μέχρι και 10 μέρες.

Η ουρική αρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως το 1-2% των ενηλίκων συνήθως στη μέση ηλικία και η συχνότητα της αυξάνεται με την ηλικία. Είναι περίπου 2-3 φορές πιο συχνή στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες.

Ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ δημιουργείται από τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες και αποβάλλεται καθημερινά μέσω των νεφρών. Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να οφείλονται είτε στην υπερπαραγωγή του ουρικού οξέος από τον οργανισμό είτε στην αδυναμία των νεφρών να το αποβάλουν .

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Πιο κάτω δίνονται μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να παραμείνετε υγιείς και να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις της ουρικής αρθρίτιδας

Διατροφή

Ορισμένες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Περιορίζοντας την κατανάλωση των πιο κάτω τροφίμων σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας .Τροφές πλούσιες σε πουρίνες:

  • Το κρέας – ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας και τα παραπροϊόντα, όπως η καρδιά συκώτι και τα νεφρά και γλυκάδια
  • Μοσχάρι, γαλοπούλα κα κρέας ελαφιού
  • Τα θαλασσινά, ιδίως  γαύρος, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλες, μύδια, αυγοτάραχο, χαβιάρι
  • Oρισμένα είδη λαχανικών, όπως τα σπαράγγια, μανιτάρια φασόλια, τα φασόλια γίγαντες, φακές και το σπανάκι
  • Μαγιά που περιέχουν τα τρόφιμα και ποτά, όπως το Marmite, Quorn και μπύρα.

Απώλεια βάρους

Αν είστε υπέρβαροι, η σταδιακή απώλεια βάρους θα βοηθήσει στο να μειώσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα  σας  αλλά και να μειώσει την επιβαρυνση στις αρθρώσεις π.χ. στα γόνατα, στους αστραγάλους, στα πόδια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η απότομη απώλεια βάρους καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος και να προκαλέσει επώδυνες κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας. Ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης και υγιεινής  διατροφή σε συνδυασμό με  τακτική σωματική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος με ασφάλεια και να διατηρήσετε το βάρος σας μακροπρόθεσμα.

Νερό

Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό. Προσπαθήστε να πίνετε περίπου 2-3 λίτρα την ημέρα ή περισσότερα  αν ασκείστε ή όταν είναι ζεστή. Κρατώντας τον εαυτό σας καλά ενυδατωμένο θα μειώσετε τον κίνδυνο  για  σχηματισμό κρυστάλλων στις αρθρώσεις σας.

Η αξία του νερού | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.netΑλκοόλ

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και μπορεί να προκαλέσει οξεία κρίση στους είδη πάσχοντες. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα με διάφορους τρόπους . Οι περισσότερες μπύρες περιέχουν μεγάλες ποσότητες πουρινών , σε σύγκριση με αλλά αλκοολούχα ποτά, από τη διαδικασία ζύμωσης. Επίσης το αλκοόλ  διεγείρει την παραγωγή ουρικού οξέος από το συκώτι  και μετατρέπεται στο σώμα σε γαλακτικό οξύ, το οποίο  παρεμποδίζει την απέκκριση του ουρικό οξέος από τον οργανισμό μέσω των νεφρών .

Comments