Ολιγοθερμικές γλυκαντικές ύλες

Ο όρος ολιγοθερμικές γλυκαντικές ύλες χρησιμοποιείται για να περιγράψει ορισμένα συστατικά ή πρόσθετα τροφίμων που μπορούν να υποκαταστήσουν την ζάχαρη, καθώς διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό γλυκύτητας από την ζάχαρη, και  έχουν λίγες ή μηδενικές θερμίδες.

Οι γλυκαντικές ύλες διαθέτουν τόσο έντονα γλυκιά γεύση που μια μικρή ποσότητα των συστατικών αυτών αρκεί για να εξασφαλίσει τη γλυκύτητα στην γεύση χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες, συμβάλλοντας έτσι στον μακροπρόθεσμο έλεγχο βάρους, πάντα στα πλαίσια μια υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου τρόπου ζωής.

Οι ολιγοθερμικές γλυκαντικές ύλες χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών όπως τα αναψυκτικά, οι τσίχλες, τα αρτοσκευάσματα, τα παγωτά, τα γιαούρτια τα επιδόρπια, οι κρέμες καθώς και στην φαρμακοβιομηχανία κάνοντας μερικά φάρμακα πολύ πιο εύγεστα. Για να δείτε ποιές ουσίες περιέχει ένα προϊόν, διαβάστε  τις ετικέτες και τις συσκευασίες τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, αναψυκτικών όπου αναγράφονται πολύ καθαρά.

Οι πιο γνωστές γλυκαντικές ύλες

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) οι ολιγοθερμικές γλυκαντικές ύλες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά και έχουν μελετηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πρόσθετη ουσία είναι οι εξής: η ακεσουλφάμη –Κ, η ασπαρτάμη, το κυκλαμικό οξύ, η ζαχαρίνη , η σουκραλόζη και οι γλυκοζίτες στεβιόλης (γλυκαντική ύλη από το φυτό στέβια). Οι διεθνές Ευρωπαϊκές Αρχές για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει την ασφάλεια τους.

Κατά την διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης που ακολουθεί η ΕΕ έχει καθιερώσει μια τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (Acceptable Daily Intake -ADI) για κάθε ολιγοθερμική γλυκαντική ύλη. Η τιμή αυτή αντιπροσωπεύει την ποσότητα της ολιγοθερμικής γλυκαντικής ύλης που μπορεί να καταναλώνει ένα άτομο σε καθημερινή βάση με ασφάλεια χωρις να προκληθεί οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Ολιγοθερμικές γλυκαντικές ύλες και υγεία | Έμιλυ Αγαθοκλέους | Anthia.netΣυμφώνα με πρόσφατες μελέτες, η ποσότητα των ολιγοθερμικών γλυκαντικών υλών που καταναλώνεται στην Ευρώπη είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις τιμές ADI. Στον πιο κάτω πίνακα βλέπουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά των συνηθέστερων ολιγοθερμικών γλυκαντικών υλών που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη.

 

Γλυκαντική Υλη

Πόσες φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη

Θερμιδική αξία

Ακεσουλφάμη- Κ (Ε950)

200

0 θερμίδες

Ασπαρτάμη (Ε951)

160-200

4 θερμίδες/γραμμαριο

Κυκλαμικό οξύ (Ε952)

Μέχρι και 50 φορές

0 θερμίδες

Ζαχαρίνη /Σακχαρίνη (Ε954)

Μέχρι και 500 φορές

0 θερμίδες

Σουκραλόζη(Ε955)

Μέχρι και 600 φορές

0 θερμίδες

Γλυκοζίτες Στεβιόλης (Ε960)

200

Ο θερμίδες

Οφέλη στην υγεία

Διαχείριση σωματικού βάρους: Οι γλυκαντικές ύλες αποτελούν καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να χάσουν κιλά ή να διατηρήσουν το βάρος τους σε υγιή επίπεδα, καθώς τα άτομα αυτά θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην θερμιδική (ενεργειακή) ισορροπία. Για την απώλεια βάρους θα πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες , είτε να προσλαμβάνουμε λιγότερες από την διατροφή μας ή και τα δυο. Αντικαθιστώντας την ζάχαρη με γλυκαντικές ύλες μικρής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε θερμίδες είναι εφικτό να μειώσουμε την ενεργειακή πυκνότητα διαφόρων τροφίμων και ποτών που καταναλώνουμε καθημερινά.  Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009 στο American Journal of Clinical Nutrition, αξιολόγησε αναλυτικά τα ευρήματα από 224 μελέτες σχετικά με την επίδραση των ολιγοθερμικών γλυκαντικών υλών  στην όρεξη, στην πρόσληψη τροφής και στο σωματικό βάρος, συμπέραναν ότι η κατανάλωση τροφίμων και ποτών  που περιέχουν γλυκαντικές ύλες , αντί για ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει στο καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Στοματική υγεία: Οι γλυκαντικές ύλες μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη στοματική υγεία καθώς δεν αποικοδομούνται ( δεν μεταβολίζονται το ίδιο με την ζάχαρη άρα δεν δίνουν ” τροφή” στα βακτήρια και επομένως δεν παράγονται τα οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών) και δεν συμβάλουν στην οδοντική τερηδόνα.

Διαβήτης: Οι  εγκεκριμένες γλυκαντικές ύλες δεν έχουν καμία επίδραση στα επίπεδα ινσουλίνης ή σακχάρου στο αίμα και ενώ επίσης δεν προσθέτουν θερμίδες μπορούν  να καταναλωθούν άφοβα από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ να ελέγξουν ή να μειώσουν το βάρος τους. Όμως τα τρόφιμα ή ποτά με γλυκαντικές ύλες μπορεί να περιέχουν αλλά συστατικά που αποδίδουν ενέργεια όπως π.χ. λίπος ή υδατάνθρακες. Άρα καλό θα ήταν να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων με προσοχή.

Ασφάλεια για την υγεία

Οι έγκριτες επιστημονικές  αρχές αξιολογώντας επιστημονικές μελέτες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι οι ολιγοθερμικές γλυκαντικές ύλες είναι ασφαλείς για κατανάλωση από όλες τις ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά, εγκύους ή και θηλάζουσες μητέρες. Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία (σπάνια γενετική νόσο) τα οποία πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη και όλες της πηγές τους αμινοξέος φαινυλαλανίνη (π.χ. κρέας, γαλακτοκομικά).

Comments