Ρόλος Ασβεστίου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό. Έχουμε περισσότερο ασβέστιο στο σώμα μας σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο μέταλλο. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται αποθηκευμένο στα οστά και τα δόντια για να τα κρατά γερά. Το υπόλοιπο ασβέστιο βρίσκεται στο αίμα, στους μυς και στα ενδοκυτταρικά υγρά. Αυτό το ασβέστιο διατηρείται πάντα σε σταθερά επίπεδα για να μπορεί να επιτελεί σωστά τους διάφορους πολύ σημαντικούς του ρόλους :

  • Μυϊκή σύσπαση (συμπεριλαμβανομένου και καρδιακοί χτύποι)
  • Συστολή και διαστολή αγγείων
  • Έκκριση ορμονών και ενζύμων
  • Αποστολή μηνυμάτων νευρικού συστήματος

Όταν το ασβέστιο στο αίμα πάει να μειωθεί, το σώμα «θυσιάζει» ασβέστιο από τα οστά για να το κρατήσει σε σταθερά επίπεδα.

Το ασβέστιο είναι σημαντικό σε όλα τα στάδια της ζωής. Παρόλα αυτά η παιδική και εφηβική ηλικία είναι οι πιο σημαντικές, γιατί τότε χτίζονται τα κόκκαλα (που αποτελούν την τράπεζα ασβεστίου για όλη μας τη ζωή). Στην ενήλικη ζωή η διάσπαση και σύνθεση των οστών βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, ενώ στην τρίτη ηλικία η διάσπαση των οστών κυριαρχεί. Αν η λήψη ασβεστίου είναι ικανοποιητική δεν αλλάζει η οστική πυκνότητα. Αν όμως είναι ελλιπής τότε μειώνεται η πυκνότητα ασβεστίου και τα κόκκαλα γίνονται πιο εύθραυστα και αδύνατα (οστεοπόρωση).

Λίγα λόγια για το ασβέστιο | Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου | Anthia.netΈλλειψη ασβεστίου

Μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στα δάκτυλα, μυϊκές κράμπες, λήθαργο, φτωχή όρεξη και μη-φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Ημερήσια ανάγκη ασβεστίου

Ηλικία / Φύλοmg Ασβεστίου
Παιδιά 4-6 χρονών450 mg
Παιδιά 7-10 χρονών550 mg
Εφηβεία Αγόρια 11-18
Κορίτσια 11-18
1000 mg
800 mg
Ενήλικες 19+800 mg
Εμμηνόπαυση1200 mg
Θηλασμός1200 mg

Comments