• Οι παγκόσμιες διατροφικές συστάσεις θέτουν ως στόχο τα 5 φρούτα ή λαχανικά ημερησίως.
  • Για μέγιστη προστασία της υγείας τα τελευταία χρόνια ο αριθμός που συστήνεται ως ιδανική κατανάλωση αυξήθηκε σε 9 μερίδες (2-4 φρούτα και αφθονία λαχανικών).

Θρεπτικά συστατικά που περιέχουν

Υδατάνθρακες – Φρουκτόζη

Τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες και είναι ιδανικά σαν ενδιάμεσα σνακ γιατί δίνουν ενέργεια στον οργανισμό. Η φρουκτόζη που είναι το κύριο σάκχαρο στα φρούτα έχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, έτσι ένα μέτριο φρούτο έχει περίπου 60 θερμίδες.

Αντιοξειδωτικά στοιχεία : βιταμίνες Γ, β-καροτίνη κτλ

Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προέρχονται από το άγχος, το κάπνισμα, την κατανάλωση ανθυγιεινών ζωικών λιπαρών και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ ασταθείς ενώσεις οξυγόνου οι οποίες καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα προκαλώντας καρκίνο, φλεγμονές, καταστροφή στις αρτηρίες και γήρανση. Οι περισσότερες ασθένειες του 20ου αιώνα που ονομάζονται ασθένειες «χρόνιας φθοράς» σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στοιχείων. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες από τα φρούτα αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν την υγεία. Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών έχει επίσης σημαντικό ρόλο στον καταρράκτη (και άλλα προβλήματα όρασης), στη νόσο Alzheimer’s, στην αρθρίτιδα και το διαβήτη.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β - ΚΑΡΟΤΙΝΗ C ΚΑΙ EΚαλές πηγές Βιταμίνης Γ: εσπεριδοειδή π.χ. μανταρίνια, πορτοκάλια, μούρα π.χ. βατόμουρα, φράουλες, ακτινίδια

Καλές πηγές β-καροτίνης: μάνγκο, χρυσόμηλα, ροδάκινα, πεπόνι

Τα φρούτα εκτός από βιταμίνες περιέχουν φυσικά στοιχεία που ονομάζονται ‘φυτοχημικά’ τα οποία προστατεύουν το ίδιο το φυτό και τα οποία έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία. Έχουν καταγραφεί και μελετηθεί πάνω από 1000 τέτοια στοιχεία.

Μερικά παραδείγματα Φυτοχημικών

Λυκοπίνη : Βρίσκεται στο καρπούζι. Συγκεκριμένα είναι η ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στο καρπούζι και είναι πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό. Η λυκοπίνη είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με προστασία από καρκίνο του προστάτη.

Φλαβονοειδή: Βρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών. Σε αυτά οφείλονται οι προστατευτικές ιδιότητες που έχει το κόκκινο κρασί στην καρδία.

Φυτικές Ίνες

Τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Καθημερινά οι ενήλικες πρέπει να παίρνουν από τη διατροφή 35 γραμμάρια φυτικών ινών. Χώρες όπου έχουν παραδοσιακά μεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών έχουν τα μικρότερα ποσοστά ασθενειών του παχέος εντέρου π.χ. καρκίνο.

Τι αντιστοιχεί σε μια μερίδα ;

Είδος φρούτου1 μερίδαΘερμίδες
Μέτρια φρούτα π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι60
Μικρά φρούτα (π.χ. σύκα, χρυσόμηλα)260
Μπανάνα, ρόδι1 μικρό60
Σταφύλι12-15 ρόγες60
Κεράσια12-1560
Χυμός φρούτου½ ποτήρι60
Καρπούζι½ μέτρια φέτα = 2-3 κομμάτια60
Πεπόνι1 λεπτή φέτα = 4-5 μικρά κομμάτια60
Παστά φρούτα π.χ. χρυσόμηλα, δαμάσκηνα3-460
Σταφίδες2 Κουταλιές σούπας60

Προσπαθήστε να έχετε ποικιλία στα φρούτα που τρώτε γιατί το καθένα περιέχει διαφορετικά προστατευτικά στοιχεία και  βιταμίνες.

Comments