Κρυφές πηγές καφεΐνης  που δεν γνωρίζατε

Αν έχετε «κόψει» ή μειώσει τον καφέ και ακόμα σας επηρεάζουν οι επιδράσεις της καφεΐνης, ίσως να πρέπει να διερωτηθείτε αν λαμβάνετε καφεΐνη από άλλες πηγές χωρις να το γνωρίζετε.

Σοκολάτα

Η καφεΐνη εκτός από τους κόκκους του καφέ βρίσκεται και στους κόκκους του κακάο. Γενικά οι μπάρες σοκολάτας περιέχουν μικρές ποσότητες καφεΐνης αλλά σημαντικό είναι να γνωρίζεται ότι όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο πιο μεγάλη είναι η περιεκτικότητα της σε καφεΐνη. Παρολ’  αυτά πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και στην ποσότητα που καταναλώνετε καθώς η ευαισθησία στην καφεΐνη ποικίλει ανάλογα με την συχνότητα, την ποσότητα αλλά και τον μεταβολισμό του ατόμου.

Παυσίπονα

Μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να  κάνει καλό στους πονοκεφάλους αλλά μεγάλες ποσότητες μπορεί και να τους προκαλέσουν. Πολλά αναλγητικά περιέχουν καφεΐνη προκειμένου να απαλύνουν τον πόνο –ακολουθήστε τις οδηγίες και μην ξεπεράσετε τα 2 δισκία την μέρα.

Χάπια αδυνατίσματος

Οι παρασκευαστές φαρμάκων βάζουν μεγάλες ποσότητας  καφεΐνης στα χάπια αδυνατίσματος αν και στην πραγματικότητα η καφεΐνη δεν έχει πολλά να προσφέρει στην απώλεια του σωματικού βάρους.

Καφές ντεκαφεΐνέ

Αν και ο καφές αυτός υπονοεί ότι μεταφέρει όλη την γεύση του καφέ χωρις καφεΐνη κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα. Αν και περιέχει μικρότερη ποσότητα  καφεΐνης , 1φλιτζανι ντεκαφεΐνέ περιέχει μέχρι και 5mg καφεΐνης. Άρα  η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία καταναλώνεται παίζει σημαντικό ρολό.

Καφές και ΘερμίδεςΓλυκά με γεύση καφεΐνης

Τούρτα μόκα, τιραμισού, παγωτό μόκα ή καφέ, γλυκά ποτά με γεύση καφέ πηγές τις οποίες συχνά παραβλέπουμε.

Γκουαράνα

Είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στα δάση του Αμαζονίου όπου από τον καρπό του παίρνουμε τα εκχυλίσματα που τα χρησιμοποιούνται σε ροφήματα/ποτά για αθλητές  και όχι μονό ή και σε  χάπια αδυνατίσματος κ.α. Λόγω της περιεκτικότητας του σε καφεΐνη θεωρείται διεγερτικό και αναζωογονητικό. Καλύτερα να μην καταναλώνεται αργά το βράδυ.

Εκτός από τα πιο πάνω προσοχή θα πρέπει να δίνεται επίσης  στην  κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα και στο μαύρο τσάι .

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για υγιής ενήλικες είναι 400-500mg την ημέρα  ενώ για γυναίκες που εγκυμονούν 300mg την μερα. Οι συστάσεις για παιδιά είναι πολύ πιο χαμηλότερες.  Σύμφωνα με έρευνες τα είδη τροφής που συμβάλουν στην πρόσληψη καφεΐνης είναι το τσάι και ο καφές, αφού έχουν αποδειχθεί υπεύθυνα για το 85% της πρόσληψης μας σε καφεΐνη.

 

Ρόφημα

Ποσότητα

mg καφεΐνης /μερίδα

Στιγμιαίος καφές  (instant coffee)

140 ml

30-120

Cappuccino

220 ml

35

Ντεκαφεϊνε  (decaffeinated)

150 ml

3-5

Παγωμένο τσάι

1 φλιτζάνι (140 ml)

70

Αναψυκτικά Cola

336 ml

65

Μαύρη σοκολάτα

30 γρ.

20

Comments