Το Κρασί

Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού   προστατεύει το ανθρώπινο οργανισμό και έχει ευεργετικές  επιδράσεις  στην καρδία. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου που προκαλείται από την στένωση ή και απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων της καρδίας από τις αθηρωματικές πλάκες. Οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες του κρασιού φαίνεται να είναι πιο έντονες στους μεσογειακούς λαούς καθώς το κρασί συνδυάζεται με μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, και μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος.

« Το Γαλλικό Παράδοξο»

Η επίδραση του κρασιού στην υγεία έχει απασχολήσει σημαντικά την επιστημονική κοινότητα κατά τα τελευταία χρόνια. Το έναυσμα για τις μελέτες αυτές ήταν το «Γαλλικό παράδοξο». Το «γαλλικό παράδοξο» είναι φαινόμενο που πρώτα παρατηρήθηκε στη Γαλλία (1992). Oι επιστήμονες παρατήρησαν πως παρά την μεγάλη κατανάλωση τυριών και γενικότερα κορεσμένου λίπους, οι Γάλλοι είχαν 2,5 φόρες χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σχέση με αυτό που αναμενόταν. Αυτό αποδόθηκε στη μέτρια κατανάλωση  κρασιού , συγκεκριμένα κόκκινου κρασιού, σε συστηματική βάση. Έτσι, το περίφημο «γαλλικό παράδοξο» άνοιξε το δρόμο για το συνεχώς αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με τα οφέλη του κρασιού.

Κόκκινο κρασί - πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών | Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου | Anthia.netΚύρια συστατικά κρασιού και ευεργετικές ιδιότητες

Οι καρδιοπροστατευτικες ιδιότητες του κρασιού οφείλονται κυρίως στις αντιοξειδωτικές ουσίες  που περιέχει (πολυφαινόλες-ανθοκυανίνες, ρεσβερατρόλη). Οι ευεργετικές  αυτές επιδράσεις επικεντρώνονται  κυριως στο κόκκινο κρασί όπου ξεχωρίζει το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρολη είναι φυτικό συστατικό (αντιοξειδωτικό) που βρίσκεται στην φλούδα των σταφυλιού και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, το κόκκινο κρασί δια μέσου της αντιοξειδωτικής αυτής ουσίας , μπορεί να προσφέρει προστασία στους νευρώνες του εγκέφαλου.  Αποτελέσματα από επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από την νόσο  Αλτσχάιμερ. Ακόμη, το κόκκινο κρασί αυξάνει τη διασταλτικότητα των αγγείων και μειώνει την πίεση, γεγονός  που συμβαλλει στην μείωση για  στο σχηματισμό θρόμβων. Έρευνες έχουν δείξει ότι το κρασί λόγω των πολυφαινόλων που περιέχει μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL), και να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μέχρι και σήμερα τα εύσημα απονέμονται μονό στο  κόκκινο κρασί  λόγω της  αντιοξειδωτικής του ουσίας, ρεσβερατρόλης, αφού το λευκό κρασί παρασκευάζεται από τον χυμό και όχι την φλούδα σταφυλιού, έχοντας χαμηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρολη. Παρόλ’ αυτά, ερεύνα που δημοσιεύτηκε το 2009 στο Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι το λευκό κρασί έχει εξίσου ευεργετικές ιδιότητες στην καρδία. Περισσότερες έρευνες όμως χρειάζονται για να επιβεβαιώσουν τα πιο πάνω αποτελέσματα. Ωστόσο,  τα οφέλη ή οι κίνδυνοι για την υγεία εξαρτώνται από την προσλαμβανόμενη ποσότητα κρασιού είτε κόκκινου είτε άσπρου.

Τι εννοούμε όταν λέμε μέτρια κατανάλωση κρασιού;

Σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης (American Heart Association, AHA) συστήνεται η κατανάλωση   δυο μονάδων αλκοόλ την μέρα από άντρες και μια μονάδα αλκοόλ την μέρα από γυναίκες. Μια μονάδα ισοδυναμεί με ένα μικρό ποτήρι κρασί άσπρο/κοκκινο ( 125ml)(90 θερμίδες). Η υπερκατανάλωση κρασιού ή οποιουδήποτε άλλου αλκοολούχου  ποτού έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων την αύξηση σωματικού βάρους, την αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα, την αύξηση αρτηριακής πίεσης και το αυξημένο ρίσκο για μερικά είδη καρκίνων.

Η κατανάλωση, μικρών ποσοτήτων κόκκινου κρασιού στη διατροφή μας, σε συνδυασμό με τα άλλα στοιχεία της υγιούς διατροφής μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Comments