Κόψτε το κάπνισμα: Εναλλακτικές λύσεις

Κόψτε το κάπνισμα: Εναλλακτικές λύσεις | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Κόψτε το κάπνισμα

Αποφασίσατε επιτέλους να κόψετε το κάπνισμα. Απόφαση χρειάζεται. Αυτό όμως δεν αποκλείει την έντονη επιθυμία για να καπνίσετε που θα σας συντροφεύει πολύ καιρό ακόμα. Η νικοτίνη είναι ίσως η πιο εθιστική ουσία. Χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα για να αποβάλει ο οργανισμός μας την νικοτίνη και να απαλλαγούμε από τη σωματική εξάρτηση. Η ψυχολογική όμως εξάρτηση δυστυχώς δεν έχει προθεσμία λήξης. Θα πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους για να συνεχίσετε να αντιστέκεστε επιτυχώς στην ανάγκη να καπνίσετε.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι δεν είναι τόσο η νικοτίνη που κρατάει ένα καπνιστή κολλημένο σ’ αυτή την κακή συνήθεια. Είναι η ψυχολογική ανάγκη να κρατάμε το στόμα μας απασχολημένο με κάτι (προσκόλληση στο πρώιμο στοματικό στάδιο της βρεφικής ηλικίας). Γι’ αυτό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο δε βοηθάει ν’ απαλλαγείτε απ’ τη συνήθεια.

Πιο κάτω ακολουθούν μερικοί έξυπνοι τρόποι για να ξεγελάσετε την ανάγκη σας για κάπνισμα. Προτού τους εφαρμόσετε θα ήταν καλό να διερευνήσετε κάτω από ποιες συνθήκες καπνίζετε. Είστε κοινωνικός ή μοναχικός καπνιστής. Καπνίζετε από συνήθεια ή μόνο όταν είστε στρεσαρισμένοι ή αγχωμένοι; Καπνίζετε στο σπίτι ή μόνο εκτός σπιτιού; Αυτό θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε καλύτερα και να οργανωθείτε καταλλήλως για ν’ αντιμετωπίσετε εμπόδια και δύσκολες καταστάσεις. Δοκιμάστε τις πιο κάτω τεχνικές ως υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για το κάπνισμα. Ανακαλύψτε ποιες λειτουργούν για εσάς. Δοκιμάστε καινούριες. Γράψτε μας αν κάτι άλλο δούλεψε για σας για να το συμπεριλάβουμε σε μελλοντικό άρθρο.

Μασάτε τσίχλα. Μια  βοηθητική εναλλακτική λύση. Να προτιμάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να μην επιβαρύνετε τα δόντια και τον οργανισμό σας. Με αυτό τον τρόπο τα δόντια και τα ούλα σας δεν κινδυνεύουν από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.

Καταναλώστε ένα μικρό κομμάτι (δύο δάκτυλα) μαύρη σοκολάτα. Είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο αφού διεγείρει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο όσο περίπου κι η νικοτίνη που υπάρχει στα τσιγάρα. Η ντοπαμίνη προκαλεί συναισθήματα ευφορίας, ικανοποίησης κι ευχαρίστησης. Απλά μην το παρακάνετε με τη μαύρη σοκολάτα για να μην δημιουργήσετε πρόβλημα με …τα κιλά σας!

Κόψτε το κάπνισμα: Εναλλακτικές λύσειςΚρατάτε τον οργανισμό σας καλά ενυδατωμένο καταναλώνοντας άφθονο νερό και υγρά. Αυτό θα βοηθήσει περισσότερο κατά την περίοδο αποτοξίνωσης του οργανισμού από την νικοτίνη.

Ασκηθείτε. Η ροή ενδορφινών που προκαλεί στον εγκέφαλο η άσκηση έχει καταπραϋντικές ιδιότητες. Βοηθάει να μειώσετε το άγχος και την ένταση και να νιώσετε ευχάριστα.

  • Το γιόγκα είναι μια καλή εναλλακτική για το κάπνισμα ειδικά για τους καπνιστές που καπνίζουν όταν είναι στρεσαρισμένοι ή κουρασμένοι. Το γιόγκα έχει ασκήσεις (asanas) που βοηθάνε να χαλαρώσετε. Σας βοηθάει επίσης να βελτιώσετε τη φόρμα σας.
  • Το γοργό περπάτημα αλλά και το τζόκινγκ είναι επίσης καλή ιδέα. Αρχικά μπορεί να δυσκολευτείτε αφού το κάπνισμα μειώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και την αντοχή σας. Σιγά σιγά όμως, καθώς οι πνεύμονές σας καθαρίζουν, αυτό θα γίνεται ευκολότερο και η αντοχή σας θα αυξάνεται καθώς και το κίνητρό σας να συνεχίσετε. Αυτή θα είναι η πρώτη ένδειξη ότι ο οργανισμός σας ξεκίνησε την αποκατάσταση της καλής φυσικής σας φόρμας μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Ζητήστε τη στήριξη της οικογένειας και των φίλων σας ή τη βοήθεια ενός ειδικού. Μιλήστε με τους δικούς σας ανθρώπους για το τι θα σας βοηθούσε. Για παράδειγμα ένα τηλεφώνημα ή μια ζεστή αγκαλιά την ώρα που έχετε έντονη επιθυμία για κάπνισμα ίσως σας σώσει από την ανάγκη ν’ ανάψετε τσιγάρο. Η επίσκεψη σ’ ένα ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να θέσετε κατάλληλους στόχους και να λάβετε επαγγελματική στήριξη ώστε να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τις δύσκολες ώρες.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.