Ενώ όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται το πρόγευμα για να μπορούν να λειτουργούν σωστά στην καθημερινότητα τους, τα παιδιά το χρειάζονται ακόμα περισσότερο.

Το πρόγευμα δίνει ενέργεια για την εκκίνηση της κάθε μέρας και βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση.

Σχετίζεται με καλύτερη επίδοση στη δουλειά και στο σχολείο (σε έρευνες μαθητές που έτρωγαν πρόγευμα είχαν καλύτερους βαθμούς).

Η κατανάλωση προγεύματος μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αυξημένου σωματικού βάρους και παχυσαρκίας έτσι μακροχρόνια έχει έμμεσο ρόλο στην πρόληψη καρδιοπαθειών και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Αυξάνει τον μεταβολισμό μετά τη βραδινή νηστεία. (Αυτή η τόνωση του μεταβολισμού βοηθά στην απώλεια και διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους).

Άτομα που καταναλώνουν πρόγευμα έχουν γενικά καλύτερες διατροφικές συνήθειες και έχουν: μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιτ. C, ψευδαργύρου, σιδήρου, φυτικών ινών και  χαμηλότερη πρόσληψη ολικού λίπους και χοληστερόλης.

Η σημασία του προγεύματος - Anthia.net

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε το 2013 το Harvard School of Public Health, οι άντρες που έλαβαν μέρος και δεν έτρωγαν πρόγευμα είχαν κατά 27% αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου ή καρδιοπαθειών.

Άλλες έρευνες που δημοσιεύτηκαν το 2012 έδειξαν κατά 21% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου ΙΙ στους συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν πρόγευμα.

Το «Ιδανικό Πρόγευμα» είναι καλό να περιλαμβάνει υγιεινές και ισορροπημένες επιλογές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως :

– Σύνθετους υδατάνθρακες (για ενέργεια) π.χ. δημητριακά ή ψωμί ολικής αλέσεως

Φρούτα (φρέσκα ή παστά) ή λαχανικά ή χυμό (για βιταμίνες και φυτικές ίνες)

– Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (για ασβέστιο και πρωτεΐνη)

Το πρόγευμα μπορεί να καλύπτει ακόμα και το 25% των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια.

Comments