Η αξία του νερού

Η αξία του νερού | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net
Φωτογραφία από Pexels


Ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που αποτελεί 50-60% του σωματικού μας βάρους. Απεκκρίνεται διαρκώς από τον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και των ούρων και γι’ αυτό θα πρέπει να αναπληρώνεται καθημερινά μέσα από την κατανάλωση φαγητού και υγρών. Η καθημερινή ποσότητα νερού που χρειάζεται να λαμβάνει κανείς εξαρτάται από το κλίμα και τα επίπεδα ατομικής σωματικής άσκησής. Η έλλειψη νερού είναι ο κυριότερος λόγος για την κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έρευνες έδειξαν ότι 8-10 ποτήρια την ημέρα μπορούν να χαλαρώσουν τον πόνο της πλάτης και των αρθρώσεων, σε περισσότερο από 80% των ασθενών. Μια απλή μείωση της τάξης του 2% του νερού στο σώμα μας προκαλεί απώλεια βραχύχρονης μνήμης, δυσκολία στα απλά μαθηματικά και δυσκολία συγκέντρωσης στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή σε μια τυπωμένη σελίδα.

Η λήψη 5 ποτηριών νερού την ημέρα, μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του παχέος εντέρου, μειώνει επίσης το ρίσκο για καρκίνο του μαστού κατά 79%, και το ρίσκο για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως  κατά 50%. Εσύ πίνεις την ποσότητα νερού που χρειάζεσαι  κάθε μέρα; 

Εισηγήσεις για αύξηση της κατανάλωσης του νερού

  • Αν δεν σου αρέσει να πίνεις πολύ νερό:
  • Πιες το με μια φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι για να δώσεις γεύση.
  • Πιες αεριούχο νερό ή σόδα μαζί με μια φέτα λεμόνι που δίνει περισσότερο την αίσθηση
  • αναψυκτικού.
  • Πιες το σε μορφή χυμών, τσαγιών ή άλλων ροφημάτων.

•   Αν ξεχνάς να πίνεις νερό για να βεβαιωθείς ότι καταναλώνεις όσο χρειάζεται

βάλε ειδοποίηση στο κινητό και ρύθμισέ την για να ηχεί κάθε μια-δύο ώρες.

  • Κράτα ατζέντα για να σημειώνεις την κατανάλωση νερού. 

Με τις πιο πάνω εισηγήσεις η κατανάλωση νερού θα σου γίνει συνήθεια!

Καλή επιτυχία!

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.