Διατροφική αξία

Το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετική πηγή των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και A. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και των βιταμινών B1 και B5 που βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας. Ένα γκρέιπφρουτ έχει 80-100 θερμίδες.

Μερικές από τις θετικές επιδράσεις του Γκρέιπφρουτ στην υγεία

Πλούσιο σε βιταμίνη C

Το γκρέιπφρουτ αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, της κατεξοχήν βιταμίνη υπεύθυνη για την άμυνα του οργανισμού (μισό γκρέιπφρουτ : 44 mg βιτ.C = 73% ημερήσιων αναγκών). Πάνω από 20 μελέτες αποδεικνύουν το ρόλο της στην καταπολέμηση κρυολογήματος και συγκεκριμένα στην μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Η βιταμίνη C σχετίζεται με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που μειώνει τις φλεγμονές και τις παθήσεις που σχετίζονται με τις φλεγμονές όπως το άσθμα, η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Παράλληλα η βιταμίνη C προστατεύει το κυκλοφορικό σύστημα εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερόλης στα αγγεία, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αρτηριο-σκλήρωσης.

Πλεονεκτήματα από την αντιοξειδωτική Λυκοπίνη

Το σκούρο ροζ προς κόκκινο χρώμα του γκρέιπφρουτ οφείλεται στην λυκοπίνη, μια φυσική χρωστική ουσία που είναι μέλος της οικογένειας των καροτινοειδών (μόνο στο ροζ και κόκκινο γκρέιπφρουτ). Έρευνες έδειξαν ότι η ουσία αυτή έχει αντι-καρκινική δράση ισχυρότερη από τις υπόλοιπες καροτινοειδής ουσίες της διατροφής, και η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε λυκοπίνη σχετίζεται ιδιαίτερα με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Μείωση χοληστερόλης

Το γκρέιπφρουτ περιέχει πεκτίνη, μια ουσία που προστατεύει τα αγγεία από την εμφάνιση αρτηριοσκλήρωσης και που μπορεί να μειώνει τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Σε μια έρευνα το κόκκινο γκρέιπφρουτ ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από το «λευκό».

Επίδραση στο βάρος και στο μεταβολικό σύνδρομο

Σε μια έρευνα με 91 άτομα το βάρος των οποίων βρισκόταν στην κατηγορία της παχυσαρκίας, οι συμμετέχοντες έχασαν 1.5 kg σε διάστημα 12 εβδομάδων με την καθημερινή κατανάλωση 240 ml χυμού γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα.  Παράλληλα η αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα που είχαν μεταβολικό σύνδρομο ήταν βελτιωμένη.

Γκρέιπφρουτ και επιδράσεις στη δράση φαρμάκων

Αν παίρνετε οποιανδήποτε φαρμακευτική αγωγή πρέπει να είστε προσεκτικοί στη χρήση του γκρέιπφρουτ στη διατροφή σας. Το γκρέιπφρουτ επιβραδύνει την διαδικασία αποβολής των φαρμάκων από τον οργανισμό έτσι μένουν σε αυξημένα επίπεδα για περισσότερο χρόνο στο αίμα. (μερικά από αυτά τα φάρμακα είναι οι στατίνες, η ορμόνη οιστραδιόλη, το αντι-ιικό saquinavir, το ανοσοανασταλτικό cyclosporine κλπ.

Comments