Οι ετικέτες τροφίμων περιέχουν πολλές πληροφορίες οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να επιλέγουμε πιο υγιεινά τρόφιμα όταν ψωνίζουμε και όταν ετοιμάζουμε γεύματα και σνακ.

Διατροφικές πληροφορίες : Οι διατροφικές πληροφορίες δίνονται συνήθως για 100 γραμμάρια προϊόντος. Η λέξη θερμίδες δεν γράφεται στο κουτί.

Όταν λέμε θερμίδες εννοούμε την ενέργεια ενός τροφίμου και έτσι στα τρόφιμα θα βρείτε τη λέξη ενέργεια, η οποία μετριέται σε θερμίδες (στο τρόφιμο αναγράφεται ως kcal). Στα τρόφιμα αναγράφεται και άλλη μονάδα μέτρησης της ενέργειας (joules – J) που όμως δεν χρησιμοποιείται και προσέξετε να μην τα συγχύσετε μεταξύ τους.

Το Food Standards Agency του Ηνωμένου Βασιλείου δημιούργησε τις πιο κάτω συστάσεις για ευκολία του κοινού :

Διατροφικές πληροφορίες σε ετικέτες τροφίμων - Anthia.netΣυγκρίνετε τα τρόφιμα που αγοράζετε με τις πιο πάνω ενδείξεις. Προσπαθείτε να επιλέγετε πιο πολλά τρόφιμα που είναι κοντά στην κατηγορία του ΄λίγο’, και πιο αραιά από τα τρόφιμα που είναι κοντά στην κατηγορία του ΄πολύ’.

Διατροφικές πληροφορίες σε ετικέτες τροφίμων - Anthia.netΌτι είναι υπογραμμισμένο είναι οι πληροφορίες που πρέπει να συγκρίνετε. Αυτό το συγκεκριμένο τρόφιμο (chocolate chip μπισκότο) περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και λίπους, κάτι που υποδεικνύει ότι δεν είναι καλή επιλογή.

Κατευθυντήριες γραμμές για διατροφικές επιλογές : 

Σνακ : Κάτω από 3 γρ. λίπος και 8γρ. σάκχαρα ανά μερίδα Δημητριακά προγεύματος : Κάτω από 5 γρ. λίπος και 20 γρ. σάκχαρα ανά 100 γρ. Έτοιμα γεύματα : Κάτω από 10 γρ. λίπος και 350 θερμίδες ανά μερίδα Λίστα Συστατικών

Τα συστατικά αναγράφονται με την εξής σειρά: ότι περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα μπαίνει πρώτο και ότι σε μικρότερη ποσότητα τελευταίο κτλ. Όσο πιο μπροστά στη λίστα βρίσκεται το λίπος ή η ζάχαρη, τόσο πιο μεγάλη είναι η περιεκτικότητα του συγκεκριμένου τροφίμου. Εάν ένα λιπαρό συστατικό ή η ζάχαρη είναι τέταρτα στη σειρά και πιο κάτω, τότε το προϊόν είναι πολύ πιθανόν να είναι χαμηλό σε λιπαρά ή ζάχαρη.

Λίπη και ζάχαρη μπορεί να υπάρχουν στο προϊόν με άλλο όνομα, γι’ αυτό ρίξτε μια ματιά πιο κάτω:

Τα πιο κάτω είναι όλα σάκχαρα : φρουκτόζη, μαλτόζη, σουκρόζη, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης. Τα πιο κάτω είναι όλα λιπαρά : ζωικό λίπος, non-milk fat, lard, butter, cocoa butter, coconut, coconut oil, coconut cream, egg solids and egg yolk solids, hydrogenated vegetable fat or oil, palm oil and palm kernel oil, vegetable oil, vegetable shortening and animal shortening, whole milk solids.

Παραπλανητικοί διατροφικοί ισχυρισμοί 

Οι διατροφικοί ισχυρισμοί ότι ένα τρόφιμο είναι “Light’, ‘diet’ ή ‘χαμηλό σε λιπαρά’ δηλώνουν ότι ένα τρόφιμο μπορεί να έχει λιγότερο λίπος από ένα όμοιο προϊόν, αλλά παρόλα αυτά το τρόφιμο μπορεί να είναι ακόμη πολύ πλούσιο σε θερμίδες, λίπος ή ζάχαρη. Για παράδειγμα, μαργαρίνες που έχουν την ένδειξη ‘χαμηλή σε λιπαρά’ περιέχουν το μισό λίπος συγκριτικά με το αρχικό προϊόν, αλλά παραμένουν να περιέχουν 40% λίπος. Έτσι, παραμένει προϊόν με πολύ αυξημένο περιεχόμενο σε λίπος και πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ προσεκτικά.

Πολλά μπισκότα, πατατάκια ή παγωτά παραμένουν πλούσια σε λίπος, ζάχαρη ή και τα δύο, παρόλο που έχουν την ένδειξη ‘Χαμηλά σε λίπος’.

Αριθμοί E (Food Standards Agency UK)

Διατροφικές πληροφορίες σε ετικέτες τροφίμων - Anthia.netΌταν ένα πρόσθετο τροφίμων έχει αριθμό Ε, αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει από τεστ ασφάλειας και έχει εγκριθεί για χρήση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η έγκριση ελέγχεται, αναθεωρείται και ακυρώνεται εάν κριθεί απαραίτητο υπό το φως νέων επιστημονικών στοιχείων. Πηγή : Food Standards Agency (uk)

Διατροφικές πληροφορίες σε ετικέτες τροφίμων - Anthia.net

Comments