Η βρώμη είναι ένα δημητριακό με μοναδική  θρεπτική αξια, πλουσιο σε φυτικές ίνες , πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τόσο η θρεπτική της αξία όσο και τα ευεργετικά συστατικά της την έχουν κάνει αντικείμενο πολλών ερευνών.

Συστατικά της βρώμης και οφέλη στην υγεία (Βρώμη)

 • Η βρώμη είναι πλούσια σε ΔΙΑΛΥΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ή οποίες μειώνουν τον ρυθμό γαστρικής κένωσης δημιουργώντας  το αίσθημα του κορεσμού ,δηλαδή διατηρώντας σας χορτάτους για περισσότερη ώρα (βοηθώντας παράλληλα στον έλεγχο του σωματικού βάρους).
 • Η βρώμη είναι εξαιρετική πηγή β-γλυκανων (διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται κυρίως στον φλοιό των δημητριακών). Οι Β –ΓΛΥΚΑΝΕΣ συνεισφέρουν στην μείωση της χοληστερόλης και στη παραγωγή ευεργετικών λιπαρών οξέων που αναστέλλουν εν μέρη την παραγωγή χοληστερόλης στο συκώτι. Επιπλέον, οι β-γλυκανες  συμβάλλουν στην διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε επιθυμητά επίπεδα, και συνεισφέρουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς προάγουν την δράση αμυντικών κυττάρων.
 • Μια μόλις μερίδα 40γρ. νιφάδων βρώμης αρκεί να καλύψει το 15 % των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες και να μείωση τα επίπεδα χοληστερόλης.
 • Αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεϊνών, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για των μεταβολισμό των υδατανθράκων και την παραγωγή ενέργειας.
 • Τα ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ της συστατικά της συμβάλουν στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς καθώς αποτρέπουν την συσσώρευση αθηρωματικης πλάκας.
 • Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βρώμη μειώνει τα επίπεδα « κακής» χοληστερόλης  (LDL)στο αίμα.
 • Τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά της βρώμης έχουν σημαντικά οφέλη σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό πιο συγκριμένα στην καρδία, το πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα, στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο σωματικού βάρους.
 • Επίσης η ιδιότητα της να κρατά σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και να δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού καθιστά την βρώμη ιδανική επιλογή για αθλητές.

Πώς να την χρησιμοποιήσετε!

 1. Ετοιμάστε την βρώμη  για πρωινό με γάλα χαμηλό σε λιπαρά (ζεστό ή κρύο) ή με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, με μελί , κανέλα και κομματάκια φρέσκου ή αποξηραμένου φρούτου ή ακόμα σπόρους ή ξηρούς καρπούς.
 2. Προσθέστε βρώμη σε σούπες  αντί για ρύζι ή πατάτα ή  σε μπιφτέκια ή  φαγητά κατσαρόλας για επιπλέον γεύση.
 3. Όταν φτιάχνετε κέικ, μπισκότα ή γλυκίσματα αντικαταστήστε μια ποσότητα αλευριού με βρώμη.

Comments