Είναι το πιο διαδεδομένο μέταλλο στον οργανισμό και το 99% από αυτό βρίσκεται στα οστά και τα δόντια, ενώ το υπόλοιπο 1% βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος και άλλους ιστούς.

Λειτουργίες:
Το ασβέστιο συμβάλλει στη διατήρηση υγιών και δυνατών οστών, είναι απαραίτητο για την ομαλή νευρική και μυϊκή λειτουργία, συμμετέχει στην πήξη του αίματος. Επιπλέον, αν και έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως για την πλήρη τεκμηρίωση του ευρήματος αυτού, χρειάζονται επιπλέον έρευνες.

Διατροφικές πήγες ασβεστίου:

Γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί π.χ. παρμεζάνα, γραβιέρα, το έμενταλ, μοτσαρέλλα, τυρί φέτα, κεφαλοτύρι, γιαούρτι και γάλα χαμηλά σε λιπαρά), σουσάμι, σαρδέλα με τα κόκαλα, σπανάκι βρασμένο, αμύγδαλα ανάλατα, μπρόκολο βρασμένο, λάχανο ωμό, φασόλια σόγιας, τόφου, αποξηραμένα και φρέσκα σύκα.
Οι ανάγκες σε ασβέστιο διαφέρουν για κάθε ηλικία. Μεγαλύτερες ανάγκες έχουν τα παιδιά, οι έφηβοι, οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, καθώς και οι άντρες και οι γυναίκες άνω των 50 ετών.

Ασβέστιο

Ουσίες ή τροφές που εμποδίζουν την απορρόφησή του:
Το φυτικό οξύ (το βρίσκουμε στα δημητριακά και τα όσπρια), το οξαλικό οξύ (υπάρχει σε κάποια λαχανικά με κυριότερο το σπανάκι), οι τανίνες (περιέχονται στο τσάι και τον καφέ), το αλάτι, το αλκοόλ και κάποια φάρμακα (κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά κ.ά.).

Σύμμαχοι ασβεστίου:
Η βιταμίνη Δ η οποία βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο και η άσκηση.

Comments