Μόνιμο αδυνάτισμα

 1. Αρχίστε τη μέρα σας με πρόγευμα. Έτσι θα έχετε περισσότερη ενέργεια ολόκληρη τη μέρα και θα μπορέσετε να περιορίσετε την ποσότητα του φαγητού στα επόμενα γεύματα της ημέρας. Ο μεταβολισμός σας θα δουλεύει πιο γρήγορα όλη την ημέρα.
 1. Μασάτε καλά την κάθε σας μπουκιά! Να θυμάστε ότι τη γεύση του φαγητού την αισθάνεστε μόνο όση ώρα το κρατάτε στο στόμα σας. Αν τρώτε βιαστικά τότε χάνετε γρήγορα τη γεύση της κάθε μπουκιάς και θα τρώτε περισσότερο. Αντίθετα, μασώντας σωστά θα τρώτε μικρότερη ποσότητα.
 1. Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας. (Για παράδειγμα ψωμί ολικής αλέσεως αντί άσπρο, καφέ ρύζι ή και μακαρόνια, δημητριακά εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες.) Με αυτόν τον τρόπο θα νιώθετε πιο χορτάτοι και θα μειώσετε τα ενδιάμεσα τσιμπήματα.
 1. Χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο απ’ότι συνήθως και θα νιώθετε ότι τρώτε περισσότερη ποσότητα.
 1. Πολλές τροφές με την ονομασία ‘LIGHT’, ‘DIET’, ‘χαμηλό σε λιπαρά’, εξακολουθούν να κρύβουν πολλές θερμίδες και λιπαρά συγκριτικά με ένα υγιεινό σνακ. Προσοχή λοιπόν στα LIGHT μπισκότα, τσιπς (πατατάκια) και μερικά DIET παγωτά. Να διαβάζετε τις διατροφικές πληροφορίες (θερμίδες – λιπαρά – ζάχαρη) στις τροφές που αγοράζετε!
 1. Περισσότερο από το μισό μας σώμα είναι νερό (περίπου 60%)! Η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και να δυσκολέψει τις λειτουργίες του μεταβολισμού. Προσπαθείτε να πίνετε 6-8 ποτήρια νερό ή άλλα υγρά π.χ. τσάι, γάλα καθημερινά.
 1. Κρατήστε τον έλεγχο! Ακόμα και αν έχετε φάει κάτι που δεν το υπολογίζατε, μην το αφήσετε να σας παρασύρει και να σας χαλάσει την προσπάθεια σας! Σημασία έχει η προσπάθεια σας συνολικά. Σκεφτείτε τον εαυτό σας σε μερικούς μήνες – να βάζετε μακροχρόνιους στόχους.
 1. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα γεύματα που φάγατε, τη γυμναστική που κάνατε και τις σκέψεις σας. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακαλύψετε τί σας βοηθά στην προσπάθεια σας και τί όχι, με αποτέλεσμα να μπορείτε να τα χειριστείτε κάποιες καταστάσεις καλύτερα στο μέλλον!
 1. Χρησιμοποιήστε αυτήν την περίοδο για να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα, τρόπους ξεκούρασης και ηρεμίας. Εάν νιώθετε κούραση, άγχος κτλ, χαρίστε στον εαυτό σας ένα ραντεβού για μασάζ, απολαύστε ένα βιβλίο, λίγη μουσική ή ένα απολαυστικό μπάνιο.
 1. Η άσκηση είναι πολύ σημαντική στο αδυνάτισμα. Βοηθά στην τόνωση του σώματος και αυξάνει τον μεταβολισμό. Μας βοηθά να σκεφτόμαστε πιο θετικά και επίσης βοηθά στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων.

Να θυμάστε : Η γρήγορη απώλεια βάρους και οι εξαντλητικές δίαιτες είναι επικίνδυνες. Σχεδόν πάντα τα κιλά μπαίνουν πίσω. Για να πετύχετε μόνιμο αδυνάτισμα πρέπει να αισθανθείτε ότι αλλάζετε μόνιμα τις συνήθειες σας!

αδυνάτισμα

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες. Αυτές επηρεάζονται από το φύλο, την ηλικία, το βάρος, το οικογενειακό ιστορικό και τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ένα κλινικό διαιτολόγο για να δημιουργήσει για σας ένα προσωπικό διαιτολόγιο. Το προσωπικό σας διαιτολόγιο πρέπει :

 • να καλύπτει όλες σας τις θρεπτικές σας ανάγκες,
 • να λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές σας προτιμήσεις
 • να λαμβάνει υπόψη τη ρουτίνα σας
 • να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια νέα ισορροπία στη διατροφή σας και να φτάσετε στο επιθυμητό βάρος.

Comments