Μικρά μυστικά: Ποια τα 5 βασικά συστατικά μιας υγιούς συντροφικής σχέσης;

Μικρά μυστικά: Ποια τα 5 βασικά συστατικά μιας υγιούς συντροφικής σχέσης; | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net
Μικρά μυστικά: Ποια τα 5 βασικά συστατικά μιας υγιούς συντροφικής σχέσης; | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

Κάποιες σχέσεις πετυχαίνουν και ο χρόνος δεν τις φθείρει και κάποιες καταρρέουν.

Ποια τα μυστικά που καθιστούν μια συντροφική σχέση υγιή; Πιο κάτω ακολουθούν τα 5 βασικά συστατικά μιας υγιούς συντροφικής σχέσης.

  1. Επικοινωνία:

Τα επιτυχημένα ζευγάρια αφιερώνουν χρόνο στην επικοινωνία. Συζητούν ανοικτά ακόμη και τις μικρές ενοχλήσεις ώστε αυτές να μην χειροτερέψουν κυρίως με τρόπο θετικό και εποικοδομητικό που δεν προσβάλει τον άλλο σύντροφο. Λύνουν έγκαιρα τις παρεξηγήσεις. Όταν κάτι ενοχλεί το λένε την κατάλληλη στιγμή. Επίσης υπάρχει αλληλοσεβασμός αναγκών και αλληλοκατανόηση (προσπαθεί δηλαδή ο ένας να μπει στη θέση του άλλου και υποχωρούν και οι δύο πλευρές όταν πρέπει).

  1. Χρόνος μαζί:

Όταν ένα ζευγάρι έχει μια δυνατή ανθεκτική σχέση συνήθως χαρακτηριστικό είναι ότι οι σύντροφοι δημιουργούν  ευκαιρίες για να περνάει χρόνο μαζί. Μπορεί ακόμη να προγραμματίζουν εβδομαδιαία ραντεβού ώστε να εξασφαλίζουν ότι θα περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί. Κι ακόμη όταν δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου ειδικά όταν έχουν μικρά παιδιά να φροντίσου ή όταν υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες αυτό δεν πτοεί το ζευγάρι που βρίσκει τη λύση των «φθηνών ραντεβού» (π.χ., μπορεί να ετοιμάσουν ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι, να δούνε μαζί μια ταινία, ή να βάλουν τα παιδιά νωρίς για ύπνο και να συζητήσουν μαζί σε μια άνετη γωνιά του σπιτιού). Με άλλα λόγια τα επιτυχημένα ζευγάρια εύκολα βρίσκουν πολλές δημιουργικές λύσεις! Ακόμη οι σύντροφοι ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία των παιδιών τους καθώς αυτά μεγαλώνουν ώστε να μπορούν να απασχολούνται μόνα τους και να σέβονται τα όρια και τις ανάγκες των γονιών.

  1. Προσωπικός χρόνος για τον εαυτό:

Στις υγιείς συντροφικές σχέσεις οι σύντροφοι σέβονται την προσωπική ιδιωτική ζωή ο ένας του άλλου. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι πέρα από την κοινή έγγαμη ζωή τους πρέπει να αφουγκράζονται και τις προσωπικές τους ανάγκες ώστε να μην παραμελούν τον εαυτό τους και να επικρατεί ψυχική ισορροπία. Το μήνυμα εδώ είναι να μάθουμε ν’ ακούμε τις ανάγκες μας καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που απολαμβάνουμε να κάνουμε μόνοι μας όπως τα προσωπικά ενδιαφέροντα και χόμπι, και ο πολύτιμος χρόνος με τους φίλους μας.

Μικρά μυστικά: Ποια τα 5 βασικά συστατικά μιας υγιούς συντροφικής σχέσης; - Anthia.net

  1. Υγιής σεξουαλική ζωή:

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια φροντίζουν την ερωτική τους ζωή. Έχουν τακτική σεξουαλική επαφή (δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ανά εβδομάδα αυτό εναπόκειται στις ανάγκες του ζευγαριού) χωρίς ν’ αφήνουν πολύ μεγάλα διαστήματα χωρίς καθόλου επαφή. Ακόμη και το σεξ μπορεί να μπει στο πρόγραμμα (π.χ., «Η νύχτα της Πέμπτης θα είναι η νύχτα μας»). Συχνά ένα πρόβλημα για τα νεαρά ζευγάρια είναι ότι χάνουν τις υγιείς ισορροπίες ειδικά μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους και μου αναφέρουν ότι μπορεί να μην έρχονται σε σεξουαλική επαφή για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Αντιθέτως τα επιτυχημένα ζευγάρια (εννοώ πάντα τα ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα στη σχέση τους) φροντίζουν τις ανάγκες ο ένας του άλλου αφού τις συζητούνε ανοικτά.

  1. Η μαγεία στη σχέση:

Στην υγιή συντροφική σχέση οι σύντροφοι γνωρίζουν πώς να διατηρούν τη μαγεία στη συντροφική τους σχέση. Για παράδειγμα, συνεχίζουν τις επισκέψεις σε αγαπημένα εστιατόρια, επαναλαμβάνουν τις δραστηριότητες εκείνες που βρίσκουν διασκεδαστικές και κρατάνε στη ρουτίνα τους ιεροτελεστίες που απολαμβάνουν. Είναι λοιπόν καλό να θυμόμαστε πως συχνά οι παλιές δραστηριότητες διατηρούν τη μαγεία τους!

Μπορείτε βέβαια να σκεφτείτε κι άλλους τρόπους για να επαναφέρετε τις υγιείς ισορροπίες στη συντροφική σας σχέση και για να κάνετε την απαραίτητη πρόληψη!

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.