Χριστουγεννιάτικη λαιμαργία !

Χριστουγεννιάτικη λαιμαργία! | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

 

Γιορτινή απόλαυση μακριά από το σύνδρομο της Χριστουγεννιάτικης λαιμαργίας!

(Οι πιο συχνές ερωτήσεις) 

Με την ευκαιρία ερωτήσεων που θέτονται συχνά αυτή την εποχή του χρόνου κατά την συμβουλευτική γονέων, ετοίμασα αυτό το άρθρο με τις πιο κοινές απορίες και τις απαντήσεις τους. Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να σας φανούν χρήσιμες!

Πώς μπορώ να περάσω δημιουργικά τα Χριστούγεννα με το παιδί μου;

Τα παιδιά είναι ήδη σε πλεονεκτική θέση να απολαύσουν και να χαρούν τα Χριστούγεννα εξαιτίας του αυθορμητισμού, της αθωότητας και της ενεργητικότητας που τα διακρίνει. Έτσι ότι και να κάνουμε μαζί τους είναι δεδομένο ότι θα το εκτιμήσουν. Μπορούμε όμως να ενθαρρύνουμε το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα με το να εμπλέξουμε τα παιδιά στην διακόσμηση και στο στόλισμα του σπιτιού στην αγορά και στο τύλιγμα των δώρων και στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Αφήνουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν αυθόρμητα και να στολίσουν μόνα τους μια γωνιά του σπιτιού ή να πλάσουν τα δικά τους μπισκότα και κουλουράκια χωρίς να τα διορθώνουμε γιατί έτσι τα ακυρώνουμε. Τα παιδιά χρειάζονται μια ασφαλή αίσθηση ελέγχου. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η προσωπική τους αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση.

Πότε αποκαλύπτω στο παιδί μου την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη; Πόσο σημαντικός είναι αυτός ο μύθος για το παιδί; Δεν θα γκρεμιστεί ο κόσμος του αν μάθει όλη την αλήθεια;

Ο Άγιος Βασίλης στη σύγχρονη διαδεδομένη μορφή του χοντρούλη γεροντάκου με την κατάλευκη γενειάδα και την κόκκινη στολή, είναι ένα παραμύθι με το οποίο όλοι έχουμε μεγαλώσει και κατέληξε ν’ αποτελεί για τα μικρά παιδιά κεντρική φιγούρα για τη γιορτή των Χριστουγέννων. Σημαντικό είναι περισσότερο το συμβολικό νόημα του μύθου αυτού που δεν είναι άλλο από την αξία της προσφοράς και της αγάπης μέσα από την ανταλλαγή των δώρων με τα αγαπημένα μας πρόσωπα δημιουργώντας έτσι για τη γιορτή των Χριστουγέννων μια ζεστή ατμόσφαιρα χαράς, στοργής και οικογενειακής θαλπωρής. Τα παιδιά όταν είναι έτοιμα να ακούσουν και να δεχθούν την αλήθεια να είστε σίγουροι ότι από μόνα τους θα αρχίσουν τις ερωτήσεις αναζητώντας λογικές εξηγήσεις και θα ψάξουν για τεκμήρια. Με άλλα λόγια αυτό θα συμβεί όταν τα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν την πραγματικότητα και βρουν ίσως άλλους τρόπους να αναπληρώσουν το κενό του Άγιου Βασίλη εφ’ όσον άλλα πράγματα αποκτούν σημασία ανάλογα με την ηλικιακή και συναισθηματική ωριμότητα στην οποία βρίσκονται.

Πως αποφεύγουμε το σύνδρομο της Χριστουγεννιάτικης λαιμαργίας;

Περιορίστε την τάση για υπερκατανάλωση κατά τις γιορτές:

Μια καλή εισήγηση είναι να μην φυλάμε για την περίοδο των Χριστουγέννων οτιδήποτε έχουμε ανάγκη και χρειαζόμαστε γιατί κάτι τέτοιο μας οδηγεί να πέφτουμε με τα μούτρα στις αγορές, στο φαγητό και στη διασκέδαση. Η χαρά και ο ενθουσιασμός θα πρέπει να διασκορπίζονται κατά τα διάρκεια όλης της χρονιάς.

Μην ενθαρρύνετε στα παιδιά τις μεγάλες Χριστουγεννιάτικες λίστες:

Τα παιδιά έχουν την τάση να ζητούν πολύ περισσότερα από όσα μπορείτε να τους προσφέρετε και σίγουρα θα απογοητευτούν αν δεν βρουν κάτω από το δέντρο κάτι το οποίο ζήτησαν. Μπορούμε να περιορίσουμε τις απαιτήσεις ακόμη και στα μικρά παιδιά που πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη εξηγώντας τους ότι ο καλός γεροντάκος έχει να ικανοποιήσει στη λίστα του τα παιδιά όλου του κόσμου. Εξάλλου η υπερβολή στα δώρα ακυρώνει την αξία του σκοπού και τα παιδιά πλέον παύουν να εκτιμούν αυτά που ήδη έχουν και γίνονται αχάριστα μιας και στις μέρες μας γίνεται πλέον κατάχρηση της μορφής του Άγιου Βασίλη που πλέον βρίσκεται παντού (π.χ., ένας Άγιος Βασίλης για το νηπιαγωγείο, ένας για το σπίτι και άλλος για τα σπίτια γιαγιάδων και παππούδων).

Σωστή ψυχοεκπαίδευση και καλή οικονομική διαχείριση:

Εξίσου σημαντικό είναι να εξηγούμε στα παιδιά ότι ο σκοπός των διαφημίσεων είναι ακριβώς να μας επηρεάζουν ώστε να αγοράζουμε πράγματα ακόμη κι όταν στην ουσία δεν τα χρειαζόμαστε. Εμψυχώνουμε δηλαδή το παιδί και το προτρέπουμε να επιδιώκει να μην πέφτει θύμα των διαφημίσεων με τόση ευκολία. Το νόημα που πρέπει να περάσουμε στα παιδιά είναι «μην επιτρέπεις να σου λένε τι χρειάζεσαι εκτός κι αν πραγματικά το χρειάζεσαι».

Επίσης εκπαιδεύουμε έγκαιρα το παιδί στη σωστή οικονομική διαχείριση και στην εξοικονόμηση χρημάτων ώστε να έχει μια υγιή καταναλωτική συνείδηση. Για παράδειγμα όταν πάμε για ψώνια ως παράδειγμα δείχνουμε στο παιδί ότι ένα περισσότερο οικονομικό προϊόν μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά με ένα ακριβότερο.

Επιβραδύνετε τη διαδικασία ανοίγματος των δώρων:

Τα παιδία τείνουν ανοίγουν τα δώρα μανιωδώς σε κλάσματα δευτερολέπτου. Προτιμήστε να ενθαρρύνετε περισσότερο χρόνο για το κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά και όχι όλοι μαζί ώστε να απολαύσετε όλοι περισσότερο αυτές τις μαγικές στιγμές.

Εμπλέκετε τα παιδιά σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες:

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να χαρίσουμε στα παιδιά είναι το δώρο της ενσυναίσθησης. Αυτό είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό που είναι χρήσιμο για τη ζωή μας γενικότερα. Το να μπορούμε δηλαδή να μπούμε στη θέση των άλλων ανθρώπων και να αντιληφθούμε πώς μπορεί να αισθάνονται και σε αυτή την περίπτωση να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι κατώτερης μοίρας. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επιλέξουν ρούχα που έχουν μικρύνει, να βρουν παιχνίδια τους που είναι σε καλή κατάσταση και που δεν τα χρειάζονται για να δοθούν σε κάποιο φιλανθρωπικό οργανισμό. Ακόμη υποστηρίζουμε χριστουγεννιάτικες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις χωρίς να ξεχνάμε βέβαια ότι όλα αυτά είναι καλύτερα να τα κάνουμε ολόχρονα ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να εκτιμήσουν αυτά που ήδη έχουν γνωρίζοντας ότι υπάρχουν άλλα παιδιά που χρειάζονται τη δική μας φροντίδα και προσφορά. Αυτές είναι αξίες που όσο πιο νωρίς τις μαθαίνουμε τόσο πιο βαθιά ριζώνουν μέσα μας.

Χριστουγεννιάτικη λαιμαργία! - Anthia.netΕίναι εντάξει να ξεφεύγουμε από τα όρια κατά την περίοδο των εορτών; (π.χ., η παρακολούθηση dvd και τηλεόρασης, η ώρα του ύπνου, η κατανάλωση φαγητού και γλυκών).

Την περίοδο τω γιορτών ίσως ξεφύγουμε λίγο από τη ρουτίνα άλλωστε οι γιορτές μας παρέχουν την ευκαιρία για περισσότερη χαλάρωση και διασκέδαση μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Βέβαια θα ήταν καλό αυτό να γίνεται με μέτρο και να αποφευχθούν οι καταχρήσεις άλλωστε «ουκ εν το πολλώ το ευ αλλά εν το ευ το πολύ» όπως λέει και η αρχαία σοφή ρήση. Με άλλα λόγια τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τηρούν υγιείς ισορροπίες και στη ξεκούραση και στη διασκέδαση και οι γονείς αποτελούν για τα παιδιά το καλύτερο παράδειγμα ώστε αυτά ν’ αναπτύξουν τη δική τους αυτορρύθμιση και αυτοπειθαρχία.

Ειδικά τα μικρά παιδιά χρειάζονται μια σταθερή ρουτίνα ύπνου ώστε να μην κουράζονται και να γίνονται αφόρητα γκρινιάρικα. Η σωστή οριοθέτηση μπορεί να βοηθήσει τόσο τα παιδιά όσο και τους ίδιους τους γονείς να περάσουν όμορφες οικογενειακές στιγμές κατά την περίοδο των γιορτών χωρίς τα αχρείαστα δυσάρεστα επεισόδια με τα γνωστά ξεσπάσματα θυμού και τα κλάματα. Έτσι οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουμε στο ρόλο του φύλακα των ορίων κρίνοντας πότε θα πρέπει να επιβληθούμε για να διατηρούνται πάνω απ’ όλα οι υγιείς ισορροπίες.

Πως μπορώ να δημιουργήσω όμορφες αναμνήσεις στα παιδιά μου; Ποια είναι η αξία των παιδικών αναμνήσεων;

Οι παιδικές αναμνήσεις δεν είναι άλλο από σημαντικές στιγμές που ζήσαμε ως παιδιά και που μας έχουν μείνει αξέχαστες. Όταν οι στιγμές είναι επενδυμένες με πλούσιο θετικό συναίσθημα συνήθως μένουν εντυπωμένες στο μυαλό ανεξίτηλα. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε στα παιδιά μας όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις που θα τις θυμούνται για πάντα είναι απαραίτητη η δική μας ποιοτική παρουσία.  Τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους να είναι παρόντες εκατό τοις εκατό όταν είναι μαζί τους και ειδικά όταν η οικογένεια ασχολείται με μια κοινή δραστηριότητα. Επίσης τείνουμε να θυμόμαστε στιγμές στις οποίες συμμετείχαμε σε μια δραστηριότητα με περισσότερες από τις αισθήσεις. Για παράδειγμα ποιος από μας δεν έχει μια ευχάριστη ανάμνηση ζαχαροπλαστικής; Όταν πλάθει ένα παιδί κουλουράκια και μπισκοτάκια, είναι ένας τρυφερός τρόπος να δεθεί είτε με τη μαμά ή με τη γιαγιά του συμμετέχοντας και με τις πέντε αισθήσεις, την όραση, την αφή, την όσφρηση, την ακοή και αργότερα μετά το ψήσιμο και με τη γεύση όταν τα δοκιμάζει.

Όταν κοιτάμε πίσω τη ζωή μας αυτή δε είναι τίποτα άλλο από μια σειρά ευχάριστων αναμνήσεων. Οι παιδικές αναμνήσεις είναι συνήθως οι πιο ζωηρές στη μνήμη μας γι’ αυτό και είναι από τις πιο σημαντικές.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.