Χαμηλή αυτοπεποίθηση;..Ευχαριστώ δε θα πάρω!!!

Χαμηλή αυτοπεποίθηση;..Ευχαριστώ δε θα πάρω!!! | Ελένη Σιαφλιάκη | Anthia.net


Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Οι περισσότεροι από μας βιώνουμε «μαύρες» περιόδους και έχουμε τις άσχημες στιγμές μας με τον εαυτό μας. Με προσπάθεια και αλλαγή των καταστάσεων προς το καλύτερο..αυτές οι περίοδοι είναι προσωρινές. Για κάποιους όμως, αποτελεί στάση ζωής και νοοτροπία να υποτιμούν συνεχώς τον εαυτό τους και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ο καθένας μας αντιμετωπίζει διαφορετικά τις όποιες αρνητικές καταστάσεις και το πλέον εύκολο θύμα είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Μια αποτυχία στα ερωτικά, μια απόρριψη στα κοινωνικά, μια ανεπιτυχής έκβαση στα εργασιακά αρκούν για να οδηγήσουν σε λανθάνουσα αντίληψη του εαυτού μας.

Στοιχεία που χαρακτηρίσουν τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι οι φοβίες, το άγχος, η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, η κοινωνική  απομόνωση, η απογοήτευση, η ανασφάλειες, η μίμηση κοινωνικά αποδεκτών προτύπων, η απαισιοδοξία και η παραμέληση του ίδιου τους του εαυτού.

Η εκδήλωση όλων αυτών των συμπεριφορών είναι κάτι μη αναστρέψιμο; Φυσικά και όχι! Τα πάντα μπορούν να γίνουν αρκεί να το θελήσουμε εμείς. Η μη αντικειμενική εκτίμηση του εαυτού μας μπορεί να αντικατασταθεί με μια ουσιαστική και ειλικρινή αξιολόγηση.  Αποδεχθείτε τα λάθη σας και μάθετε μέσα από αυτά. Αναγνωρίστε τις θετικές πλευρές και τα «δυνατά» σας σημεία και χρησιμοποιήστε τα σε όλες τις πτυχές της ζωή σας. Σταματήστε να εξαρτάστε από τη γνώμη των άλλων και την εντύπωση που δημιουργείτε και  επικεντρωθείτε στα δικά σας θέλω και πιστεύω.  Η μίμηση συμπεριφορών θα σας οδηγήσουν στην απώλεια της μοναδικότητά σας. Διεκδικήστε τις επιθυμίες σας και μην επικεντρώνεστε στις αποτυχίες σας. Ελαττώστε τις αρνητικές σκέψεις, επιδιώξτε νέους στόχους, αποβάλλετε τον αρνητισμό και επιβραβεύστε τον εαυτό σας σε κάθε προσπάθεια.

Η σημασία είναι μία:

Αγαπήστε τον εαυτό σας και μη του στερείτε την αναγνώριση. Αυτό που εκπέμπουμε είναι αυτό θα λάβουμε και από τους γύρω μας. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί πολύ εύκολα να εντοπιστεί σε ένα άτομο και να «χρησιμοποιηθε»ί εναντίον του. Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι και αυτοί που υποφέρουν περισσότερο λόγω της υποτίμησης του «εγώ» τους. Σκεφθείτε θετικά  και θα δείτε τη ζωή με άλλο μάτι. Τα πάντα είναι εφικτά αρκεί να το προσπαθήσουμε! Αναγνωρίστε την ουσία που κρύβεται στο απόφθεγμα του John Lennon και αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με σεβασμό:
Χαμηλή αυτοπεποίθηση;..Ευχαριστώ δε θα πάρω!!!

«Δε  χρειάζεσαι κανέναν να σου πει ποιος είσαι ή τι είσαι. Είσαι αυτό που είσαι».

Comments

Ελένη Σιαφλιάκη
Είναι εργασιακή ψυχολόγος {BSc (Ηons) in Psychology Lincoln University & MSc in Occupational/Organisational Psychology Surrey University}. Έχει εξειδικευτεί στην ψυχομετρία και είναι κάτοχος των Level A & B in Occupational Testing και Ηogan Personality Inventory Test Using. Διαβάστε Περισσότερα.