Η γλώσσα του σώματος στον… καπνό!

Η γλώσσα του σώματος στον… καπνό! | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Τι μπορεί να λέει για τον καπνιστή η επιλογή καπνίσματος, ο τρόπος που φυσάει τον καπνό ή ακόμη η ιεροτελεστία που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του καπνίσματος; Πολλά! Ναι, μάλιστα. Υπάρχει μια κρυφή γλώσσα στο κάπνισμα κι αν κανείς γνωρίζει πως να την αποκωδικοποιήσει μπορεί να αντιληφθεί πολλά για τον ίδιο τον καπνιστή, τα συναισθήματά και τη στάση του, πέρα από το γεγονός του εθισμού στον καπνό και στην νικοτίνη που είναι κάτι το εμφανές…

Οι καπνιστές πίπας ακολουθούν μια ιεροτελεστία. Γεμίζουν με καπνό την πίπα, την ανάβουν, ρουφούν τον καπνό, έπειτα την καθαρίζουν. Είναι αποδεδειγμένο ότι αυτή η ιεροτελεστία βοηθάει τον καπνιστεί πίπας να ανακουφιστεί από την οποιαδήποτε πίεση και από το στρες που αισθάνεται. Επίσης αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο να πάρουν αποφάσεις και συχνά καθυστερούν την διαδικασία καπνίζοντας την πίπα τους. Αν χρειάζεστε λοιπόν μια γρήγορη απάντηση από ένα καπνιστή πίπας, καλύτερα να κρύψετε… την πίπα του!

Αντιθέτως οι καπνιστές τσιγάρου παίρνουν γρηγορότερα αποφάσεις παρόλο που κι αυτοί χρησιμοποιούν το κάπνισμα (και την ιεροτελεστία του) για εκτόνωση του στρες και για να σκεφτούν καλύτερα τις διάφορες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν για τη ζωή τους. Μια επίσης ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια αφορά τον τρόπο που ένας καπνιστής φυσάει τον καπνό. Το φύσημα προς τα πάνω μαρτυράει αυτοπεποίθηση, αίσθηση ανωτερότητας κι ακόμη θετικότητα ενώ όταν ένας καπνιστής φυσάει προς τα κάτω τον καπνό του αυτό μπορεί να φανερώνει αρνητικότητα, μυστικοπάθεια ή ακόμη καχυποψία.

Το κάπνισμα πούρου χρησιμοποιείται κυρίως εις ένδειξη «ανωτερότητας» ή αν θέλετε «υπεροψίας», λόγω του μεγέθους αλλά και του μεγαλύτερου κόστους του. Αυτοί οι δύο λόγοι συμβάλλουν επίσης και στο γεγονός ότι συχνά θα δείτε να καπνίζει κανείς πούρο στα πάρτι ή στον εορτασμό μεγάλων γεγονότων (π.χ, στη γέννηση ενός παιδιού, σ’ ένα γάμο, σε βάφτιση ή κατά τον εορτασμό μιας επαγγελματικής ή προσωπικής επιτυχίας).

Εδώ θα τολμήσω να αναφέρω, από προσωπική παρατήρηση, και την έντονη μυρωδιά του πούρου λες κι ο καπνιστής θέλει οπωσδήποτε να κάνει αισθητή την παρουσία του, άλλη μια αναφορά ανωτερότητας κι υπεροψίας…

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.